onsdag den 10. februar 2016

Min haveguru numero 1

Jeg har skrevet om ham før, ham Geoff Hamilton, som jeg jo desværre først opdagede meget længe efter hans pludselige død (4. august 1996) - men bedre sent end aldrig.

Her mens jeg har været syg har jeg fået genset de tre serier med ham, som jeg har på dvd;
"The Ornamental Kitchen Garden"
"Cottage Gardens"
"Paradise Gardens"
Det var rigtig skønt at se dem igen. 
Han var en eminent formidler af havestof, han var nem at forstå og hans begejstring for haven var/er så tydelig....og så lærer man også en masse oveni. What's not to like?.

Grunden til jeg skriver om ham igen i dag, er at jeg nu er den glade ejer af tre brugte bøger (i meget god stand) om ham, indkøbt via Amazon. De tre bøger + moms + porto kostede mig kun ca. 125,- danske kroner i alt.

Jeg glæder mig rigtig meget til at læse dem. Jeg vil lægge ud med BBC's bog om ham:
 Dernæst kommer turen til bogen om min yndlings tv-serie med ham:
 Til sidst kaster jeg mig så over hans tvillingebrors bog om ham.
 Den sidste Gardener's World-udsendelse han lavede (optaget to dage før hans død) kan forøvrigt ses på You Tube. Der ligger også et par andre gamle Gardener's World-udsendelser med ham.


Hans have Barnsdale Gardens vil jeg meget gerne se, så jeg håber at komme den vej forbi en gang.

Af andre engelske have-folk er jeg også inspireret af Monty Don, Alan Titchmarsh, Alys Fowler, Carol Klein (har vænnet mig til hendes stemme nu) og Joe Swift.

Af tyske "havefolk" må jeg absolut nævne Hr. Westphal, hvis viden om clematis er eminent. Jeg havde jo den udprægede fornøjelse at få en snak med ham, da vi aflagde clematis-gartneriet et besøg i oktober 2015.

Blandt danske havefolk kommer min inspiration mest fra Anne Just og  Claus Dalby - og så ikke mindst alle de interessante havebloggere jeg følger.

Kender DU Geoff Hamilton? Hvem er DIN haveguru nummer 1?

12 kommentarer:

 1. Inspiration kan vi bestemt alle sammen bruge. For et par år siden lå Carol Kleis serie "Life in a Cottage Garden" på You Tube. Desværre blev den fjernet af ophavsretlige årsager - den var ellers fin, og jeg nyder hendes sprog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den serie har jeg aldrig set...jeg kender kun lidt til hendes have gennem de Gardener's World jeg nåede at se på Svt og Tv2Fri.
   Tror at jeg skal have kigget lidt nærmere på amazons havedvd'er en gang...men ikke lige nu, da jeg lige har fået en mc-regning på over 13.000!

   Slet
 2. Anonym18.59

  Hej Esther. Jeg kan godt anbefale dig at besøge Barnsdale Gardens. Vi var der på en vores engelske haverundrejser for nogle år siden. Det er jo små modelhaver, men det var meget fascinerende at se, hvor meget man kan gøre inden for små rammer. Der var også en fin planteskole i tilknytning til, og de havde (har?) et stort udvalg af Penstemons og Arctotis - ikke helt velegnet til det danske klima, men fantastiske sommerblomster, og man kan tage stiklinger. TAK for gode tips - jeg så udsendelsen fra Sissinghurst Gardens m.fl. forleden dag via dit link, men jeg er ikke så vild med den tyske måde at "tekste" på. Venlig hilsen Else

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Else
   Jeg har lige tilmeldt mig som Free Member af Barnsdale Gardens. At jeg ikke har gjort det før er mig en gåde, men bedre sent end aldrig.
   Jeg kender jo nogle af de små haver der, da de blev lavet i forbindelse med de tv-serier han lavede, så jeg vil meget gerne se dem i virkeligheden også.

   Det glæder mig du kunne bruge mit tv-tip. Jeg bryder mig heller ikke om tyskernes måde at tekste på...men at de taler indover er faktisk mindre irriterende end fuld synkronisering...men jeg er også vokset op med tysk tv hvor alle engelske film var synkroniserede...SÅ irriterende :)

   Slet
 3. Tak for links, det må jeg prøve en dag, når jeg har tid. Du ved godt, at pensionister altid har travlt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha...ja, det ved jeg alt om. Min kære afdøde faster havde altid travlt efter hun blev pensioneret...det samme gælder min mor...så det får jeg nok også.
   Du bør dog give dig selv de 45 minutters tid, for han er herlig at høre på.

   Slet
 4. Kære Esther
  Jeg må indrømme at jeg ikke har nogen direkte guru jeg følger, men jeg kan generelt godt lide at se have programmer, for man kan uanset hvad få inspiration og små ideer med på vejen. Og ja så nyder jeg at læse alle de blogge jeg læser de fleste dage, og det er så godt at avisen nærmest er lagt til side.
  Har været inde at se de tre links du har lagt og det er spændende at se hvordan han fortæller. Så tak for din introduktion til Hr. Hamilton
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Kirsten

   Det er efterhånden meget sjældent jeg læser en papiravis. Det sker vist kun en gang hver 3. måned eller sjældnere. Jeg læser nyheder via nettet.
   Jeg vil hellere bruge min fritid på at læse haveblogge og/eller haveblade/bøger....når jeg altså ikke er i haven.

   Det glæder mig du kan lide Hr. Hamilton :)

   Slet
 5. Jeg kjenner ikke så mye til han, men har en Austin rose som heter nettopp det. Den er nok oppkalt etter han :)

  SvarSlet
 6. Kan se andre også anbefaler dig at besøge hans have (Barnsdale Gardens). Jeg var der for cirka 3 år siden, det var super. Men på sin vis, vil jeg sige, at man skal skynde sig. For nogen af haverne fra udsendelserne er ved at forgå lidt, meget er jo bygget af træ, så det er helt naturligt, at de vil ske. Der var et mindeområde med en buste af ham, midt i en lille birkelund. Omkring busten var der plantet rosen ´Geoff Hamilton´, det var virkelig fint. Det er nemt at komme dertil. Cirka halvanden time direkte fra Stansted Airport til Oakham, derefter en taxa-tur til cirka 150 kroner. Uhhh jeg ville gerne afsted igen. Synes især det var sjovt at se ´gentlemens cottage garden´ og ´artisan cottage garden´ i virkeligheden, så skønne begge to.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne.
   Tak for din kommentar. Jeg har ingen anelse om, hvornår jeg kommer til England igen, men når det sker, satser jeg vældigt på at komme forbi Barnsdale :)

   Slet