torsdag den 21. juli 2016

Så bliver det ikke pænere - for nu - det grimme område i haven

Som så mange andre bloggere, viser jeg næsten altid min have fra dens bedste side...men for en gangs skyld viser jeg nu den del af haven, der virkelig ligner noget, der er løgn.

Faktisk er det blevet så slemt, at det skæmmer min fine, nye forhave. Man bemærker allerførst alt rodet, før man ser den nye forhave - og det er jo ikke meningen.

Desuden kommer der en del, i forbindelse med min fødselsdagsfest, der gerne vil se min have - og så er det da ufedt at starte med at vise sådan noget grimt noget frem, synes jeg.

Vi har allerede en plan for området og den sættes i værk i slutningen af august eller i september, hvis alt går vel. Men - indtil da må der jo godt se så ryddeligt ud som muligt.

Jeg taler om området lige overfor forhaven; altså det første man ser, når man kommer på besøg.
Det er et lidt problematisk område, da det også er der vores kompost befinder sig - og sådan en plasticbeholder er ikke superkøn. Desuden er det også der vi har affaldsbeholderne...nå ja...og motorcyklen parkerer der også, men den er jo ikke grim ;)

Allerforrest har vi en to-pallerammer-høj kasse til det "store" haveaffald. Det har stået på den plads, hvorfra det var nemmest at fylde det på en trailer.
Det dur bare ikke at have den der, det ser så rodet ud. Jeg  har længe været træt af at have den stående der - og det gjorde det ikke bedre at pallerammerne selv havde set bedre dage.

Derudover har vi et par af de store murerbaljer stående, fyldt med overskudsjord fra forhaven. Vi er begyndt at fylde på i bedene i haven - og har fået tømt en - men, da jorden er temmelig klistret lerjord skal den først blandes med købejord, så det er lidt omstændeligt. Vi er dog gået i gang.
I går fik vi tømt kassen for haveaffald og kørt det væk. Jeg fik luget området omkring den grønne kompost (glemte at tage billeder) og kæresten fik renset og derefter malet de to pallerammer. Det pyntede gevaldigt.
 I formiddags var det så lugning/rensning af selve området, der stod for tur.
 Mens jeg gik i krig mod græsset, bevæbnet med en skruetrækker, begyndte kæresten at flytte de overskydende chaussesten.
Det var slet ikke så nemt at få renset skærverne bare nogenlunde. De fleste steder lå der 3-5 cm jord ovenpå (tabt, når vi har tømt trillebøren i kassen, formentlig) så græsset havde haft gode betingelser.
Efter chaussestenene var flyttet, kunne haveaffalds-kassen komme hen på sin nye plads, ved siden af den lukkede kompost.
Det er den bedste løsning. Der er ikke plads til kompost andre steder i haven - og en kompost kan jeg ikke undvære....og nu er den i det mindste delvist skjult af et rionet.
Jeg har også mine betænkeligheder ved at kassen står tæt på nogle af mine dahliaer - der har været besøgt af dræbersnegle...men jeg har en ølfælde stående foran mistbænken og det har hjulpet.

I den bagende sol blev vi endelig færdig med det hårde arbejde...og så var det egentlig bare at stille tingene på plads.
 Her lige et billede af nogle af mine nye, smukke dahliaer. De står i mistbænken ved siden af komposten og pynter vældig meget.
 
 Sidst på eftermiddagen kørte jeg så i den lokale planteskole. Den sidste af mine murerbaljer med forårsløg ville jo være kønnere med lidt planter end kedelig bar jord (med løg under) Jeg har jo ikke nogen steder jeg kan stille den væk.

Endnu to heuchera fik jeg fat på. Jeg er helt vild med  'Forever Purple', der har den smukkeste dyblilla farve.
Den anden hedder 'Cherry Cola' og er også ny i min "samling".

Frem til efteråret skal de stå i murerbaljen, men når den første nattefrost har gjort det af med sommerblomsterne i forhaven, så bliver de flyttet derover.
 Udover de to heuchera købte jeg to karryplanter og to farver ?...som jeg har glemt navnet på - og der fulgte ikke navneskilt med... Gætter på en art slyngpelargonie? Den hvide og den sartorange.
Under alle omstændigheder synes jeg det har pyntet at få lidt blomster på området.

Oprydningen af området er ikke optimal, men det er jo også kun en midlertidig løsning, indtil det omlægges til efteråret. Under alle omstændigheder ser der meget pænere ud nu end før vi gik i gang.

Forøvrigt: her ses hvor tæt på forhaven "det grimme område" ligger.
Jeg glæder mig dog stadig til området bliver færdiggjort, som jeg gerne vil have det.

14 kommentarer:

 1. Hej Esther
  Hvor kom det til at se godt ud, dit det praktiske område. Det er en kunst at få plads til det der ikke pynter når man har en lille have, men jeg syntes altså i har klaret det fint.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have :) Ja, nu ser det okay ud, glæder mig dog til vi får lagt de sidste chaussesten og jeg får mit nye højbed. Det kommer til at pynte.

   Slet
 2. Så fint det ble, og pallekarmene ble jo som nye! Litt maling gjør mye :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er utroligt hvad lidt maling kan gøre :)

   Slet
 3. Hej Esther

  LÆKRE dahlia du viser og kan rigtig godt lide det sidste billede af forhaven. Det er fint med en anden vinkel og bedet ser rigtig godt ud. Oprydning er altid dejligt, BAGEFTER ;-). Det pyntede gevaldigt.
  Dine nye ukendte sommerblomster ligner umiddelbart verbena.

  Mvh. Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var det de hed; Verbena...tak! :)
   Jeg er meget glad for min nye forhave - og kigger stadig på den adskillige gange hver dag :)

   Slet
 4. Oprydning kan gøre en stor forskel også i det praktiske område! Sådan et område bliver lynhurtigt rodet, for der skal jo også være plads til de ting, for at haven fungerer. Jeg har rigelig plads til den slags, men det gør det absolut ikke nemmere at holde pænt - for det breder sig, gør det! Med etableringen af vort nye cykelskur har jeg fået et område, som INGEN ser - ikke engang min bondemand, og det er absolut heller ikke befordrende for orden. Jeg bør vist egentlig gøre noget ved det.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha...jeg vil gerne tro, at det er endnu sværere at holde et stort "rodeområde"... Håber du får styr på det.

   Slet
 5. Det blev fint, vilken skillnad. Härliga Dahlior.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er pænere nu end før :)

   Slet
 6. Siger lidt som Frede, det gør det altså ikke lettere med rode-steder at have plads, så er der jo plads til mere rod;-) Men hvor er det en skøn følelse at der er styr på tingene, alt andet kan dræne energien. Det ser godt ud med jeres nye orden. Dine dahliaer er lækre!
  God aften med hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også meget begejstret for mine dahliaer...og vil have endnu flere til næste år...hvor de så skal stå...det må jeg finde ud af. Haha.

   Slet
 7. Hej Esther.Vi har vist alle et område med lidt rod.For hvor har man bare mange ting man slet ikke kan undvære i sin have.
  Men det har bestemt hjulpet på dit roderum med lidt oprydning og maling.
  Godaften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, oprydning og lidt maling kan gøre underværker. Glæder mig nu stadig til området bliver lavet færdigt. Vi har planen klar i hovedet - og denne gang har kæresten fået lov til at bestemme ret meget! :)

   Slet