onsdag den 19. februar 2020

Ufrivilligt vand i haven

I denne regnvinter, hvor mange viser billeder af deres mere eller mindre oversvømmede haver, blev jeg inspireret til at skrive lidt om, hvad jeg har gjort for at slippe for en oversvømmet have.

Jeg er udmærket klar over, at det ikke vil være muligt for alle at gøre som jeg. Her er f.eks. ingen åer/søer i umiddelbar nærhed - men måske man alligevel kan blive lidt inspireret.

Den 27. august 2011 fik vi skybrud og tordenvejr. Husker ikke mere, hvor mange mm vi fik, men det var meget vand på kort tid og det kunne sagtens ses i min have, selvom husets tagrender er tilkoblet en faskine:

Her i det, der nu er køkkenhaveafdelingen. På fliserne til venstre står nu min store plantekasse (med særlige vintergækker og erantis) ligesom der er kommet endnu et pallerammehøjbed op.

Nu ligger her chaussesten, så vandet forsvinder hurtigt, når regnen er ophørt. Nogle gange kan det regne så voldsomt, at der danner sig små pytter, fordi vandet "står i kø" for at synke ned i jorden.  De forsvinder dog 5-10 min. efter tørvejr har indfundet sig.
 Jeg har tidligere beskrevet, hvor hård og usamarbejdsvillig jorden var, da jeg begyndte at arbejde i haven i foråret 2011.

F.eks. i maj måned, hvor jeg skulle have plantet mine gule clematis (dem på den store bue sammen med Lykkefund.) 

Jeg stod nærmest oppe på spaden og hoppede, men ikke om den kunne komme i jorden, så jeg måtte blødgøre jorden ved at hælde vand på. Den lille smule vand her på billedet var 1 time om at synke ned i jorden. Det fortæller vist meget godt, hvor kompakt jorden var af traktose og den stevnske lerjord.
Jeg mener at huske, det tog omkring 2½ timer at få gravet et hul dybt nok til en enkelt clematis! Det var jo før jeg fik min totandede greb.

Tilbage til skybruddet i 2011; Især stod "Lagkagebedet", som jeg kaldte det dengang, under vand.

Jorden til venstre hældte jeg på, for at vandet ikke skulle nå ind til husets sokkel, derfor den er så klumpet. Godt nok har jeg ikke kælder, men bare for en sikkerheds skyld.
 Det var heller ikke meget bedre ved rønnebærtræet.
 I det hele taget stod det meste af græsplænen under vand - og det tog timer efter uvejret var ophørt, før vandet var sunket ned i jorden.

Man kan vist roligt sige, at det meste sejlede.
Dette er et af de kommende blå bede, hvor der på det tidspunkt stadig lå græstørv, jeg havde gravet af, da jeg begyndte at lave bede. Her var der også vand.
 Flammebedet stod også under vand..
 Som det ses, er det længe før, jeg fik lavet en sti ind igennem bedet.

Den dag i august 2011 besluttede jeg at få gjort noget ved haven, hvis jeg da ellers kunne, så jeg ikke ville opleve sådanne oversvømmelser igen.
Siden dengang i 2011 har jeg fundet på adskillige tiltag for at begrænse vandmængderne i haven.


  • Græsplænen er væk.
  • Flere stier er anlagt - chaussestensstierne er klart de bedste til at opsuge vand pga. de brede fuger.
  • Under etableringen af hver sti er de øverste 30-40 cm jord gravet af og der er fyldt op med brolæggersand.
  • Hver gang jeg har rodet i et af bedene, har jeg tilført både kompost og grus/sand og nogle gange også lecasten for at skabe bedre dræn.
Det bedste jeg har gjort, er dog at anlægge en "regnvandskanal", der til dagligt fungerer som en sti mellem to bede.

Den er anlagt dengang jeg opdelte "Lagkagebedet" i to bede; et stenbed og et "lyst bed" - tilbage i 2013.

Først fik jeg samlet en masse sten sammen, især gik jeg efter nogle med en rimelig flad side, som skulle bruges til trædesten. 

Så gravede jeg en ca 25-30 cm dyb rende mellem de to bede og fik lagt "trædestenene" i brolæggersand. Resten af stenene kunne så bruges til at udforme et stenbed.
 Her er stenbed og stien lagt. Nu skal stenbedet "udfyldes" med småsten og en blanding af grus/muld, før plantning.
 Det er lidt svært at se på billedet herunder, men stien ligger lidt dybere end de to bede. 
 Det kan nok bedre fornemmes på dette billede. (medmindre man bliver totalt distraheret af alt rodet i baggrunden...haha.)
 I forbindelse med andet anlægsarbejde i haven (Den lille udvidelse af terrassen) kunne jeg endelig få fyldt mere grus i stenbedet og selvfølgelig på stien.

Hvordan går det så nu, når det styrter ned med vand?

De eneste steder, hvor der nu danner sig store pytter ved skybrud/heftig regn er på terrassen (op mod "den forhøjede sti") og på de stier af SF-sten, der var anlagt, da jeg flyttede ind.

Min "regnvandskanal" er fyldt med vand, når det virkelig høvler ned, men jeg har flere gange kunnet konstatere, at alt vand er sunket væk 15-20 min. efter regnens ophør.

Så, jeg kan konstatere, at mine tiltag har virket.

Haveselskabet har forøvrigt skrevet en udmærket artikel (gratis for alle) om regnvandsbede:
https://haveselskabet.dk/anlaeg-et-regnbed, hvis man gerne vil have nogle ideer.

10 kommentarer:

  1. Jeg kan godt se, at det er et godt tiltag, der virker hos dig. Vi har jo lavet regnvandsbed, men vi ligger for lavt, så vi får vand ind flere steder fra, og grundvandet står højt. Desuden er haven jo noget større, må man sige.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeres have er meget større end min. Svært at sige hvad/om der ville kunne gøres noget, når jeg ikke har set haven - endnu :)

      Slet
    2. Det kommer forhåbentlig :)

      Slet
  2. Det er så fint, at lave nogle tiltag, der kan hjælpe. Vi har også lavet lidt, et sumpbed, men nogle steder er det vist svært, helt at undgå vandet med al den regn vi har fået.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, som jeg også skriver i min indledning, så er jeg jo heldig at bo et sted, hvor der ikke er åer/søer i umiddelbar nærhed. Hvis det havde været tilfældet, måtte jeg nok have lavet nogle større løsninger.

      Slet
  3. Hej Esther!
    Otroligt mycket vatten det var i trädgården. Stenläggningen och stenpartiet är riktigt fint. Bra att du lyckats leda bort vattnet.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
  4. Gode tips, og flot, at du stort set har fået løst problemet. Det var godt nok meget vand, du havde stående. Kanalen er smart. Vi har heller ikke græs og oplever heller ikke stående vand. Det siver hurtigt ned mellem fliser, brosten og pigsten.
    Og det har da virkelig stået sin prøve i år...
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
  5. Du har virkelig gjort meget for at komme vandet til livs, og det er en god investering, for det er under jordoverfladen er mindst lige så vigtigt som det der er over den, og det ene kan ikke virke uden det andet.
    Dejligt med alle dine gode råd!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
  6. Jeg tror at din have er tør nu, efter 14 dages solskin og så håber jeg at vandet ikke har forårsaget for meget skade på planterne :-)

    SvarSlet
  7. Thanks a lot for sharing this wellness information with us.Thank you for sharing! Truly inspirational! My website : jasa fotocopy 24 jam

    SvarSlet