søndag den 5. maj 2019

Det må tage den tid, det tager

 Fredag eftermiddag knoklede jeg løs med eksamensopgaver i mange timer - nu er jeg næsten færdig med den opgave :)

Lørdag var vi på Fyn hele dagen, så der var ikke tid til havearbejde, hvilket var godt det samme i dén kulde. Brrr.

Vi var hjemme ved 20.30-tiden og røg fluks i haven for at dække de to blomstrende æbletræer til med fiberdug.

Det er ret sjovt med de æbletræer, både det almindelige og søjleæbletræet. Sidste år fik de kun 4-5 blomster hver og derfor var der nærmest ingen æbler - tror vi kunne høste tre æbler i alt.

I år blomstrer de overdådigt; de kan slet ikke bære så mange æbler, så mange af dem skal udtyndes. 

Jeg ville synes, det var smart, hvis de fik færre blomster end i år hvert år, men til gengæld leverede en pæn portion æbler, men åbenbart ikke.

Her kan vi kun regne med æblehøst hvert andet år. Mærkeligt.
 I dag kom vi dog så endelig i haven. Rent kvadratmetermæssigt nåede vi ikke særlig langt, men jeg har stadig en ryg at tage hensyn til - så selvom jeg brokkede mig, da der pludselig kom nogle heftige byger, så vi måtte holde inde, så er det vist meget godt for ryggen.

Carsten fik flyttet alle krukker med afblomstrende løgplanter væk fra terrassen og installeret vandingsanlægget til de sidste tomatbeholdere.

Jeg fik luget i Flammebedet og renset fugerne for ukrudt - og der var meget! Derefter kunne Carsten fordele lidt sand i fugerne.
 Vi begyndte så småt på at få terrassen pæn også, men det måtte vi opgive pga. vejret. Det er min ryg glad for! Det er nok smartere at slappe af resten af dagen.
 Forøvrigt, så har jeg i vinterens løb haft gang i et "tomat-eksperiment". Sidste år fik jeg jo foræret fire helt nye tomatsorter, da jeg var til repræsentantskabsmøde. Især to af dem (=rød og orange mini-Marzano)  var vi meget begejstrede for, så da sæsonen var ved at være slut, tog jeg et par stiklinge af dem begge to og plantede i en lille potte og satte i køkkenvinduet.

Ikke fordi jeg ville have store tomatplanter i vindueskarmen, men som "stiklinge-materiale.". De voksede ikke meget i vinterens løb, men fra februar/marts tog de fart og jeg har måttet kappe toppen forlængst.

De er dog nogle, høje, tynde planter og de laver dog ikke mange sideskud, så det er begrænset, hvor mange stiklinge jeg har fået ud af dem, men i det mindste har jeg to af hver plante i år.

Den ene - den røde Marzano - har forøvrigt produceret et par tomater, som snart er spisemodne :) Ret imponerende, synes jeg.

22 kommentarer:

 1. Ja det er da imponerende med tomater allerede nu. Jeg har et æbletræ, som næsten aldrig har givet frugt eller i hvert fald meget få. I dag kiggede jeg efter, om der var blomster i, det var der ikke, så er der ikke noget at sige til, at det ikke giver æbler.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, der skal blomster til hvis man vil have æbler :)

   Slet
 2. Godt vejret kan stoppe dig med den ryg du har! Totalt blær med tomater nu, og jeg er imponeret over at du har formået at overvintre dplanterne i stuetemperatur, sejt altså. Hvis jeg husker det vil jeg prøve det samme.
  God søndag aften
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var et rent forsøg at overvintre tomater, fordi jeg var så vild med især den orange, så jeg var nødt til at forsøge om det kunne lade sig gøre :)

   Slet
 3. Hej Esther

  Ja det må tage den tid det tager - og når ryggen klager sig er det nok meget godt at lytte til den.
  Jeg har også en storslået blomstring i år, er dog usikker på polineringen - ser ikke mange bier!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har heldigvis rigeligt med bier, da naboen har to bistader. Jeg kan ikke se forskel på bier, men håber da der også er vildbier i min have.

   Slet
 4. Det kan være hårdt for ryggen så de naturlige pauser som vejret dikterer er gavnlige.Det er flot det du har lavet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er godt nok irriterende med den ryg; jeg kommer jo meget bagud.

   Tak for roserne :)

   Slet
 5. Jeg har det på samme måte selv, så det er mye her jeg ennå ikke har fått gjort. En må lytte til kroppen, for ellers så stopper alt opp.
  Nå får vi håpe at varmen kommer tilbake!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved, jeg må lytte til kroppen. Hvis jeg ikke gør, sætter ryggen sig på tværs og så kan jeg SLET ikke lave noget som helst i flere uger.

   Slet
 6. Det har ju varit en konstig vår med värme i april och sedan denna kyla som återkom. Det ser ju fint ut hos dig och ryggen skall man vara rädd om, vi behöver hålla oss friska och rörliga, annars blir inget gjort i trädgården.

  Med hopp om varmare väder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lige præcis det; ryggen skal kunne klare arbejdet og så må jeg bare væbne mig med tålmodighed.

   Slet
 7. Jeg synes det skifter lidt med blomstringen på frugttræerne. I år er det pæretræerne der blomstrer fantastisk, sidste år var det æblerne, men bier skal der til før der kommer resultater, og de er vist gået i hi her på egnen.
  Sjovt med egne tomater nu. Der har du været dygtig!
  Håber din ryg holder til alle planerne, du har jo kun den samme.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Her blomstrer æbletræerne kun overdådigt hvertandet år. Underligt, men sådan har det altid været. Eneste undtagelse er paradisæbletræet. Det blomstrer troligt hvert forår.

   Slet
 8. Flotte tomater :) :) - lige min stil....

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg er glad for det lader til at forsøget er lykkedes.

   Slet
 9. Det er så imponerende, at du tog stiklinger af tomaterne og at de allerede bærer. Jeg fik jo også fire planter som jeg for så vidt var begejstret for, men det kniber med pladsen, så jeg har nøjedes med at tage frø og forære dem til Tim.
  Pas godt på ryggen. Så er haglvejret da godt for noget.
  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for det lader til det lykkedes, for de der orange marzano var da helt fantastiske :)

   Slet
 10. Det er ikke altid let at få tiden til at slå til, men hvis ryggen driller er det nok godt nok at holde lidt igen.
  Spændende med stikling tomater 😀
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, her er det ryggen - og til tider vejret, der bremser havearbejdet.

   Slet
 11. Flot terrassebelægning, men lige præcis den form for havearbejde er virkelig hårdt for ryggen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, desværre. Jeg kan nemlig ret godt lide at luge i fugerne - jeg tænker så godt imens - men for pokker det er hårdt for ryggen.

   Slet