søndag den 29. marts 2009

Skråbånd - trin-for-trin

/many efterspurgte i en tidligere kommentar en foto-vejledning i at kante med skråbånd. Hendes ønske forsøger jeg hermed at efterkomme, men om det så er en vejledning eller en vildledning, tja, det kommer nok an på læseren  :)

Nedenstående foto-serie fortæller hvordan jeg kanter med skråbånd - om det så "håndarbejdsteknisk" er den helt korrekte metode, det aner jeg ikke og jeg er også ligeglad, for det fungerer jo :o) Godt så - here we go:

Det smarte ved skråbånd er at man tydeligt kan se midten af det og derfor er det ret nemt at få det sat lige på. Jeg lader altid 1-2 cm bånd "stikke ud over". Så har jeg det at holde fast i, når jeg starte med at sy - ellers kan maskinen nemt komme til at lave "kluddermor". Desuden sørger jeg for, at båndet ALDRIG er krøllet på forhånd. Hvis det er, så stryger jeg det - også selvom det "bare" drejer sig om en lille fold.

Jeg bruger to forskellige måder at sætte nålene på, alt efter om skråbåndet er smalt (1,3 cm) eller bredt (1,8 cm). Det smalle:

 

Det brede:

 

Egentlig er det jo hip som hap, hvordan jeg sætter nålene, det er vist bare et spørgsmål om vane. Men sådan her gør jeg altså. Nu skal skråbåndet så sys fast. Jeg piller den første nål ud og sørger for det hele ligger som det skal, før jeg sætter trykfoden ned.

 

 Dernæst drejer jeg nålen ned i stoffet og er klar til at sy. Jeg holder fast i det overskydende bånd (fremgår ikke af foto) - og så trykker jeg på pedalen.

 

 Jeg syr i små "bidder"; når jeg nærmer mig en nål, stopper jeg, piller nålen ud, og tjekker lige båndet ligger som det skal en ekstra gang, før jeg syr videre.

 

 Nogle gange begynder båndet at "bule" længere fremme - og jeg kan være ret sikker på, at båndet vil komme til at sidde skævt, hvis jeg blot fortsætter. Dette undgår jeg ved, at jeg (med synålen nede i stoffet) fjerner de resterende nåle i skråbåndet. Nogle gange begynder båndet at bule efter blot et par cm - jeg piller stadig alle nåle ud og syr så uden.

Det kræver noget træning at kunne sy uden nåle, så hvis man ikke har prøvet det før, skal man nok lige øve sig på en "kladde" først.

Som det forhåbentlig kan ses på næste billede, så sørger jeg for at skråbåndet sidder som det skal, før jeg fortsætter og så holder jeg stof og bånd ret stramt ned omkring symaskinen, så er det nemlig meget nemmere at få skråbåndet til at blive på plads.

 

Så er vi færdige og det overskydende skråbånd kan klippes af med en skarp saks

 

Derefter tjekker jeg lige, at syningen ser pæn ud over det hele. Nogle gange sker det jo, at syningen er udenfor skråbåndet nogle steder og så retter jeg det.

 

Det var så den fotovejledning. Håber den kan bruges, /many og evt. andre??

Ingen kommentarer:

Send en kommentar