søndag den 20. marts 2016

Rosenforedrag med Ernst Jensen

Jeg er egentlig på vej i seng, for jeg er stadig temmelig træt, men indlægget om Ernst Jensen har jeg lige "taget mig sammen" til at få skrevet inden sengetid. God fornøjelse :)

Torsdag d. 17. marts var jeg som sagt til rosenforedrag med Ernst Jensen. Det var arrangeret af Haveselskabets Roskilde-Køgeafdeling.

Der var mødt mange interesserede op; der var omkring 50, det var dejligt at se så mange.

Jeg er ikke just "skør med roser", som så mange af mine medbloggere er, blandt andet fordi jeg ikke synes jeg har det store held med dem. Så er det jo lidt svært at blive begejstret for en plante.
Netop det var en af grundene til at tage til foredraget; jeg måtte da kunne blive klogere på emnet - og måske få en større interesse for roser.
Ernst gjorde i hvert fald hvad han kunne for at få mig "på rosenholdet".

Han fortalte levende og interessant om emnet; både indkøb af roser, plantning, gødskning, sygdomme, beskæring osv. osv. og jeg sad da flere gange og tænkte:
- Nøj, hvor har jeg ikke været god ved mine roser. 
- Nå, det er dét, jeg har gjort forkert! 
- Hov, det sagde de da ikke på planteskolen. Så tro pokker rosen gik ud.
...og generelt sad jeg med tanken, at jeg skulle begynde at passe mine roser bedre....så jeg er helt sikkert blevet mere interesseret i roser end jeg var før foredraget. 
I pausen var der mange, der gerne ville veksle et par år med ham og/eller spørge ham til råds.
Jeg benyttede mig også selv af muligheden og fik gode og brugbare svar på mine spørgsmål.
Blandt andet ved jeg nu, at vi slet ikke er færdige med at beskære vores 'Lykkefund' - vi skal også huske at "forny" den, dvs. fjerne de ældste stammer ved foden...!
Det er jeg jo så ret spændt på...for lige umiddelbart kan jeg ikke se, hvilke/hvor mange stammer, der skal klippes af helt nede. Kan du?
Jeg kunne naturligvis ikke gå derfra uden at købe hans bog - så jeg selv kan læse, hvad det var han stod og fortalte, for der var godt nok mange oplysninger at huske.
En lille hilsen i bogen blev det også til :)
Foredraget varede næsten helt til kl. 22...jeg var i hvert fald først hjemme lidt i 23....men det var det hele værd.
Hvis du får muligheden for at høre Ernst Jensen fortælle, så grib den!

20 kommentarer:

 1. Det lyder som et spændende foredrag :-)
  Jeg vil også gerne eksperimentere lidt med roser, men har ikke de helt store forventninger om succes, da jorden her ikke er god til roser, men jordforbedring i stor stil, hvor de skal plantes, burde kunne gøre en forskel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var et meget spændende foredrag, ja.
   I hans bog står det han fortæller til foredraget, så vidt jeg kan se, er kun lige begyndt at læse den. Måske du kan låne den på biblioteket? :)

   Slet
 2. Kære Esther ja det med roser skulle vist væren en videnskab for sig selv, men med den lykkefund du har kan jeg da slet ikke se at du skulle have behandlet den og andre roser dårligt. slet ikke
  Selvfølgelig kan vi lære en masse nyt og der er sikkert også mange ting vi kan gøre bedre, men at du har gjort noget der ikke er rigtigt, det tror jeg ikke på.
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er Lykkefund vist også meget nem at have med at gøre. Det er muligvis en af de nemmeste roser...så... ;)
   Tro mig, jeg har slået de første 3-4 roser ihjel...så jeg kan helt klart forbedre mig :)

   Slet
 3. Heldige deg! Det må ha vært et intressant foredrag, og der skulle jeg gjerne ha vært. Vi har hatt foredrag om roser i hagelaget her også. Alltid nye nytt å lære!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg lærte meget...især fordi jeg ikke vidste ret meget om roser før :)
   Det er det dejlige med foredrag med en, der ved hvad han snakker om; man lærer meget nyt.

   Slet
 4. Kære Esther Hvor spændende, der kunne jeg godt have tænkt mig at være med! Men det foregik desværre på min datters18 års fødselsdag. Så det var ikke rigtig en mulighed. Jeg har Ernts bog og læst i den adskillige gange. Det er et godt opslagsværk.
  Jeg indrømme jeg går lidt mine egne veje mht roser. Jeg passer og klipper dem som jeg føler for det. Nogle af mine historiske roser bliver klippet med en hækkesaks. Det går faktisk rigtig godt. Mine roser har det for det meste super.
  Din lykkefund ville jeg kun klippe ned alle de tykke grene lade de friske grønne være såfremt den sidste år så lidt træt ud på de gamle grene. Ellers ville jeg lade den være. Knus Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Min Lykkefund har slet ikke set træt ud, tror jeg...aner ikke hvordan en træt rose ser ud :)
   Han rådede mig dog til at fjerne et par grene ved basis...og korte dem for oven.

   Slet
 5. Jeg nåede det ikke - jordarbejdet i haven kom i vejen. Men jeg håber på en gentagelse om et par år, så er både jeg og haven klar til rosenforedrag.
  Der er flere spænende ting på programmet i Roskilde-Køge, men jeg er ikke sikker på, at jeg når dem i år. Det lyder som et rigtig flot fremmøde.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu har jeg ikke kigget så meget på hvad andre haveafdelinger tilbyder i år, men jeg synes i hvert fald at min afdelinger har nogle spændende tilbud.
   Hvis du har forslag til arrangementer, så lad mig det gerne vide. jeg er lige blevet valgt ind i bestyrelsen for afdelingen :)

   Slet
 6. Hej Esther.Det lyder til at du havde en god aften ,hvor du blev klogere på roser.Altid dejligt at lære noget nyt.
  Og vi er vist mange der har hørt om Ernst Jensen og hans viden om roser.
  Må vist ønske hans bog.
  Rigtig god påske Knus Jette.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette

   Ja, jeg blev temmelig meget klogere på roser - nu skulle der heller ikke så meget til. Haha. :)
   Også god påske til dig.
   Knus

   Slet
 7. Jeg vil rigtig gerne høre et foredrag med Ernst. Hans bog er supergod at blive klog af og han er god til at fortælle, jeg er overbevist om at det har været en god oplevelse. Det bliver spændende at følge dit nye forhold til roser. ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan kun anbefale dig at tage til et af hans foredrag, for det er godt.

   ja, jeg er også spændt på, hvordan mit forhold til roser nu udvikler sig :)

   Slet
 8. Jeg er fuldstændig vild med roser, så det foredrag MÅ jeg høre - når han kommer til Nordjylland. Tak for anbefalingen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme - han er fantastisk interessant at høre på :)

   Slet
 9. Så kom du også med på "rosenvognen" ha..ha... - Ja Ernst kan bare det p.. med roserne :) :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nja...jeg er ikke HELT overbevist endnu... haha...men jeg er klart mere interesseret i roser nu end før ;)

   Slet
 10. Tak for dit resume fra fordraget med Ernst, jeg ville så gerne have været med men det havde ikke været forsvarligt at køre langt efter så mange dage på arbejde.
  Bogen den har jeg, det er min Bibel og jag kan kun sige til alle dem der ikke har den at det er en fantastik og brugbar bog, en rigtig god indvistering.
  Bare fordi man har slået et par roser eller 5 ihjel så skal man ikke miste modet..det er også sket her, men kærligheden til Roserne har vundet.
  Med Ernst og hans bog så kan vi alle have roser :o) det gælder om at købe nogle roser i starten der ikke kræver den store videnskab og dem er der mange af.
  Kram fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme - det ville have været hyggeligt hvis du havde kunnet deltage også :)

   Jeg er så småt begyndt at læse i bogen, men det har knebet med tiden. I morgen skulle jeg gerne have priklet ud og sået nyt...så må vi se om jeg også får tid til at læse.

   Slet