tirsdag den 2. januar 2018

Tur i haven 2. januar

I dag er det min sidste feriedag - imorgen starter skolen igen.

Det er nogle dage siden jeg sidst har været rundt i haven - og flere uger siden jeg har været der med kameraet - så jeg benyttede mig af dagens tørvejr(!) og tog en kort rundtur i haven.

I forhaven er løgene begyndt at spire rundt omkring. Jeg mangler forøvrigt stadig at lægge nogle hundrede løg, men et gevaldigt hold i lænden har gjort mig løglægnings-ukampdygtig de sidste par uger, men jeg satser på at få dem lagt i løbet af de næste ti dages tid.
Normalt bruger jeg ikke fugleneg, da næringsindholdet er begrænset, men jeg ville gerne støtte de lokale spejdere, der solgte dem foran Brugsen, så et enkelt neg er kommet op at hænge. Dekorativt ser det i det mindste ud.
Aurikelteateret er blevet tømt og auriklerne er flyttet ind i udestuen, hvor de står mere beskyttet for vind og vejr. Tilbage i teateret står blot to enkelte krukker, der er ved at få en fin mosbelægning.
I forhaven er der små farveklatter af cyclamen.
Jeg opdagede, at en enkelt af sommerblomsterne endnu ikke har overgivet sig til vinteren. Det sker nok snart, nu hvor de har lovet nattefrost igen.
Sativus-krokus er nået langt i væksten, men de blev også lagt sent. Om et par dage smider jeg noget gran henover dem.

Jeg har rigeligt med dækkegran i år. Jeg havde indkøbt en del til at binde af - men holdet i lænden satte en stopper for det, så al den gran bliver nu brugt i haven, ligesom juletræet også skal klippes op og genbruges.
Den ukendte røde rose i Flammebedet har en enkelt blomst.
Til gengæld har min smukke gule rose adskillige knopper.
Utroligt at den kan stå så fint - i januar måned!

Da kattene har det med helst at ville rende ind og ud hele tiden, plejer vi bare at lade døren fra udestuen stå 10 cm åben ud til haven - og det samme med døren fra stuen til udestuen. Det er bare så forbandet koldt om vinteren. (Når der er minusgrader lukker vi dog døren til udestuen, så må de sidde og vente på at blive lukket ind, til deres store utilfredshed. Katte hader døre!)

Derfor har Carsten fundet på en genial løsning, når det der med en rigtig kattelem ikke kan komme på tale;
1.) Kattene kan slet ikke finde ud af at gå igennem en lem. Tro mig, vi har prøvet adskillige gange at lære dem det, da nogle kattetoiletter har en lem for. Hver gang har vi måttet opgive og fjerne lemmen for at de ville bruge bakken. På det punkt må jeg beklageligvis indrømme, at mine kræ er lidt uintelligente.
2) Så nemt er det heller ikke at installere en kattelem i glas...og vi ville skulle have det i to glasdøre.

I stedet har han savet et hul i dette bræt, der står i spænd i udestuedøren (Det kan nemt tages af om natten og døren lukkes helt) - det kan godt mærkes, at vi får mindre kold luft ind nu - og kattene har faktisk lært at kravle igennem hullet - men der er selvfølgelig heller ingen lem for. Haha.
Tilbage til haven.
Et par af mine almindelige primulaer har blomster.
Alle clematisblomster er ellers væk, men opdagede lige denne 'Niobe's eneste blomst. Det er godt nok sent på året - eller rettere; tidligt ;)
Til sidst lige et par indkøb jeg har gjort for nylig. De var egentlig indkøbt til forhaven - men så fik jeg jo den opstammede ilex, så nu må jeg nok finde et andet sted til dem.
Denne her ovenfor er en Chamaecyparis pis. 'Boulevard', som jeg i forvejen har en af i forhaven. Jeg er helt vild med dens blå/grønne nåle.
Den i forhaven er sat sammen af to - de er ikke klippede, men denne her overvejer at at opstamme.

Opstammede planter er vist det jeg skal til at fokusere på, hvis jeg vil vedblive at kunne sætte nye planter i bedene, der som bekendt er fyldt godt op allerede.

Apropos opstammede, så fandt jeg denne lille opstammede gran i en blomsterhandel og den måtte bare med hjem. Desværre har den intet navn, men fin er den.
Nu vil jeg smide mig på sofaen og se at få læst de haveblade fra 2017, som jeg ikke har fået læst endnu - og så er jeg helt klar til at komme tilbage til hverdagen.

Hav en god eftermiddag og aften.


17 kommentarer:

 1. Hej Esther - du minder mig om mine cyclamen - det er noget tid siden, jeg så til dem. Dine er vel nok flotte. Jeg må ud i den dejlige sol og se til mine.
  Ufatteligt, at der kan blive ved at være blomster.
  Din 'Boulevard' er vel nok fin i farverne. Den ser helt blød ud. Her gør vi også rigtig meget i opstammede træer. Hvis du mangler ideer er her måske nogle: https://byhaveniebeltoft.dk/traeer-og-buske-til-smaa-haver/
  God arbejdslyst ;-)
  Mange hilsener, Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   "Boulevard" er ret blød i forhold til andre cypresser, ja, men silkeblød er den nu ikke.
   Jeg har tilføjet din blog til min blogliste :)

   Slet
  2. Den er rigtig fin Boulevarden. Den bliver ikke så høj, har jeg læst. Den vil jeg overveje at anskaffe.
   Tak, du er da osse på min blogliste nu ;-)

   Slet
 2. Jeg liker så godt dine søte små cyclamen. Det er jo ellers helt utrolig å se hva som fortsatt blomstrer hos deg. Tenk å ha clematis og roser nå :)
  Det er et mildt klima dere har. Her er det nå -10,5 grader og mye snø, og det er jeg så glad for siden plantene gjerne vil ha et isolerende dekke over seg nå når det er så kaldt.

  SvarSlet
  Svar
  1. De har nu lovet vintervejr, måske lidt sne natten til søndag, men barfrost er nok mest sandsynligt. Jeg vil helst have sne før frost da det isolerer planterne lidt... Indtil nu har her været mildt de fleste dage, ja ... men jeg husker nu flere vinterdage med minus 15-20...så det kan vi også have her i DK.

   Slet
 3. Hvis man tager sig god tid er der altid et eller andet at finde selv her om vinteren, inden vi ser os til, er det forår igen, det er godt på vej hos dig. Jeg har også en boulevard eller to, de har flotte farver, det var også det, jeg faldt for.
  Mine hunde har det fint med en lem ud, de farer ud og ind. Nogle gange bliver det lukket ind af døren og drøner lige igennem og ud igen gennem klappen. Jeg havde en hund en gang, der ikke turde, den fik vi lokket til at prøve med guffer, men det kan man nok ikke med katte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tjoe...der er noget, der hedder clickertræning for katte, men jeg har nu aldrig gidet. Haha ;)
   Brættet fungerer som det skal. Nu skal det bare lige have en gang træbeskyttelse snarest, så det kan holde til vejr og vind. Håber Carsten når det i løbet af weekenden.

   Slet
 4. Hej Esther!
  Ser inte ut som januari i din trädgård, både cyklamen, klematis, rosor och primula. Köpte också en havrenek, den pryder sin plats i trädgården, men fåglarna bryr sig inte om den.
  Ha en fin kväll!
  Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marika.
   Her er fuglene også ligeglade med neget, men det ser da pæn ud :)

   Slet
 5. Hej Esther

  Du har da rigtig meget i blomst, tror ikke jeg har en eneste idag...
  noget overvintrer andet starter bare tidligt. Selv er jeg spændt på om dagfrosten næste weekend bliver til noget?

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var også lidt imponeret over, hvor meget her stadig er i blomst. Det holder nok ikke så længe, da de jo har lovet frostvejr nu. Håber faktisk der også kommer sne og dækker planterne så.

   Slet
 6. Du har jo meget at glæde dig over i haven stadigvæk! Og så synes jeg det er helt genialt med jeres kattelem, som slet ikke er en lem men bare et hul i et bræt.
  Jeg har haft katte som ikke ville gå ind ad kattelemme (og jeg havde også 2 døre de skulle igennem), men med hiv og sving og håndfaste pædagogiske metoder fandt de altså vejen ind i varmen til madskålen. Jeg overvejede sågar en slags vasketunnel til min langhårede kat - det ville have været en lettelse om den havde været opfundet.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hahaha...en vasketunnel til en langhåret kat...det ville være en fiks opfindelse...sådan en med føntørring og hårbørste til sidst ;)

   Slet
 7. uha.. det må være skønt med lidt blomster i haven endnu ;) - godt nytår..

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det også...så længe det varer :)

   Slet
 8. Der er da rigtig gang i væksterne i din have.Imponerende at den gule rose står så flot på denne årstid.De små cyclamen er rigtig fine,-sådan nogle vil jeg anskaffe mig.
  Smart ide med den nye adgangsvej for kattene!
  Hilsen Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den er fin dem gule rose. Havde overvejet at tage den ind, men den får lov at blive stående udenfor.

   Slet