mandag den 3. september 2018

Er det bare mig?

I løbet af denne tørre sommer, er jeg i flere Facebook-havegrupper stødt på billeder af især rhododendron, der lignede noget, der var løgn pga. vandmangel. (Undlader at vise billeder pga. ophavsretten)

I langt de fleste tilfælde ser rhododendronerne sådan ud, fordi de slet ikke har fået vand....og det er så det jeg ikke kan forstå; at man blot ser til, mens ens planter tørster og til sidst går til.

Jeg ser bort fra de eksempler, hvor der har været decideret vandingsforbud, da tørken var værst.

I rigtig mange tilfælde har folk blot undladt at vande deres planter!?

Vi bor jo i et frit land, så selvfølgelig må folk gøre, hvad de vil, men jeg har bare så svært ved at forstå, at man - med vilje - lader, ofte ganske store (og dyre) planter som rhodo'er dø, fordi man ikke vander! Det gør helt ondt i mit havehjerte at se planter lide.

Jeg har meget svært ved at tro, at man, selvom man er nok så ny haveejer, ikke kan se at en plante trænger til vand?!

Jeg nægter decideret at tro på, at stigningen i ens vandregning (Jeg får min regning til oktober - og den skal nok være temmelig meget højere end den plejer at være, da jeg har vandet, hvor det var nødvendigt!) er højere end anskaffelsen af nye rhodo'er i samme størrelse som dem, der er gået ud, fordi man ikke har givet dem vand.

Er det bare mig, der ikke kan se formålet med at undlade at vande og så i stedet "bare" købe nye (ofte dyre) planter, fordi de gamle går til pga. vandmangel? (Foruden alt det ekstra-arbejde det giver at grave de gamle planter op, køre væk og plante nyt (der så skal vandes rigtig meget!))

Herhjemme indførte vi derfor rimelig tidligt "førstehjælp":

Allerede i starten af juli begyndte mine rhodo'er (og hortensiaerne også) nemlig at hænge med bladene plus de havde fået enkelte brune/plettede blade.

Jeg har kun tre rhodo'er og de har stor affektionsværdi for mig, fordi de er fra familie i Tyskland + det var de første buske, jeg plantede i haven. Vi kørte fluks ud til Jem & Fix og indkøbte en siveslange.

Efter blot en enkelt nat med siveslange stod de superflot igen.

Som det ses snor slangen sig igennem hele bedet - og fordi vi greb ind så hurtigt, er surbundsbedet det eneste bed, som næsten ikke har været påvirket af tørken. (Efter en uges tid, indkøbte vi flere siveslanger til resten af haven, men der var der allerede steder, der havde taget varigt skade, f.eks. stod alle mine montbretia allerede med helt visne blade, så dem har jeg ikke haft megen glæde af i år.)
 Lidt flere billeder af surbundsbedet.



25 kommentarer:

  1. Jeg deler din mening om tørke og vanding.Det er svært,at undlade at give planterne “den tiltrængte førstehjælp”
    Sommeren er gået med at vande,men til gengæld har der været begrænset lugning.Vi har for flere år siden indkøbt siveslanger og det er absolut den mest økonomiske og effektive vanding.
    Vandregningen bliver større,men dyrebare planter har overlevet!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der har været begrænset lugning, men jeg skal da lige love for ukrudtet er kommet efter det, nu hvor vi har fået vand. Jeg får travlt med at luge, når jeg kommer hjem fra studieturen. Kan ikke nå i haven inden pga. diverse arrangementer på mit job.

      Jeg er ret spændt på, hvor meget større min vandregning bliver - men jeg håber/regner med at indkøbet af siveslangerne har mindsket vandforbruget.

      Slet
  2. Jag vet inte orsaken till att folk inte vattnar så jag kan bara prata utifrån mig själv. Det har varit en förfärlig sommar med gassande sol,höga temperaturer och utebliven nederbörd. Jag har en stor trädgård och i den växer nästan 100 Rhododendron varav en del fått torkskador och brännskador av solen. Vi har egen brunn som skall räcka till allt vatten vi behöver och när grundvattnet blir alarmerande lågt så tvingas vi spara på vattnet. Tar vattnet slut kan vi inte bo här. Hela sommaren har varit väldigt olustig, vi har lärt oss att hushålla med vattnet men lever varje dag med oron att det slutar komma vatten i kranen.

    Hälsningar

    /Gunilla

    SvarSlet
    Svar
    1. Gunilla skriver brandskader, jeg kalder det solskoldning, det er det samme og har ikke noget at gøre med manglende vanding. Jeg har flere, der ser forfærdelige ud, men det er ikke mangel på vand, mens solens stråler og den varme sommer, der er skyld i det.

      Slet
    2. Hej Gunilla
      Jeg kan godt huske du har skrevet om jeres knaphed på vand før. Det er jo en helt anden situation og når man har egen brønd, der er i risiko for at løbe tør, så sparer man på vandet.
      De billeder/indlæg på Facebook jeg henviser til, er det mit indtryk at langt de fleste HAR haft vand til at vande med - men bare ikke har gjort det og det er dét jeg undrer mig over :)

      Slet
  3. Hej Esther

    Ja, det kan undre!
    Men det viser måske også forskellen på hurtige billeder uden forklarende tekst på facebook -og feks en blog?
    På en haveblog havde nogen nok spurgt ind til det hele:)

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karsten

      Jeg synes nu ellers nok, at der kan være ret livlig spørgen ind til og kommentarer til sådan et billede på Facebook :) OFte kører sådanne "debatter" også totalt af sporet, så dem blander jeg mig meget sjældent i :)

      Også god uge til dig :)

      Slet
  4. Hmmmm, jeg er en af de haveejere der ikke har vandet rhododendron, to stk her på matriklen, små og nyplantede for et par år siden. Jeg har simpelthen måtte prioritere de dyrer dråber på en 2800 kvm stor grund, hvor det meste er nyanlagt fra 2014 og frem. Vi bor i et MEGET tørt og sandet område. Konsekvensen her på matriklen, er at der slet ikke skal være rhododendron fremadrettet, og det samme gælder de andre ting der er døde i løbet af den tørre sommer. Fremadrettet planter jeg udelukkende efter forhOldene, og får vi en vandig sommer igen, så ved jeg at tingene ikke kan drukne, da vandet løber hurtigt væk i sand.
    Jeg syntes der er vigtigere at have fokus andre steder end døde planter, og det er blandt andet alt gift både havefolk og landmænd bruger. Vi kan ikke stritte imod naturen, og den forfatning kloden efter sigende er i.
    Jo jo jeg har også været depri og meget TRIST over at se alle de planter gå til, over alle de gule og brune farver der var i haven i sommers, og over at køre ud i det danske land, og se store træer smide bladene, jeg kunne blive ved for det var et TRIST syn.
    Tak for dit indlæg Esther, det har sat en lavine af passionerede tanker i gang hos mig, og det er en FED følelse!
    Godeste dag
    Hilsner Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anette

      Landmændenes - og ikke mindst havefolks, brug af gift er helt sikkert et meget vigtigt emne, som jeg måske skriver om på et andet tidspunkt. Men, nu har jeg gået og undret mig 5-6 uger over "døde rhodo'er-billeder", så nu måtte jeg bare spørge her på bloggen :)
      Jeg kan sagtens forstå I har måttet prioritere, når I har så stor en grund.
      Det har jeg ikke skullet gøre på samme måde, fordi min have er så lille.

      Jeg begyndte først at vande bedene med siveslanger i slutningen af juli (Især fordi jeg skulle holde åben have d. 4. august) og har også mistet en del planter. F.eks. er alle mine små primulaer, enkelte hosta og heuchera og min bronzeblad gået til. Mine montbretia har stået med grimme brune og tørre blade siden midt-juli.

      Slet
  5. Vi har fulgt Hr Møllers motto om rettidig omhu og vandet, hvor vi fandt det mest nødvendigt, og det har vores rhododendron nydt godt af. Vi har uden tvivl mistet nogle stauder, bl.a. er min ret store samling af etageprimula blevet kraftigt reduceret; men det kan jeg nu godt leve med. Det har været mere bekymrende at se store træer i landskabet smide bladene tidligt; men jeg gætter på, at de nok skal overleve.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tror ikke der er nogle haveejere, der ikke har mistet stauder under tørken. Her er det også især primula, der er bukket under. Ligesom enkelte heuchera og hoste + min bronzeblad. Formentlig også flere i Flammebedet, som jeg ikke lige har opdaget endnu, fordi de pt. er overskygget af staudesolsikkerne.

      Jeg tror og håber at langt de fleste træer i landskabet overlever; de har smidt bladene netop for at overleve...men enkelte går jo nok desværre til.

      Nu er det ikke fordi jeg tror vi får en tilsvarende tørke næste år, men så er jeg i hvert fald bedre "forberedt"...fordi jeg allerede nu har besluttet, at jeg lægger siveslanger ud, hvis der går tre uger uden vand. Ikke fordi jeg nødvendigvis vander hver dag, men så ligger slangerne klar.

      Slet
  6. Vi har vandet meget, men alt vandig her foregår med vippevander og så får hvert sted en ordenlig omgang. Jeg mener, at vanderen har været over have 2 til 3 gange og der er ikke meget som er bukket under, måske et par stauder. Vi er så heldige, at vi bor et sted, hvor der er masser af vand, så vi har ikke haft vandingsforbud, men det er mit indtryk, at der er mange byhaver, hvor man ikke har måtte vande og så er det jo ikke så let. Men jeg har godt nok også svær ved at se på alle de udtørrede planter :-(
    Mvh
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har også haft rigeligt med vand her (Stevns) så vi har heller ikke været ramt af vandingsforbud.
      Jeg mener at huske, at en del kolonihaver indførte vandingsforbud, så folk var meget kreative med opsamling af vand indendøre (f.eks. opsamling af vandet i brusebadet inden det bliver varmt.)
      Hvis vi en anden gang skulle få vandingsforbud her, så ville jeg nok også gøre noget lignende og prioritere mit surbundsbed højt, da jeg i år kunne se, det var der planterne først viste tegn på tørst.

      Slet
  7. Hej Esther!
    Den extrema sommaren med en otrolig torka har gett olika förutsättningar. På vissa delar har det varit vattningsförbud , medan andra inte haft några begränsningar alls. Vi fick inte många droppar regn förrän i augusti. De med egen brunn måste prioritera annat. I vår kommun har vi inte haft begränsningar, men tänker på dem som fått kämpa med torkan.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Maribel

      Som jeg skriver i indlægget, så ved jeg godt at nogle har været ramt af vandingsforbud - og så er det klart det går ud over planterne.
      Det er dog mit helt klare indtryk at en hel del af dem, der har indsendt billederne IKKE har haft vandingsforbud; de har bare ikke vandet - og det er dét jeg undrer mig over :)

      Slet
  8. Som skrevet længere oppe, kan det også være, solen der har brændt mærker i løvet. Det er sket flere steder hos mig. Jeg valgte mine kampe med omhu og vandede kun de rhodoer, der var vigtigst for mig. Ikke desto mindre klarede de ikke vandede det flot, de hang med hovedet, men da regnen kom blev de fine igen. Jeg er som de andre mere bekymret for de træer rundt omkring, som mistede bladene og blev halvvisne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Naturligvis har den brændende sol gjort alting meget værre, men sådan som rhodoerne havde totalt sammenkrøllede brunde blade, lignede det nu mere tørst.

      Jeg har selvfølgelig "nydt godt" af det faktum at min have ikke er særlig stor, så jeg ikke har skulle prioritere ret meget, men selv hvis jeg havde haft en større have, så ville jeg have prioriteret min dyreste planter højest :)

      Mht. træerne så tror og håber jeg at de fleste nok skal overleve, men det ved vi først til næste forår.

      Slet
  9. Det er et godt spørsmål! Jeg tror at noen er så sløve at de faktisk ikke gidder, for man kan jo alltid kjøpe noen nye planter...
    Jeg kjøpte over 40 rhododendron i mai, og jeg skal love at de har blitt vannet ;)
    Folk må gjøre som de vil, men jeg mistenker at det skyldes latskap. Det er trist å se planter som dør fordi folk ikke gidder å vanne de.

    Ha en god uke! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror du har ret i, at nogle bare ikke har gidet vande. Lidt den her "køb-og-smid-væk-kultur" som åbenbart også har bredt sig til haven.
      Jeg har været temmelig træt af at vande - så siveslanger har været en lettelse at få - men krukkerne har jo stadig skullet vandes.
      Også god uge til dig :)

      Slet
  10. Mine to rhododendron der kun lever på lånt tid, og derfor ingen vand fik. Minsanten ikke om de er i live men noget medtagne. Jeg har slæbt vandkander hver aften hele sommeren til nødhjælp, det er rimelig upraktisk at vande med slange her, kun i urtehaven er det nemmere. Der er mange planter der formentlig er gået ud, nogle er jeg sikker på, andre venter jeg med at afskrive til foråret. Men de fleste overlevede da tørken og er ved at komme igen efter regnen.. Men jeg gruer noget for vandregningen, uha uha.
    Hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. I stedet for at slæbe vandkander, skulle du måske overveje siveslanger? Mine kostede 99,- for 15 meter i Jem & Fix, så det var til at overkomme.
      Jeg har også mistet en del planter, det har jeg nævnt i svar længere oppe...og der glemte jeg så helt at skrive at jeg faktisk har mistet en hel del clematis....jeg afskriver dog ikke nogen før til næste forår.

      Jeg er også ret spændt på vores vandregning...om den er 1000,/2000,- eller 3000,- eller mere højere.

      Slet
  11. Nei, uff, det er jo lett å se når Rhododendron er tørst... Håper ikke folk lar dem dø av ren latskap :( Det har vært en del nødvanning i sommer ja. Fikk heldigvis lagt ut siveslange i det tørreste bedet der jeg også har noen Rhodo'er. Vet at noen har brønner som har risiko at kan gå tørre. De har hatt det vondt i sommer, mens plantene har blitt tørrere og tørrere...

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, dem med vandingsforbud eller egen brønd har ikke haft en nem sommer; det kan vi hurtigt blive enige om.

      Jeg tror dog i andre tilfælde er det fordi folk ikke har gidet vande, at planterne er gået ud.

      Slet
  12. Der skal meget vand til surbundsplanter især hvis de er plantet i surbundsjord, så din metode med siveslanger giver mening. Hvad mange ikke ved er at spagnum suger vandet fra rødderne. Jeg synes også at det er underligt hvis folk bare lader store rhododendron dø af tørke, med mindre de ser en mulighed for at slippe af med dem :-)
    På sociale medier er der også en vis dramatik og fælles choktilstand over at kunne fremvise tørkedøden.
    Jeg lagde siveslanger ved mine hortensia og så vandede jeg mine blomster og buske generelt for at kunne overdrage en have med liv i til de nye ejere. Prismæssigt fik vi jo en opgørelse over vandforbruget da vi flyttede og det var forbavsende lidt vi havde brugt trods alt.

    SvarSlet
  13. nice article great post comment information thanks for sharing.
    หนังออนไลน์

    SvarSlet