søndag den 30. september 2018

Farvel til en mistbænk...

Jeg har været meget glad for mine to mistbænke. De bliver godt ikke brugt som mistbænke; den ene blev brugt som et ekstra bed og den anden bruges til dahliaer i sæsonen og ellers til vintersåning/opbevaring af små planter igennem vinteren.

I forbindelse med klargøringen til Åben Have, var det meningen, at Carsten skulle skifte et enkelt bræt på "bed-mistbænken", da et af brædderne sad løst. Det nye bræt var købt og malet og han vil så lige fjerne det løse...og opdager så at hele den ene side er mere eller mindre rådden!
 Ikke just den fedeste opdagelse at gøre d. 20. juli - med Åben Have d. 4. august. Nu var gode råd dyre.
Carsten fik lavet en interimistisk tildækning, med nye brædder - holdt på plads af to store tønder med blomster, stående foran - og så måtte vi få kigget på en løsning efter Åben Have.

---

Vi har diskuteret forskellige løsningsmodeller: reparation af mistbænken, opsætning af pallerammebed i stedet, eller bygning af plantekasse.

Ret hurtigt droppede vi reparationen, da vi opdagede, at vinduesruden havde fået en lang revne.. det betød at så skulle mistbænken bare væk. 

Da et pallerammebed ville give mig færre cm2 at plante på og fordi der ikke ville være plads til to, blev vi enige om, at en helt ny plantekasse måtte være løsningen.
 I sidste weekend fik Carsten hentet brædderne.

Denne gang er det trykimprægneret træ, der formentlig ikke rådner lige så hurtigt. Brædderne har også fået to gange træbeskyttelse.
 Fredag eftermiddag gik jeg i gang med at fjerne løgplanter og småplanter fra mistbænken. Jeg havde sat mine specielle vintergækker og erantisser (Købt til sidste vintergækfestival hos Spiren) i mistbænken for at vide, hvor jeg havde dem. Nu måtte jeg så forsøge at finde dem igen!

Jeg ville være sikker på at få alle løg med, så derfor siede jeg også al jorden. (Det gav to vintergæk-løg, jeg havde misset, så det var besværet værd.)

Lørdag formiddag fik Carsten forsigtigt gravet hortensiaen og min sølvlys op og sat i baljer....og så var det med at få tømt (og siet) resten af jorden, for derefter at skille mistbænken ad...og hold nu op, hvor den ikke så godt ud; det var ikke kun den ene side, der var dårlig:
 Det var vist meget godt, vi havde besluttet at lave en helt ny kasse!

Vi fik kørt resterne af mistbænken på genbrugspladsen og så gik Carsten igang med at bygge.
Jeg ville gerne have at plantekassen blev noget dybere end mistbænken, så der var lidt bedre forhold for hortensiaen og sølvlys, så den blev 60 cm høj.
 Mistbænken målte 110 x 110 og den nye plantekasse måler 145 x 110. Jeg har altså fået 0,4 m2 mere bed...hurra :)
Efter vi havde fået sat den kraftige fiberdug fast, var det bare at gå i gang med at hælde jord i - og der skulle en del til. Cirka 1m3.

Ved 18-tiden havde vi fået hældt så meget jord i, at sølvlys og hortensia kunne plantes igen....og så kørte Carsten efter mere jord, mens jeg gik ind for at lave aftensmad.

Søndag kl. 8.45 var vi udenfor igen. Vi fik hældt gevaldige mængder jord i kassen og derefter kom det sjove: at lægge løg.
Først satte jeg de særlige erantis og vintergækker - håber ikke jeg har fået blandet rundt på dem, men det finder jeg ud af til næste forår - for dem skulle der være plads til. 

Jeg har med vilje ladet nogle "huller" være ved siden af, da jeg satser på at deltage i vintergækfestivalen igen til februar....og så kan det jo godt være, jeg kommer hjem med nogle nye vintergæk/erantis.

Jeg fik derefter lagt nogle af mine nye løg:

20x Chionodoxa 'Luciliae' Mixed

15x Crocus 'Vanguard'
10x Crocus  'Pickwick'
10x Crocus 'Ladykiller'

3x Tulip 'Acuminata'
20x Tulip 'Bakari Lilac Wonder'

3x Fritillaria Imperialis 'Rubra'

3x Allium 'Forelock'
4x Allium 'Spider'
5x Allium 'Atropurpurea'

Jeg har valgt at lægge de nye, store kejserkroneløg her, da jorden er dejlig porøs, der er plads og de kan komme langt nok ned. Så må jeg finde mig i lugten, når jeg går forbi. Den gule kejserkrone står i forhaven, så er lidt vant til lugten.

Lige så har jeg lagt de nye allium her også. Tror det kommer til at se godt ud.
Til sidst genplantede jeg så de heuchera/heucherella og rølliker, der havde stået i den gamle mistbænk og så fik det hele lidt vand.

Det ser måske ikke ud af meget lige nu, men mon ikke det bliver smukt til foråret? Det tror jeg.

Jeg linker til TrädgårdsFägring.

10 kommentarer:

 1. Hold da op, ja den trængte til en udskiftning, der skal godt nok meget jord til sådan en kasse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var helt vildt, så mange sække vi kunne hælde i :)

   Slet
 2. Det var nok på tide å få byttet den ut, ja!

  SvarSlet
 3. Sikken en masse arbejde sådan et lille bræt afstedkom.
  Jeg fatter ikke, at du kunne få plads til alle de løg, selv om der er mere plads...
  Og så har du oven i købet klogeligt lavet plads til endnu flere... ti-hi. Det kan man da kalde selverkendelse.
  Flot ser det ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hahaha...jamen jeg kender jo mig selv. Er løg'oholic....og ved, at selvom yndlingsløget er krokus, så er det altså meget, meget fristende med særlige vintergækker og erantis også :)

   Slet
 4. Hej Esther!
  Det blev en fin ny planteringsbänk, det kommer att bli fint till våren med alla vackra vårblommor. Här måste jag få upp mina dahliaknölar innan jag kan gräva ner lökarna.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marika
   Ja, jeg håber det kommer til at se godt ud. Plantekassen er ikke en gang proppet med løg, der er plads imellem dem. Planen er at se, hvor meget de fylder når de kommer op og så evt. flytte nogle af løgplanterne, der er lagt i krukker over i kassen også, så der bliver helt fyldt.

   Slet
 5. Hei Ester!
  Dette var det morsomt å lese og se. Kjempefine plantekasser. Selvfølgelig kan ingen snøklokker gå til spille og derfor må jorda siles. De gleder jeg meg veldig til å se igjen.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Jeg er også meget glad for den :)

   Jeg glæder mig også til at se mine vintergækker igen - men endnu mere glæder jeg mig til at se mine krokus :)

   Slet