søndag den 2. september 2018

Remonterende blomster m.m.

Ingen tvivl om, at haven har haft rigtig godt af al den vand vi har fået de sidste par uger.
 Her er det min Montana, der har en lille blomstring igen. Som det ses, breder den sig lystigt - også op i naboens thuja :)
 I havens første højbed er riddersporerne i gang med anden blomstring, ligesom zinniaerne endelig blomstrer ordentligt igen. De er dog stadig lettere skæmmet af tørken på deres stængler og blade - på trods af vi vandede.
 Mine hvide hjortetrøst 'Ivory Tower' står meget smukke i år. De skal dog flyttes til foråret, da de står et dumt sted. Regner med at sætte dem i Sydbedet - der får de meget mere sol end det er tilfældet i forhaven.
Clematis-frøstande.

 Skt. Hansurt lige før udspring.
 Er blevet meget begejstret for især den sorte petunia.
 Malva (Fra frø til 'Braveheart' og 'Mystic Merlin')
  Min ene violfrøstjerne i forhaven kæmper sig troligt frem, selvom den slet ikke står optimalt.
 Clematis viticella 'Polish Spirit'
 Her blot to år efter omlægningen af haven har min delte elefantgræs allerede udviklet sig til den "græshæk" jeg havde i tankerne :) 
 Mit ene højbed har dahliaer i år - og jeg er vildt begejstret over hvor smuk min yndlingsdahlia 'Tsuki Yori no Shisha' (til venstre) udvikler sig i år.


Denne dahlia 'Gold Crown' har jeg ikke lige fået holdt øje med, og når dens opbinding ikke var optimal, jamen så smider den sig da bare ud over højbedet. Det ser nu ikke så tosset ud, synes jeg.
 Den selvsåede blodamarant 'Oeschberg'.
 I det lyserøde bed har regnet (og saksen) gjort godt. Storkenæbben er fint grøn igen og den hvide og lyserøde malva blomstrer igen.


Flere steder har storkenæbbene gang i en anden blomstring - dog ikke med ret mange blomster, men bedre end ingenting.


 
 Jordbærhøsten var rigtig dårlig i år. I foråret satte jeg små jordbærplanter, der måtte kæmpe en hård kamp mod tørken (De blev vandet, men ikke nær nok, da jeg prioriterede andre planter mere.) 
Nu har de dog fået fat, så jeg glæder mig til næste sæson, hvor vi atter kan plukke store, lækre, smagfulde jordbær - forhåbentlig.
 Nepetaen er også blevet klippet ned - helt ned - og står atter frisk grøn.
 Selv min rose 'Rhapsody in Blue' har fine blomster nu. Den har ellers været meget plaget af larver og andet utøj det meste af sæsonen, ligesom mine andre roser.
 Blåbærrene har givet fint - men vi har også haft en siveslange liggende i surbundsbedet.
 Paradisæbletræet. Malus Sieboldii 'Freja'

 Vi har fjernet alle tomatplanter fra terrassen, men i udestuen er der stadig masser at plukke.
Dahlia 'Happy Days Cherry Red'
 Dahlia 'Ice Crystal'
Min yndlingsplantekombi lige nu: Staudesolsikke og spydverbena Verbena hastata 'Blue Spires' i Flammebedet.
Hvad angår turen til bl.a. Holland, ja så nærmer den sig...og min søde teammakker - som ikke er havemenneske - mente, at vores elever naturligvis skulle opleve "Det flydende blomstermarked", da det er den eneste af sin slags i hele verden...hihi...så nu er det skrevet ind i vores program :)

Eleverne skal dog blot bruge 30 min der og har fri to timer bagefter, inden den står på Anne Franks Hus.

14 kommentarer:

 1. fnis, jeg kan hurtigt gætte hvad du vil bruge de to timer til, eleverne har fri. Du må hellere tjekke bussens bagagerums størrelse på forhånd. hihi.
  Det er underligt med de storkenæb. Nogle har overlevet, andrer er gået til i tørken. jeg har rose Clair mange steder som bunddække. Og rigtig mange er gået helt ud, nogle få er heldigvis overlevet, så jeg kan tage stiklinger igen.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha...underligt du kan gætte, hvor jeg skal tilbringe de to fritimer? Jeg skal da spise frokost i hele pausen :D
   Tror de fleste af mine storkenæb har overlevet, men fik jo også lagt siveslanger ud fra starten af juli måned. Til gengæld har jeg vist mistet en del clematis. Holder dog først optælling af dem til næste forår.

   Slet
 2. Det er skønt, at så mange planter kvitterer for regnvandet med en ekstra blomstring - det er forunderligt så hurtigt mange kan rette sig. Det ser rigtig godt ud hos dig - nogen af mine roser har også trivedes dårligt i år, men nu ser de ud til at komme efter det! Lidt super med det flydende blomstrmarked!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, regn er slet ikke så tosset, ser dog helst det regner stille om natten :D

   Ja, det der flydende blomstermarked glæder jeg mig voldsomt til at se.

   Slet
 3. Her er det omvendt, mine roser har klaret sig godt uden vanding, hvorimod blåbærrene tørrede væk, der var ellers mange til start. Flotte clematisfrøstande, tørken var ikke god for vores clematis.

  SvarSlet
  Svar
  1. De fleste af mine roser blev angrebet af larver, der ribbede bladene 95%, så nærmest kun skelettet var tilbage. Det så ikke godt ud.
   Mine clematis er det også gået hårdt ud over. Må se til næste forår hvilke jeg skal ud og erstatte.

   Slet
 4. Begrebet remontering har vist fået en særstatus i år, hvor næsten alt har lidt og kommer stærkt igen her i slutspurten.
  Smukke clematisfrøstande. Mine er mere fyldte som pompom'er. Dine ser fine og elegante ud.
  Jamen der ligger da sikkert også dejlige restauranter i nærheden af blomstermarkedet. Forspis dig nu ikke.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha...nu er jeg jo lidt af et madøre...og det er min kollega også...meeen jeg forlader nu ikke blomstermarkedet, før jeg er "mæt" :)

   Slet
 5. Hej Esther

  DEt ser aldrig godt når larverne ribber det hele - var du så uheldig så du gødede roserne før tørken?
  Vi må forvente rigtig megen genvækst og herunder genblomstring!
  Det bliver spændende!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten

   Jeg er faktisk ikke særlig god til at huske at gøde, så tror egentlig kun de nåede at få lidt gødning i marts og april...men de er faktisk begyndt at blomstre lidt nu...og jeg ser ikke særlig mange larver mere - kun enkelte i tomaterne. (Dvs. jeg ser de har ædt af tomaterne, larverne ser jeg ikke.)

   Slet
 6. Hvor ser din have lækker og frodig ud søde Ester :o)) Jeg ville gerne være en flue på væggen og se dig skulle holde styr på alle eleverne OG hvad der er på blomstermarkedet samtidig. Jeg kender kun en med et større blomster og løg indkøbsgen en mig... og det er DIG :o)) Rigtig dejlig tur til Holland, jeg er lidt misundelig :o)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg har også været rimelig flittig med vandingen under tørken.

   Haha, nu skal eleverne kun lige se blomstermarkedet - det er jo kultur og vi er på studietur - så får de fri og jeg kan i ro og mag gå rundt :)

   Knus

   Slet
 7. Vilken härlig sensommarblomning och fruktsättning du bjuder på :) Jag plockade in dahlior o söndags och faller för Gold Crown - läcker. Din favorit var helt klart annorlunda.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
 8. nice article great post comment information thanks for sharing.
  หนังออนไลน์

  SvarSlet