mandag den 5. september 2016

Et "nyt" bed på 1,2m2

I lørdags - efter indkøbsturen til Thyme - var vejret heldigvis til at vi kunne komme i haven. Den er blevet temmelig forsømt den sidste måneds tid, så det var helt rart at få ordnet lidt derude.

Kæresten fik renset regnvandstønden - dét var tiltrængt - og hængt det ene af to fuglehuse op. Det andet (som jeg fik i fødselsdagsgave) står stadig indenfor. Vi skal lige finde ud af, hvor det skal hænge. Formentlig får det plads et sted på plankeværket, når sidste etape af "projekt forhaven" er klaret. (Det skulle vi gerne få startet på i næste uge - har lige bestilt chaussesten.)
Desuden fik han også plukket blåbær (730 gram blev det til i år.) og hjulpet mig med at fylde jord i bede.
Jeg har nemlig fået mig et "nyt" bed. På godt og vel 1,2 m2. Det er jo helt vildt :)

I fødselsdagsgave fik jeg denne smukke, smukke hortensia 'Dark Angel' - og jeg har stået mange gange og funderet og spekuleret på, hvor i det blå bed jeg kunne finde plads til den...og måtte opgive.
Derfor besluttede jeg, at den ene mistbænk fremover skal være et decideret bed. Indtil nu har den været brugt til min buksbombørnehave.

Den opgave er der nu et af højbedene, der tager sig af. Det betyder så godt nok, at jeg har et højbed mindre til køkkenhave, men det går nu nok.
Som det ses, er buksbomstiklingene i mange størrelser.
Det er dog ikke så underligt, da de ældste (=de to største) er fem år gamle. I den første havesæson lavede jeg rigtig mange buksbomstiklinge, men kun to af dem overlevede altså.
Resten af stiklingene er mellem et og fire år gamle.
Hvad jeg skal bruge alle de stiklinge til ved jeg ikke rigtigt, men om ikke andet, synes jeg det er sjovt at formere planter. Det lærer jeg rigtig meget af.
Nogle af stiklingene vil blive brugt ude i havens bede, når de er blevet noget større. Jeg ender nok med at forære/sælge overskuddet. Det må tiden vise.

Efter at have flyttet børnehaven, hældte kæresten temmelig mange sække jord i mistbænken og så kunne jeg få plantet.
Selvfølgelig hortensiaen, som hang noget med bladene.
Derudover satte jeg også de planter jeg ikke havde fundet plads til andetsteds. Bl.a. sølvlys, en heuchera og den nye solhat.
Hortensiaen skal forblive i bedet, det gælder ikke nødvendigvis de andre planter. Men indtil videre står de i bedet vinteren over.
Jeg mangler at få plantet de tre rølliker jeg købte for en måned siden i bedet også.
Efter et par timer i bedet, havde hortensiaen det allerede meget bedre :) Dejligt at se.

---
I foråret gik jeg jo lidt amok med frøsåningen. En af de nye slags, er jeg blevet meget begejstret for: En Euphoriba Marginata 'Kilimanjaro'.
Se lige nogle fantastisk, smukke blade den har. Dén vil jeg også så til næste år.
Den omlagte del af forhaven fik jeg luget lørdag eftermiddag. Ikke fordi der var så meget ukrudt igen, men det pynter alt sammen.

Jeg kan stadig blive forbavset over, at det kun er et par måneder siden, dette bed var helt bart.

Jo, ingen tvivl om, at jeg er meget begejstret for min forhave :)
Den kvikke læser har måske bemærket den bare plads i det trekantede bed. 

Der er det meningen, der skal stå "noget formklippet" - hvad det er, ved jeg ikke endnu...men det ved jeg forhåbentlig om et par måneder :)

10 kommentarer:

 1. Ja I har godt nok nået meget, det er så flot. Euphorbiaen er rigtig fin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak.
   Ja, den er meget smuk. Har lige brugt den i en buket. Det så supergodt ud.

   Slet
 2. Hvor er jeres nye forhave blevet FLOT. Jeg har også lavet stiklinger af buksbom, her blev de plantet ud første år, kunne ikke vente:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak 😊
   Jeg ved ikke hvad jeg vil bruge mine stiklinge til endnu...Men rart at have lidt i reserve hvis en af planterne i hækken går ud. Satser dog også på nogle buksbomkygler i bedene med tiden.

   Slet
 3. Så flotte buksbomstiklinger du har, og så mange! Jeg har også prøvd meg på det, men de trives ikke så godt her. Flott hortensia!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak...Men er nu også mislykkedes med mange af stiklingene. Det første år lavede jeg 70...2 overlevede.

   Slet
 4. Euphorbiaen har jeg også sået i år. Den er virkelig smuk i buketter, så den skal jeg også have til næste år. Jeg bruger også et højbed til de planter jeg ikke rigtig ved hvor skal stå endnu. Det er en smuk hortensia. Jeg har nogle i krukker, da de ellers ikke vil blomstre ved mig. Vi har altid meget frost. Dit forhavebed ser fint ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den er rigtig god i buketter.
   Tak. Er også meget glad for forhaven nye udseende. 😊

   Slet
 5. Hej Esther.Kan godt forstå at du er rigtig glad for din lille forhave.
  Og god ide med et højbed til "børnehave"det har vi alle brug for.
  Og er da lidt misundelig på dine flotte buskbom stiklinger.
  Mine bliver som regel ikke til noget.
  Men hvad med en buskbomkugle i det bare hjørne.
  Godaften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.

   En af mine gæster til festen måtte melde afbud, men har meldt sin ankomst i september eller oktober (hvis han har tid) og han medbringer formentlig en formklippet plante til mig. (Det var ham, der viste mig stedet med de formklippede planter, da vi var i Tyskland sidste efterår.)
   Så, jeg ved altså ikke hvilken plante det bliver, men jeg er da spændt på om han får tid til at komme herop :)

   Slet