torsdag den 9. februar 2017

De stedsegrønne

Forleden skrev jeg, at jeg ikke havde så meget at skrive om for tiden.

I går havde jeg så - endelig - tid til at fordybe mig i haveblogland igen...og sandelig om ikke jeg fik inspiration til at skrive et indlæg. Mange tak for det.

Både Gunilla og Lisbeth har nemlig for nylig lavet indlæg om stedsegrønne planter i haven.

Jeg ved ikke meget om de stedsegrønne, men jeg kan godt lide dem, især hvis de er formklippede. Jeg har stadig ikke glemt de smukke træer og buske jeg så på vores Tysklandstur i oktober '15.

De fleste læsere af min blog ved, jeg har buksbomhække til at omkranse en stor del af mine bede. men, jeg har faktisk også andre stedsegrønne. Må dog blankt erkende, at jeg ikke aner, hvad det er for nogen.

Jeg gik derfor en tur med kameraet igår og fik knipset de stedsegrønne jeg har. Lyset begyndte dog at svinde, så det er måske begrænset, hvor meget man kan få ud af billederne.

 Denne her, som vist nok er en cypres, stod allerede i haven. Den står hvor mine tre store clematis breder sig om sommeren, så den syner ikke af meget, når de først er i fuldt flor.

I stedet for at fjerne den, dengang i foråret 2011, klippede jeg den...dog ikke med den store succes. Jeg har efterhånden erkendt, at jeg ikke er den store ørn med en saks.

Så er det jo heldigt, at Carsten har et meget bedre øje for det, så han kommer på arbejde i år :)

Jeg vil nemlig gerne have, at denne får en to nogenlunde ens kugler/eller hvilken figur han nu finder på.
Skal nok vise jer resultatet af hans anstrengelser, men det varer lidt endnu. Han skal jo ikke i gang med saksen før til april.
Stedsegrøn nr. 1

 Så har jeg disse to. For et par år siden købte jeg dem i november/december måned...til 15/20 kroner stykket....dengang var de heller ikke særlig høje, kun 10-15 cm. Det er de så nu.

Jeg aner ikke, hvad de hedder, så hvis nogen kan hjælpe, så siger jeg mange tak for hjælpen.
Stedsegrøn nr. 2
Stedsegrøn nr. 3

Denne cypres (?) stod i haven,langs plankeværket, der hvor den store rosenbue nu er. Jeg flyttede den i sommeren 2011 og "barberede dens ben".
I år er det meningen, at Carsten skal prøve og se, om ikke han kan klippe den lidt a la nogle af de træer vi så i Tyskland. Spændende.
Vi er godt klar over, at det færdige resultat først viser sig om et par år, men det er okay.
Stedsegrøn nr. 4

Udover buksbomhækkene, har jeg denne buksbom stående i forhaven. Den blev slæbt med hjem fra familien i Tyskland, så den ikke røg på komposten.
Disse to små er købt som miniplanter i Bilka sidste forår. De skal have en større potte om ikke så længe. Må indrømme jeg ikke rigtig har fået passet dem, så de ser lidt forsømte ud.

Jeg mener, den ene af dem er en ene, den stikker i hvert fald pænt meget.
Stedsegrøn nr. 5

I forhaven står denne også. Den købte jeg to af på Køge Torv sidste forår og plantede dem som en plante i forhaven. Jeg aner heller ikke, hvad det er for en, men den har en smuk, lidt sølvgrå farve.
 
Stedsegrøn nr. 6

Min buksbombørnehave skal I heller ikke snydes for. Jeg ved endnu ikke, hvad jeg vil stille op med alle de buksbom, så det er vist meget heldigt de vokser så langsomt. Haha.
Der står forøvrigt også en enkelt taks, som har sået sig selv - den nænner jeg ikke at hive op.
 Mine tre rhododendron er jo forøvrigt også stedsegrønne. Det varer ikke længe, før de vokser sammen, tror jeg.
Jeg har faktisk en bog om stedsegrønne, men synes dens fotos er alt for små til at jeg kan finde ud af, hvad det er for stedsegrønne jeg har....eller også er jeg bare ikke tålmodig nok ;)
Så, hvis du har nogen som helst anelse om, hvilke stedsegrønne jeg har, så må du meget gerne give mig besked. har derfor også givet hver plante et nummer, så det vil være lidt nemmere at kommentere, hvis man kender svaret.

....og så lige lidt mere om sne, for i løbet af i går aftes, i nat og i dag har vi fået mere sne, så her nu ligger omkring 10 cm...
 Quintus inspicerer de nye snemængder - han er ikke helt tilfreds.



12 kommentarer:

  1. Ja I har da fået en hel del sne, noget mere end os, hvor græsset kun lige er hvidt.
    Jeg kan ikke fortælle dig navnene på dine stedsegrønne, dem er jeg heller ikke inde i. Men jeg kan se, at du lige som os har købt nogle små eksemplarer, som så bare har vokset sig store. Det er de nemlig gode til, og de er rigtig gode at have her om vinteren. Jeg håber Carsten får held med klipperiet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, de fleste af dem er købt som ret små, når supermarkederne har dem i november/december.
      Det er kun den store thuja og så den blå cypres, der stod her i forvejen.

      Slet
  2. De stedsegrønne er ikke til at undvære,men mest synlige er de om vinteren.Jeg tror det er Thuja de første du viser og de senere er,som du selv er inde på,Cypres.
    Dine små buksbum ser fine ud,-dem finder du nok plads til!
    God aften!
    Hilsen Lise

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, tak. Jeg skal jo nok finde plads til buksbommene med tiden. Om ikke andet ser det jo altid godt ud med en kugle i et bed :)

      Slet
  3. Jeg har ikke en dyt forstand på de stedsegrønne, de eneste jeg kender er Juletræer og buskbom :o)) der må da være en der ved lidt om det.
    Quintus, har ser ikke helt stolt yd af det med sne det er vist ikke noget for en rigtig kat med alt det hvide :o))
    Knus.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ved som sagt heller ikke meget om stedsegrønne, så det er rigtig dejligt, at Anne Marie har svaret længere nede :)
      Kattene flintrer godt nok gennem sneen og har det vist meget sjovt, men kort efter pisker de ind i varmen igen.
      Knus

      Slet
  4. Stedsegrønne gør virkelig deres til en vinterhvid have og det er dejligt at du har så mange.
    Den på det første billede er en Thuja og den med benene ligner Cypres - så muligvis.
    Resten ligner enebær af forskellig slags og dem er der virkelig mange af heriblandt stikkende ene som din stikkende plante også ligner:-) Nr. to som jeg jo også tror er en art af enebær er virkelig smuk, pas godt på den:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for dit svar.
      Jeg er meget begejstret for nummer 2, så forsøger at passe den godt. Om sommeren er den endnu mere "skrigende grøn".

      Slet
  5. Jeg prøver at komme med et bud på dine stedsegrønne.
    Nr.1 Thuja plicata med de flade skud. Den dufter sødtkrydret ved knusning.
    Nr 2 er de ens? ligner en forædling af Cypres.
    Nr 3 og 4 ligner Chamaecyparis obtusa i blå. Kaldet solsypres.
    Nr 5 den stikkende er enebær og den anden ligner cypres.
    Nr 6 er den blå enebær,Juniperus squamata.
    Håber det er lidt hjælp. Har du lært Thuja-lugten, er du aldrig mere i tvivl.
    Jeg bruger altid lugten til at skille Thuja og Cypres fra hinanden. De kan ligne meget.
    Hilsen
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at du fastslog det Anne Marie - jeg troede faktisk at nr. to var enebær af typen Sevenbom, men det er også cypres - godt at vide:-)

      Slet
    2. Hej Anne Marie. Tusind tak for dine svar.

      Jeg lægger nogle nye billeder op af nummer to, billeder jeg har taget i dag. Jeg har forsøgt at tage billeder tæt på, men det var ikke nemt i den blæst :)

      Glemte at lugte til planterne - det må jeg huske en anden gang...men måske jeg lige venter til det ikke er så koldt at tage handskerne af :D

      Slet
  6. Jeg er heller ikke sikker på nr.2. Den ser noget fremmed ud. Hvis du knuser nogle nåle kan du lugte forskel på Sevenbom og Cypres. Sevenbom bruges i snaps og er meget krydret.
    Anne Marie

    SvarSlet