lørdag den 25. marts 2017

Torsdag og fredag i haven

Det er slet ikke så tosset at have ferie, når vejret er så godt som det er i disse dage :)

Noget af det første jeg gjorde torsdag formiddag, var at tage en hurtig tur rundt i haven med telefonen, for ganske som jeg havde forventet det, så var der sket ret meget derude på de to dage vi havde været væk.

Rigtig mange af mine krokus var sprunget ud. Her er det en af de efterhånden mange botaniske "klumper" jeg har.
 Denne her kan jeg ikke lige huske navnet på. Kattene har væltet rundt i bedene i vinters og enten knækket skiltene eller hevet dem op, men det er en af de nye krokus. (Desværre fik jeg ikke skrevet hvilke krokus jeg satte i bedet...atypisk mig, faktisk.) 
 Denne er den græske botaniske 'Tricolor', som bierne er helt tossede med. I det hele taget er naboens bier (Han har et bistade - hurra for det!) ret begejstrede for min have.

Der er vist også omkring 800 krokus i blomst lige nu (Jeg har altså ikke talt dem, men der er MANGE og jeg har i tidens løb indkøbt mindst 1500 krokus)...og de er ikke en gang sprunget ud alle sammen endnu.
 Krokus 'Jeanne D'arc', som sprang ud i løbet af fredagen. Billedet er fra torsdag.
De første narcisser var sørme også sprunget ud; 'Topolino'.
 Det samme var mine snepryd.
 Kejserkronerne er vokset enormt de sidste par dage.
Efter have-fotovandringen var det tid til at gå i gang med nogle af alle de mange opgaver vi har i haven.

I løbet af torsdag og fredag fik vi:

 • malet 4 halv-pallerammer sorte (80x60) 
 • klippet ned i Sydhavebedet
 • hentet dahliaer (privatkøb)
 • klippet tre sommerfuglebuske ned
 • beskåret de sidste gruppe-III clematis
 • malet mere af plankeværket
 • klippet de to 'Lykkefund'-roser

Det var Carsten, der malede plankeværk, mens jeg klippede stauder ned i Sydhavebedet. Det tager sin tid at male, men torsdag aften var han nået et godt stykke forbi det andet skyggebed. (Før han gik i gang var der kun malet til mellem de to skyggebede.)


 Fredag aften nåede han næsten hen til rosenbuen.
 Han nåede ikke så meget som planlagt, da beskæringen af de to 'Lykkefund' tog temmelig meget længere tid end beregnet, men kors, hvor det pyntede.

Her min 'Lykkefund' i køkkenhaveafdelingen. Det er måske ikke så tydeligt at se, men alle tidligere blomsterstande er klippet af og nogle enkelte "vilde grene" er blevet klippet af eller forkortet.
 Efter jeg var til rosenforedrag med Ernst Jensen sidste år, har jeg ikke været nær så bange for at klippe 'Lykkefund' hårdt; Jeg var lidt skeptisk sidste år, men de blomstrede så overdådigt som aldrig nogensinde før, så i år greb vi bare saksene og gik i gang.

Den store 'Lykkefund ved buen blev også klippet. Nogle af de lange grene blev bundet ind, mens andre blev klippet af. Blomsterstandene er også klippet af.

Der er en tydelig forskel at se nu.
Det er forøvrigt med vilje vi har ladet et par "vilde grene" få lov til at blive, da den gerne må virke lidt voldsom, men stadig under kontrol.
Idag, lørdag, er de to vigtigste punkter at få udskiftet pallerne i krydderurtehøjbedet med de nye pallerammer. De gamle er ved at flække. Det bliver til en masse jordflytteri, men heldigvis er vi to om arbejdet.
Samtidig kan jeg så få erstattet den grimme, grønne presenning - jeg har haft liggende i fra da jeg lavede højbedet i 2012 - med fiberdug, der er klipset fast på indersiden. Sådan noget er Carsten (også) en ørn til at lave.

Det andet punkt er, at jeg skal gøde mine to 'Lykkefund'. Det er vist kun anden gang jeg gør det...men sidste år til foredraget, blev jeg jo lidt flov over, hvor skidt jeg behandlede mine roser. Egentlig lidt pinligt, da jeg fra år 1 her i haven har haft rosengødning liggende i skuret...jeg glemmer bare at bruge det :)

Godt nok er det gråvejr her til morgen, men det skal nu ikke forhindre os i at gå i haven...vi har jo Thyborønhabitter :)

7 kommentarer:

 1. Ja hold op et par dejlige forårsdage vi har haft!
  Her er der også blevet arbejdet igennem. Gravning, gravning og atter gravning. :)
  Fortsat god arbejdslyst.

  SvarSlet
 2. Så flotte crocus du har! De er jo så vakre, og de kommer trofast igjen. Jeg skal beskjære mine roser jeg også bare det blir varmt nok.
  Ha en deilig lørdag i hagen :)

  SvarSlet
 3. Oj, så färggrant och vackert det blir med massor av krokus. Jag bör nog plantera mer för det är så många år sedan jag satte ner någon krokus.

  Kul att du kunde identifiera `Tricolor´ den är tidig och viktig för alla nyvakna insekter.

  Ha det skönt i din vårliga trädgård !

  SvarSlet
 4. Beskæring af roser er lok lidt af et mysterium for mange af os, og jeg har på fornemmelsen, at vi er mere nervøse omkring det, end vi behøver at være, hvis planterne ellers er sunde. I år går jeg ret hårdt til vores. Især de engelske synes jeg ellers godt kan udvikle sig til nogle ranglede og buskagtige planter.

  SvarSlet
 5. Hej Esther!
  Fina fina krokus, längtar tills mina är i full blom. Det blev snyggt med den nya färgen på planket.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlet
 6. Det er så godt at være igang og især når vejret er så dejligt. Idag kom solen først op ad dagen og det var køligt, men vi kan klare det :-)
  I har fået lavet en del. Maling af plankeværk frisker gevaldigt op.
  Det er mange krokus du har og de er smukke. Er det bare mig der hænger fast i gamle regler om at vente med beskæring af roser til lidt længere hen på foråret? Selvom jeg tror bestemt at lykkefund kan klare lidt af hvert det er en livskraftig rose:)

  SvarSlet