mandag den 13. januar 2020

Før og efter - forhaven og køkkenhaveafdelingen

En smule inspireret af Høneballehaven, der for tiden nupper et haveår ad gangen på sin blog, fik jeg lyst til at gense billeder af haven de første par måneder.

Man kan vist roligt sige, der er sket en del! 

I slutningen af oktober 2010 så jeg huset første gang og skrev under på slutsedlen tre dage senere! Den 2. december 2010 flyttede jeg så - i et gevaldigt snevejr.

FORHAVEN

Her er forhaven, som den så ud dengang. Det eneste, der stadig er tilbage er elefantgræssen, hostaerne og Skt Hansurten. 
Forhaven juli 2019

Forhaven - set fra anden vinkel (Oktober 2010)
 Februar 2011
Samme sted - juli 2019
Fordi jeg nu har en del stedsegrønne og alunrod i bedet, er det heller ikke så bart at se på om vinteren, som det var i februar 2011.

Jeg fik aldrig taget et billede af "indgangspartiet" som det så ud den gang i 2010, men her et billede fra juli 2019:

KØKKENHAVEAFDELINGEN

I november 2010 var der græsplæne de fleste steder - også der, hvor jeg nu har køkkenhaveafdelingen, som jeg ynder at kalde området. Græsset er forlængst væk og erstattet med chaussesten (Først lagde jeg skærver, men det var jo umuligt at holde dem rene, så de forsvandt igen.)
Har ikke lige kunnet finde et rimeligt nyt billede fra samme vinkel, men forskellen er nu stadig tydelig.
I februar 2011 var der i det hele taget meget bart. Her på denne flisegang havde jeg først mc'en stående, indtil jeg fik lavet en parkeringsplads på langsiden af skuret.
Efter jeg havde fået sat palleramme-højbedene op, fik jeg placeret den ene af mine daværende to mistbænke her bag skuret. (2014)

I september 2018, opdagede vi at mistbænken var ved at falde fra hinanden pga. råddenskab, så den blev udskiftet med en plantekasse, som Carsten byggede.
Heri har jeg mine mere specielle vintergækker og erantisser, foruden en masse andre løg, samt en hortensia, sølvlys og alunrod.
September 2018

Surbundsbedet, som også er en del af køkkenhaveafdelingen, så ikke ud af meget, da jeg etablerede/markerede det tilbage i april 2011.
Det gør det til gengæld nu - billedet er fra maj 2018.
...og sådan nåede jeg til vejs ende med dette indlæg.

Det har været sjovt at kigge tilbage, men mit fotoarkiv for 2019 lader en hel del tilbage at ønske; jeg har næsten kun taget nærbilleder af planter og ikke ret mange "områdebilleder".

Det må jeg gøre bedre her i 2020.

18 kommentarer:

 1. Ja der er sket meget siden 2010, ærgerligt når man kun har billeder af blomster, men jeg kender det godt, det tager lang tid at finde noget brugbart i arkivet. Jeg blev forundret over dit surbudsbed, det havde jeg glemt. Det ser flot ud, og tænk alt det du har fået plads til i din lille have, imponerende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må simpelthen huske mig selv på at tage billeder af hvert område i haven også. Hvis jeg nu gør det omkring d. 20. i hver måned, så ville det hjælpe meget på arkivets indhold...desuden ville jeg så også have billeder af det samme område igennem et helt år - det kunne være lidt sjovt at have.

   Slet
 2. Det er en stor forandring hos deg siden 2010, ja! Jeg forstår godt at du har fjernet så mye gress. Når en har en liten hage så er gress det siste en vil ha der. Jeg har en stor hage, men det blir mindre og mindre gress her også :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes idet hele taget græs er kedeligt...altså græsplæne. Smukke græsser i bedene er jo smukke.
   Den korte overgang, hvor min sti var en græssti, blev jeg så irriteret over, hvor forholdsvis lang tid jeg skulle bruge på at passe den...når man tog dens størrelse i betragtning. Græsplæner er om noget tidskrævende.

   Dermed ikke være sagt at en plæne ikke at kan være superflot og blød at gå på; det er bare sjældent folk bruger så meget tid på plænen.

   Slet
 3. Hej Esther!
  Vilken förvandling, ser riktigt fint ut.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlet
 4. Du er bare så DYGTIG altså, og min inspiration til at "Bygge Op ad" det er så vildt hvad der er sket i din have og den har virkeligt været i en kæmpe forvandling, fra noget alm.kedeligt til den smukkeste lille plet.
  Ofte når jeg står med en ny plante i hånden og har forelsket mig og stiller mig selv det spr om jeg nu har plads ? så tænker jeg, når Esther kan få plads til alt det hun har, så kan jeg også :))
  Knus Fra Mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :)

   Hahaha...glad for jeg kan være til inspiration mht. om du har plads til en plante eller ej :)
   KNus

   Slet
 5. Hold da op en forandring. Hvor er det blevet flot. Og hvor har du dog fået plads til meget. Jeg kan godt forstå, at du måtte gå videre med løg sammen med stauderne, for at kunne blive ved med at få nye ting ind i haven.
  Sejt gået :-)
  Lisbeth

  SvarSlet
 6. Hej Esther

  Imponerende hvad der er sket på de 10 år!
  Morsomt tilbageblik:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, det er ret sjovt med sådanne før- og efter billeder.
   Regner med at lave et par indlæg mere i samme stil :)

   Slet
 7. det er altid sjovt at kikke tilbage. Især når man har nået så meget som dig. Fantastisk, men osse et stort arbejde. Det er blevet så flot.
  Hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak skal du have :)
   Ja, det er sjovt at kigge tilbage. Jeg elsker før- og efterbilleder, især af haver :)

   Slet
 8. Sannerligen en imponerande förändring under ganska kort tid. Så roligt att du varit klok nog att ta bilder på hur det hela startade, minnet är inte alltid tillförlitligt. Jag har inga bilder alls från den tiden när vi flyttade hit, gissa om jag saknar det.

  Allt gott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak.
   Jeg ved faktisk ikke, hvorfor jeg tog billederne den gang. Første gang jeg så huset og haven, vidste jeg jo ikke, at jeg ville købe det, før efter et par timer (hvor det var blevet mørkt.) Så, jeg er glad for jeg fik taget så forholdsvist mange.

   Slet
 9. Hvor er det hyggeligt at du er begyndt at lave indlæg igen. Jeg nyder at læse din blog :-) Ang. billeder tog jeg nogle billeder af min have da vi flyttede ind for 3 1/2 år siden, og hver år tager jeg nye samme sted. Det er rigtig sjovt at følge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak skal du have. Jeg prøver at prioritere det at skrive indlæg lidt mere end jeg har gjort sidste år. Men, i år har jeg heller ikke nogle ekstratimer på jobbet. Det gør en væsentlig forskel.
   Jeg vil prøve om jeg også kan huske at tage billeder af det samme sted året igennem.

   Slet