søndag den 12. januar 2020

Små to timer i haven - i regnvejr

I går blæste det temmelig voldsomt, men alligevel var vi i haven i knap to timer.

Jeg kom i gang med at luge fugerne mellem chaussestenene i køkkenhaveafdelingen; den milde vinter har været god for diverse ukrudt! Især var der voldsomt mange græstotter.

Jeg nåede kun et lille stykke, men fortsatte idag, selvom det regnede.

Vi fik faktisk nået ret meget på de små to timer vi også var ude i dag.


 • Flere clematis - gruppe 3 blev klippet ned
 • Fik luget en stor del af køkkenhaveafdelingen
 • Generel oprydning

Det meste af tiden var det kun støvregn, men af og til blev regnen noget heftigere, så da det for fjerde gang eller deromkring begyndte at regne lige lovlig voldsomt, sagde vi stop.
 Her er de fire clematis på hegnet ved surbundsbedet blevet klippet ned.
Jeg er ret spændt på dem i år, for deres første 2-3 år har været lidt hårde med enten silende regn eller tørke...og også en ret tør sommer i sidste sæson. Nu håber jeg de har fået ordentligt fat.

I mit "særlige løgbed", hvor jeg bl.a. har andre erantis og vintergækker end de almindelige pibler det op. Der er også lidt krokus og tulipaner i bedet og krokus er også på vej op.
Der er fire slags erantis i bedet;
Orange Glow
Schwefelglanz
'Holbæk-klon' (fik den efter afblomstring sidste år, så den er jeg lidt spændt på)
Grünling

Af vintergækker skulle der gerne være;
Galanthus plicatus 'Diggory'
Galanthus plicatus 'Dionysos'
Galanthus Elwesii 'Comet'
Galanthus Elwesii 'Maximus'
Galanthus elwesii 'Green Brush'
Galanthus woronowii
Galanthus 'Atkinsii'
Galanthus nivalis 'Magnet'
Galanthus nivalis 'White Dream'
Galanthus Nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis 'Elfin'
Galanthus nivalis 'Viridiapice'

Desværre står mine skilte ikke helt rigtigt mere, så er spændt på, om jeg kan se forskel på dem. Det er jo ikke fordi, der er den store forskel på dem. Der er det, trods alt, lidt nemmere at se forskel på (en del) krokus.

Denne skulle dog være en elwesii, men hvilken en af dem, kan jeg ikke se endnu - om overhovedet :)
Beklager det lidt uskarpe billede, men det er ikke nemt at tage billeder i regn- OG blæsevejr.
Den lille klump af erantis fra min fasters have, er begyndt at dukke op. Er spændt på om den er blevet større i år, for Zinnia og Scipio har drønet ret meget rundt i bedene og gravet...!
 Igår opdagede jeg den første knop i en krokus. Hvilken det er ved jeg dog ikke, da jeg ikke har skilte ved ret mange af de krokus, der står i bedene mere. Skiltene bruger jeg i krokus-samlingstedet i stedet for. Gætter på det er 'Ard Schenk', 'Miss Vain' eller 'Snowbunting', da den ser hvid ud.
 Apropos krokus-samlingsbedet, så spirer det også lystigt der.
 Der opdagede jeg forøvrigt den anden krokus i knop i dag.

Ifølge skiltet er det en 'Angustifolius', og det er også det jeg har købt den som, men når jeg googler den, så er den gul med orangerøde striber, hvilket denne jo ikke har.

Hvis jeg husker korrekt er denne også lyslilla indeni...så...jeg er i gang med at finde ud af, hvad det så er for en...(Og har skrevet 'Angustifolius' på indkøbssedlen til efteråret.)
 I den ene krukke ved bænken, er krokus 'Spring Beauty' også på vej. De er fantastisk smukke, så glæder mig til de springer ud.
 I krukkerne på plantebordet er der også god gang i spiringen.
Nogle gange måtte vi afbryde havearbejdet, da Scipio insisterede på, at sidde på Carstens skulder og holde udkig....
 Vi kom dog heldigvis videre....her et billede af hvordan, der så ud i køkkenhaveafdelingen igår, inden jeg gik i gang med lugningen.
 Nu ser der sådan her ud:
 Som det ses, er der ret vådt...fordelen ved at luge efter vi har fået meget vand de sidste par dage, er at det var meget nemmere end normalt at rykke græstotterne op.
 Hvis der nu er tørvejr en af dagene i den kommende uge, så nupper jeg det sidste lille stykke med chaussestens-fuger, så køkkenhaveafdelingen er luget færdig for nu.
 Fordelen ved at luge nu, er selvfølgelig også, at der så - forhåbentlig - er mindre at luge lige inden Åben Forårshave d. 19. april.
Det har været dejligt at kunne komme i haven så tidligt i januar måned, men jeg kunne stadig godt tænke mig at få noget ordentlig vinter.

Når jeg kigger tilbage via bloggen kan jeg se, at vi før har haft milde januarmåneder, hvor vi alligevel fik sne senere hen. Jeg håber det også bliver sådan i år.

For de vejrinteresserede, har jeg fundet et par gamle indlæg frem.

2005: hhttp://ildkatten.blogspot.com/2005/01/forar-i-januar.html   (Der kom sne i midten af februar)
2007: http://ildkatten.blogspot.com/2007/01/slap-nu-af-folkens.html (Der kom sne d. 27. januar og igen i februar)
2012: http://ildkatten.blogspot.com/2012/01/felix-fornemmelse-for-sne.html
2013: http://ildkatten.blogspot.com/2013/01/snebilleder-fra-haven.html og vinteren blev ved...havde sne helt til starten af april: http://ildkatten.blogspot.com/2013/04/fototur-i-forarssolen.html
2014: Sne i slutningen af måneden: http://ildkatten.blogspot.com/2014/01/et-par-snebilleder.html
2015: Sne d. 25. januar: http://ildkatten.blogspot.com/2015/01/et-lille-drys-sne.html
2016: Sne d. 5. januar: http://ildkatten.blogspot.com/2016/01/frpostog-arets-frste-sne.html
2017: Sne 8. februar: http://ildkatten.blogspot.com/2017/02/sa-kom-der-sne.html
2018: Stadig ingen sne d. 24. januar http://ildkatten.blogspot.com/2018/01/kan-jeg-fa-en-bunke-sne-tak.html - skrev ikke noget om vejret i februar, men 5. marts kom der meget sne: http://ildkatten.blogspot.com/2018/03/det-gar-ikke-altid-som-planlagt.html
2019: Skrev intet om vejret på bloggen, skrev jo næsten ingen indlæg...men krokus var i hvert fald færdige allerede i løbet af marts måned.

16 kommentarer:

 1. Sikken en flid I lægger for dagen, jeg har kun været i haven i formiddag, der er ellers nok at lave.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kunne sagtens have brugt mere tid derude, men gad ikke i silende regn, så det sidste stykke må jeg tage en anden dag.
   Mangler også de andre stier "inde i haven".

   Slet
 2. Hvor er der blevet fint. Sikke langt dine krokou er fremme. Elsker også disse små forårsbebudere. Spændende med dine specielle vintergækker . Jeg har også nogle specielle. De har et hjørne her i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har valgt at sætte mine specielle vintergækker og erantis i plantekassen. Der kommer kattene ikke (og graver!) Det er løgene for dyre til ;)

   Slet
  2. Det forstår jeg godt. Har brugt en formue på de små løg og har selv to katte. Så dine 4 må da ikke grave dem op for søren.

   Slet
  3. Fandt et par tulipanløg i går, som Zinnia (hunkatten, formentlig) havde gravet op...på trods af de har ligget et pænt stykke nede i jorden. Hun elsker at grave i jorden, så mange af løgbedene har vi lagt hønsenet henover - og så må vi stille og roligt klippe det af uden at skade løgplanterne, til foråret.

   Slet
 3. Så mye du har fått gjort allerede! Jeg er grønn av misunnelse over å kunne arbeide i hagen i januar ;)
  Det er deilig å se crocusknopper allerede nå! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg udnytter så sandelig også, at her ikke ligger noget sne...for normalt kommer jeg først i haven i februar eller marts.
   Det passer mig helt fint jeg kan arbejde derude allerede nu, når jeg nu har valgt at holde Åben have allerede d. 19. april.

   Slet
 4. Godt kæmpet - med græs og regnvejr og en nysgerrig kat. De sidste tre år har været hårde ved mine vintergækker i potter. Den første vinter var konstant våd, så en del løg rådnede, og så kom den lange tørkeperiode i 18, hvor en del tørrede ind til ingenting. I år ser det heldigvis mere lovende ud, men det er vintergækkerne ude i haven, der er længst fremme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har haft besøg af en mosegris (Kattene fangede den) Har fundet to huller i det ene bed, så er da godt nok lidt spændt på, hvor mange af mine løg, der kommer op.

   Satser dog på at kattene fanger og dræber alle gnavere, der formaster sig ind i deres del af haven.

   Slet
 5. Imponerende! Og helt sikkert godt givet ud at luge nu og hvor blev det pænt! Jeg mister energien når det regner så meget, men lige nu er vejret fint og jeg tænker at gå ud når jeg har kikket lidt rundt på bloggene.
  Det er ret ofte mildt i januar for så at stramme til med frossen jord i februar og marts også selvom vinteren er sparsom med sne, så jeg håber stadig på frost denne vinter:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg gider nu heller ikke, når det styrter ned, men det var kun støvregn det meste af tiden og jeg trængte bare så meget til at komme ud og få "luft" og så kunne man da lige så godt lave noget fornuftigt samtidig :) Håber på tørvejr i næste weekend, så vi kan tage endnu et nap derude.

   Slet
 6. Hej Esther!
  Det ser härligt ut med både snödroppar och crocus som redan tittar fram. Ingen snö här heller, men vill gärna ha den nu, inte i mars, april. Så fint det blev bland stenarna.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :)
   Jeg vil helst have sne i februar, omkring uge 8. Der har jeg nemlig vinterferie :)

   Slet
 7. hihi skønt billede med Scipio i højden. jeg havde osse engang en kat der elskede når jeg lå og rodede i jorden. Så var den oppe på min ryg med det samme.
  Åhh, krokus,, hvor er de langt fremme. Jeg er meget bange for at mine er gnuflet af mus, og mosegrise, der er en masse huller i år, i bedene, osse der hvor der ikke "plejer" at være huller. Jeg fanger en masse især rødmus i fælder, men kan nu godt mærke vi ikke har haft en effektiv kat meget længe.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Scipio ELSKER Carsten; "far er den bedste"... han gad ikke sidde hos mig, niks, han ville op på Carsten :D
   Jeg har også fundet to huller fra mosegris ved nogle af mine løg....men kattene havde fanget en forleden og dræbt den...så satser på det var en, der var "gået forkert"....Gnavere lever generelt ikke længe, hvis de kommer ind i kattenes del af haven - og heldigvis for det.

   Slet