tirsdag den 21. januar 2020

Rønnebærtræet - før og efter

Et kort indlæg denne gang.

Tænkte rønnebærtræet og området rundt omkring skulle have sit eget indlæg, da det hverken hører til det lyserøde bed eller til de blå bede.

Faktisk har jeg et bed under træet, som jeg kalder "Træ-bedet".

Her ses området i januar/februar 2011.
Bag rønnebærtræet havde jeg en gang et lille, tæt tæppe af krokus. 

Det blev noget tyndere, efter vi begravede Speedy der (under stenen) - men eftersom det er botaniske krokus, skal de nok brede sig igen, hvis de ellers bliver ladt i fred....og det er ikke altid så nemt, da jeg også har alt for meget skvalderkål på dette stykke. I det hele taget er det mit "dumme område" i haven.

Foto: Marts 2019

 Foran træet er så "Træ-bedet", hvor jeg for år tilbage lagde flere hundrede løg. De kommer fint op, men resten af året er bedet ret dødt og bart.
 Synes det er rigtig svært at finde noget, der kan tåle at stå der (og deles om vandet med rønnebærtræet) - jeg overvejer pt. om græsser kunne være løsningen?

De skal jo klippes ned om foråret, når løgene blomstrer og kunne så tage over, når løgene visner ned - og så ville bedet være pænere at se på.

Hvad siger I kloge hoveder?

Jeg har prøvet at sætte solhatte der og det så vældig fint ud, men de kunne vist ikke klare sig i kampen om vandet med træet, for året efter var der kun et par små forkølede eksemplarer tilbage.

Her - i 2018 - hvor solhattene var pæne.
Til sidst et oversigtsbillede, så man kan se, hvor i haven træet står.

24 kommentarer:

  1. Det var da et fint tre, og et vakkert teppe av crocus!
    Jeg liker så godt de små lave klipte hekkene du har foran bedene. Er det buksbom?

    Ha en god aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit.
      Ja, det er buksbom. Plantede 196 i april 2011. Nogle af dem er gået ud, men erstattet af stiklinge, jeg har lavet efter hækklipning. Tør ikke købe nye buksbom til haven pga sygdomme, så kkarer mig med dem jeg selv laver.

      Slet
    2. Hej Esther
      Buksbom er vanskelig å få til her, men jeg har en som jeg tok stikling av en gang. Den har vokst seg stor, så kanskje jeg skal prøve å lage stiklinger av den. Plantesykdommer ikke hyggelig, nei.

      Slet
    3. Det er ret nemt at tage stiklinge af buksbom. Jeg prøvede første gang, da jeg virkelig ikke vidste ret meget om haver...i 2011. Bevares, mange af dem gik til, men har da stadig 3-4 stykker, som har vokset sig ret store nu.
      God fornøjelse med det :)

      Slet
  2. Fint billede, det sidste. Det er nok svært at finde et passende bunddække. Det, der kan trives, vil sikkert danne så tæt et tæppe, at løgene får det svært. Jeg dur ikke til det; men der er andre, der kan kreere noget rigtig fint med krukker.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er ikke nemt at finde noget...har læst alle kommentarer og lige nu hælder jeg mest til storkenæb, der er tørketolerante. Må have læst i min bog om storkenæb, hvilke det drejser sig om :)

      Slet
  3. Ja der er sket en del også der ved rønnen. Hvis du nu prøver de helt almindelige solhatte, som Magnus, vil jeg tro, at de kan gro der. De skal jo ikke have så meget vand tværtimod. De lidt mere sjældne er svære at få til at gro, jeg kan heller ikke. Græsser kan du nok også have der, men de breder sig en del og er svære at dele. Jeg tænker på nogle lave græsser, det findes der også en del af.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg er også bange for at græsser vil kvæle løgene med tiden, fordi de danner så hårde tæpper.
      'Magnus' kunne være en mulighed...selvom den er lyserød...haha... :)

      Slet
  4. Kig her https://staudestedet.dk/shop/27-stauder---h/ der er fine lave græsser.
    men måske har Marie ret i, at det bliver svært for løgene.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for link...tror dog Marie har ret.

      Slet
  5. Hej Esther!
    Du har en vacker trädgård, och det ser ut att rymmas många fina växter.
    Den sista bilden är så vacker.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet
  6. Hvad med andre løg? Allium, liljer, tidløs, montbretia osv. Kan du mon finde løg til hele året, så de næste først kommer, når de små krokos er væk? Jeg aner det ikke. Bare en tanke.
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er både krokus, tulipaner, hyacinter og andre løg i bedet...men det var måske en mulighed med montbresia...dem har jeg jo i forvejen og de skal deles en gang imellem for ikke at fylde hele Flammebedet. Tak for tippet :)

      Slet
  7. Hei!
    Jeg blir imponert av å se hva du har fått til i hagen på noen få år. Det er godt du har før og nåbilder. Det er morsomt å sammenligne.
    Ha det godt! Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have. Ja, det er sjovt med før- og efterbilleder :)

      Slet
  8. Min første og eneste! tanke er hosta. Men jeg elsker også hosta - ikke så meget blomsten, men de grønne blade og variationen i størrelse, farver og struktur.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er også meget glad for hosta, men bedet får rimelig meget sol (syd) og her hos mig vil hosta helst gro i halvskygge.
      Ellers er jeg enig med dig i, at hosta er fantastisk :)

      Slet
  9. Min tanke var osse hosta. de er forbløffende tolerante overfor tørke. Påskeklokker kunne osse være en mulighed, eller de små tæppedannene storkenæb. der er jo flere der blomster det meste af sommeren.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har nogle hvide, tæppedannende storkenæb, som jeg ofte må tynde ud i...så det var da klart en mulighed :)

      Slet
  10. Så fint med de små stier rundt om bedene!

    SvarSlet
  11. Spændende at følge med i alle omlægningerne i haven! Ét lille problemområde må være til at overkomme, og jeg tænker der både er Geranier og bregner som kan tåle tørken under træet.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt med så mange forslag. Lige nu hælder jeg mest til tørketålende storkenæb. Må have læst i min bog om storkenæb, hvilke det kan være. Ville jo være heldigt, hvis det var den tæppedannende jeg altid skal beskære i forvejen.

      Slet