tirsdag den 18. februar 2014

TI ÅRS BLOG! (Del 2 - også et laaaangt indlæg!)

2009

I foråret anskaffede jeg mig et nyt digitalkamera og i løbet af året fik jeg taget mange billeder fra haven:
Håndarbejde fortsatte jeg med og fik lavet mange ting og kastede mig også over en ny disciplin: perlebroderiet:


Jeg skrev også om andre ting, men samtidig blev jeg også mere og mere frusteret og det kunne læses både direkte og indirekte i mine indlæg...efter hvad jeg kan huske.

Min frustration skyldtes først og fremmest mine evindelige transportproblemer om vinteren, men også de håbløse udsigter, jeg syntes, jeg havde for at finde en anden - og bedre - bolig.

Finanskrisen var jo startet og jeg begyndte at rykke baglæns på de bolig-ventelister jeg var skrevet op på - meget frustrerende. Jeg var ellers nået ned/op til at stå som nr. 12-14 stykker, og var begyndt at få tilbudt lejligheder (Som jeg dog aldrig fik, da mit nummer stadig var for højt) så det påvirkede mit humør meget.

På daværende tidspunkt havde jeg boet til leje i en kælderlejlighed i over seks år og samtidig talte min udlejer oftere og oftere om at sælge huset og flytte, da hun jo ikke blev yngre. Nøj, hvor jeg tit havde "ondt i maven" af utryghed. Jeg ville jo ikke have noget sted at flytte hen...og hvad så med mine katte?

Sådan gik altså det meste af 2009. Et rigtigt frustrationsår....men rundt om hjørnet ventede 2010....og så skal jeg da ellers lige love for, der skete rigtig meget!

2010

I 2009 havde jeg - så hut jeg hvisker - også haft en del "sendepauser", simpelthen fordi jeg var helt tom for emner. Mit liv gik i tomgang - og som 2009 endte, sådan startede 2010 også. Der var overhovedet ingen tegn på, at noget skulle bedre sig gevaldigt. Nærmest tværtimod.

Det væltede ned med sne, så jeg virkelig kunne mærke, hvor langt ude på landet jeg boede....!


 Heldigvis var min nabo så flink at vælge at køre til Ølby Station hver morgen, fremfor Viby Sj. så jeg havde mulighed for at tage toget til Køge og jobbet. Han var nemlig ligeglad med, om han tog det ene eller det andet tog til Kbh.

Nå, men sneen forsvandt jo efterhånden....og for at blive muntret lidt op tog jeg til den kreative messe i Roskilde i april måned:


I maj måned flyttede vi vores gamle faster på plejehjem og de næste par måneder rejste min søster og jeg frem og tilbage til Fyn for at få tømt hendes hus....men så gik der jo tid med det.

I juli tog jeg til Berlin (for 5. gang) med min daværende veninde. Vi kom derned midt i en slem hedebølge og jeg besluttede på stedet, at det var både første og sidste gang jeg tog til Berlin i juli måned... ;)


Vel hjemme igen begyndte jeg så småt at grave planter op fra haven og sætte i krukker. Jeg vidste egentlig ikke, hvorfor jeg gjorde det, men jeg havde blot en ide om, at det ville være smart...?!

Sensommeren kom og gik, et nyt skoleår startede. Jeg fik efterårsferie...og gruede for endnu en vinter med transportproblemer...

....og så slog mit liv en kolbøtte onsdag d. 27. oktober...!

Min mor ringede til mig og bad mig kigge på et link hun sendte mig....et link til en boligannonce...and the rest is history, som de siger.


Så snart jeg vidste, at huset ville blive mit, gik jeg i gang med at pakke flyttekasser :) Skriverierne på bloggen intensiveredes massivt, lige pludselig havde jeg jo alverdens emner at kunne skrive om.

Her et par billeder fra første gang jeg så huset - d. 29. oktober 2010:


Et lækkert køkken - hele huset var/er lækkert....men det mest fantastiske var dog næsten, at der fulgte en 200m2 have med...! :)


Jeg kunne slet ikke få armene ned og ikke en gang den meget tidlige og meget snerige vinter formåede at ødelægge mit humør....selvom jeg da ærgrede mig over at lægge mange tusindlapper til taxakørsel for at kunne passe jobbet og få sat den gamle lejlighed i stand!

Hele familien holdt forøvrigt jul hos mig - det var så skønt at kunne holde jul hjemme - i mit eget dejligt hus :)

2011

Ingen tvivl om at jeg brugte meget tid på armchair gardening i januar/februar måned. Jeg havde opdaget at mit nye bibliotek havde rigtig mange havebøger, så jeg slæbte det ene læs efter det andet med hjem.

Samtidig gik jeg og var bekymret for min elskede kat ,Capriccio. I løbet af februar begyndte han nemlig at nyse blod, så jeg var godt klar over, hvilken vej det gik...


Jeg har med vilje valgt ikke at vise nogle af de sidste fotos af ham, jeg vil hellere mindes ham fra hans velmagtsdage.

I starten af marts  - en torsdag - måtte jeg gå den tunge vej til dyrlægen og få ham aflivet. Jeg var helt smadret og græd nærmest uafbrudt i to dage.

Om søndagen var jeg naturligvis stadig meget ked af det, men ikke desto mindre fik jeg jaget mig selv ud i haven og tilplantet nogle krukker med stedmoderblomster til minde om Capriccio.


Jeg kunne ikke begrave ham i haven, da jorden på dette tidspunkt stadig var alt for hård af frost. Derfor måtte jeg lade ham blive hos dyrlægen, så i august/september købte jeg mig et æbletræ, "Capriccios træ" og plantede det i den del af haven, der nu hedder Sydhaven.


Når nu en aflivning af ham var nødvendig, var jeg glad for det skete i den første forårsmåned, for så gav haven og alle mine planer for den, mig en masse glædeligt at tænke på oven i alt det triste.

Da det begyndte at pible op af jorden, flintrede jeg rundt med kameraet. Jeg var jo så spændt på, hvad der egentlig kom op. Jeg anede jo ikke, hvilke løg de tidligere ejere havde sat.


Den del af haven der nu er køkkenhave så temmelig bar ud, dengang i februar 2011 - men det var dengang. Nu ser den jo meget anderledes ud.

Du kan læse mere om ændringen af køkkenhaveafdelingen her.


I udestuen fik jeg gjort forårsklart og sat mine første tomatplanter.


Sydhaven bestod dengang blot af en plæne, kantet med smalle bede. Kort sagt; røvsygt efter min mening, så allerede i løbet af den første havesæson fik jeg ændret gevaldigt på den:


Det samme kan siges om resten af haven; der skete også store forandringer:I september voksede min kattebestand fra en til tre katte; Felix og Quintus indtog matriklen :) Jeg havde helt og aldeles glemt, hvor anstrengende det kan være med killinger, men det var dælme også sjovt ;)


Quintus forrest på begge billeder.


I novembers første uge fik vi et chok på mit arbejde. En af vores kolleger (min absolutte yndlingskollega) faldt om derhjemme med hjerneblødning og døde, kun 53 år gammel. Jeg savner hende stadig den dag i dag. Det var alt for tidligt hun kom herfra.

Midt i sorgen fik jeg dog andet at tænke på, da jeg for første gang i mit liv skulle til London. Anledningen var, atŸ TVŸŸ•2Ÿ gav koncert derovre.

Jeg nåede, af gode grunde, ikke at se ret meget af byen, men jeg nåede at blive ret så begejstret for den og besluttede hurtigt, at jeg skulle derover igen hurtigst muligt.

D. 12. december måned måtte jeg smide håndeklædet i ringen og lade mig sygemelde med stress, på foranledning af min leder. Jeg orkede ingenting, kunne ingenting og da slet ikke passe mit arbejde.


2012

Jeg var stadig sygemeldt, da året begyndte, men gik rundt hjemme med dårlig samvittighed overfor mine to 9. klasser, som jeg jo skulle føre til afgangsprøve om sommeren, så derfor aftalte jeg med min leder, at jeg gik over til at være deltidssygemeldt, så jeg i det mindste kunne have deres timer.

Det var ikke nemt, min hjerne var jo slet ikke klar og jeg mistede lynhurtigt koncentrationen......men det gik, eleverne var meget forstående og søde. (Resultatmæssigt gik det forøvvrigt også glimrende til deres engelskprøve: halvdelen af eleverne (dvs. 22 elever) fik 10 eller 12!)

Langsomt fik jeg flere og flere klasser "tilbage", men jeg var først tilbage i fuldt skema i juni måned.

På hjemmefronten havde Felix og Quintus vænnet sig til at gå med sele....og det var mega-anstrengende, fordi de ville ud HELE TIDEN...og naturligvis sjældent gå den samme vej!  :) Første gang kræene oplever sne.


I min første havesæson - 2011 - havde jeg ikke den store succes med frøsåningen, men jeg havde ikke givet op, så jeg gav den fuld gas og slæbte root-trainers, frø og knolde med hjem fra Bilka:I haven påbegyndtes kattesikringen af haven, et arbejde der først var færdigt i slutningen af april, men sikke dog en lettelse blot at kunne lukke kattene ud, fremfor at putte dem i seletøj.

Ingen tvivl om, at de også nød det:


Et helt nyt katteliv begyndte den dag :)

I maj måned tog jeg på en weekendtur til London med en kollega/veninde. Denne gang stod turens indhold på i havens tegn.

Deriblandt besøg i en fantastisk boghandel ved Piccadilly (Waterfront, tror jeg den hedder) Chelsea Physics Garden og Kew Gardens.
 Havebøger, havebøger, havebøger i lange rækker...

I juni var jeg en tur i det nordlige Danmark, i min egenskab af beskikket censor. Der fik jeg bl.a. lejlighed til at få en privat rundvisning i den gamle medicinske have ved Hjørring Museum. Meget interessant.


Som altid holdt jeg sommerferien hjemme. Har slet ikke lyst til at rejse ud i sommeren, nu hvor jeg har fået have, så jeg knoklede løs derude, bl.a. med at få placeret to tons skærver i min køkkenhaveafdeling! Samtidig med vi havde pænt høje temperaturer. Pyh, det var varmt!


Men resultatet blev jeg meget tilfreds med :)

I august fik jeg en gammel tutti-frutti - og så fik jeg ellers lavet hyldebærsaft - mums! Senere gik jeg også i gang med æblesaft, hindbærsat etc.... Jo, jeg er blevet ret bidt af det der saftkogeri :)


Havemæssigt skete der ikke så meget, da min ryg sagde stop....derfor fik jeg også noget af et problem, da mine 1200 løg ankom fra Holland.

Jeg kunne jo ikke få dem lagt, hvor de egentlig skulle være, da jeg ikke kunne omlægge bedene.


Derfor blev langt de fleste af dem lagt i krukker og højbede.

I december fik vi sne - her udsigten fra mit køkkenvindue:


...og så var 2012 gået og jeg nærmer mig nu slutningen på dette tilbageblik.

2013

Rent blogmæssigt skete der en del ting dette år. 1) Min WP-blog gik ned (Er beskrevet i tidligere indlæg) og 2) Jeg flyttede over på Blogger.

Derfor vil dette sidste år i kavalkaden indeholde færre billeder, men flere links.

Jeg begyndte året med at få øjnene op for engelske haveprogrammer og med at fundere over hvor min haveinteresse egentlig stammer fra.

Jeg fandt gamle billeder fra min mormors have og det blev til hele tre indlæg:  1, 2 og 3.

I februar gik jeg i gang med det, der skulle vise sig at blive til en seriøs omgang såning af diverse frø. Jeg kunne slet ikke styre mig.

Jeg bestilte frø på nettet, købte frø i Bilka ligesom jeg investerede i vækstlys. Fra havemessen i Malmö kom jeg hjem med flere frø, planter og mere vækstlys.......og så nåede vi april...og lockouten....og den gider jeg ikke skrive om!

I haven skete der store ændringer i løbet af dette, mit tredje, haveår.

I køkkenhaven fandt jeg anvendelse for mit rionet. I løbet af et par år skulle det gerne være dækket af Rosae Helena 'Lykkefund' og et par clematis.

Ligesom jeg har en ide om, at få hegnet "forbundet" til skuret, så der dannes en bue....som selvfølgelig skal dækkes af clematis ;) Vi må se, hvad det bliver til.


Min terrasse blev udvidet en lille smule.


Jeg fik endelig omlagt hele "lagkagebedet" og fik lavet et ordentligt stenbed.


Årets største haveprojekt var dog ubetinget anlæggelsen af Sydhaven. Det blev så meget bedre end jeg overhovedet havde kunnet forestille mig.At resultatet blev så fint, ansporede mig til at få gjort mere ved resten af havens "sti" (=Resterne af græsplænen).

I oktober fik jeg erstattet en del af græsplænen med brosten - og det pyntede helt vildt meget og kort derefter besluttede jeg, at også den sidste rest græsplæne skulle erstattes med brosten. Det sker forhåbentlig i løbet af 2014.

I løbet af sommerferien besøgte jeg tre forskellige haver; en "lille" have (700m2) som var meget i den stil, jeg tilstræber, en landbohave og en villahave med mange fuchsiaer, ligesom jeg også selv fik havebesøg, bl.a. af Henriette - en meget hyggelig dag :)

Jeg var også et smut på Bornholm - og oplevede at det skotske band Travis totalt slog benene væk under mig og derfor gik jeg da også ret hurtigt i gang med at få samlet deres albums sammen... :)

I forhaven skete der også en smule.

I november skete der tre ting, den første var ikke videre sjov; Jeg røg med ambulance til sygehuset pga. mistanke om blodprop, det var dog falsk alarm, men gav mig noget af et chok.

Heldigvis skete der også positive ting i løbet af måneden: Jeg havde en dejlig indkøbstur til Tyskland med nogle gode venner og var til koncert med Travis....og havde heldet med mig og mødte bandet bagefter :)

Efteråret var jo bl.a. kendetegnet ved de to storme "Allan" og "Bodil". Det lykkedes dem at smadre mine rosenbuer til ukendelighed, så her til foråret skal jeg have erstattet buerne med noget andet. Jeg har fundet løsningen, men mere om det, når jeg er så vidt :)

Hvad der ellers skete i 2013, kan læses her (den negative) og her (den positive).

...og således nåede jeg til vejs ende med dette tilbageblik på ti års bloggerier. Det har været sjovt at lave, men det har også taget temmelig meget tid, så jeg er helt glad for det varer længe (10 år) før jeg atter kaster mig over sådan en stor "opgave" :)

SLUT

1 kommentar:

  1. Kære Esther, hvor er det fedt lige at få en hurtig og alligevel billedrig gennemgang af dine år som blogger. Der sker jo en masse nogle gange, og ingenting andre gange, men uanset.. så er det at blogge en stor hjælp for en selv, til at huske tilbage. Måske netop på de små ting, som man ikke sån lige husker så let. Er vild med kattebillederne selvfølgelig og tænk.. er helt benovet over, at jeg også har fået en plads i historien hihi. Det var sgu en god dag :-) Tak for referatet, jeg selv kan fejre mine første fem år lige om lidt, måske jeg skulle overveje at gøre som du, til ære for de senest tilkomne læsere. Nå, men jeg fik afsendt frø til dig i går søndag, så jeg håber du snart modtager dem. Mange mange knus Henriette :-)

    SvarSlet