søndag den 30. august 2015

Sensommerfotos fra haven

Vi nåede det sørme i dag - selvom det dryppede lidt ind i mellem.
ENDELIG fik vi luget/fejet efter de sidste par ugers blæsevejr og i dag var det oven i købet ret nemt at gøre det, da det var helt vindstille.

Når jeg kigger på mine fotos, kan jeg godt se, at efteråret ikke er langt væk. Det er ikke så nemt at holde haven frisk og grøn mere, simpelthen fordi nogle planter er begyndt at få kraftige efterårsfarver og/eller visne ned.

Det synes jeg altid er deprimerende at se på - og samtidig holder jeg meget af de flotte, skarpe efterårsfarver.

Vi starter i den "bagerste" del af haven, hvor Flammebedet er:


Flammebedet (som jeg overvejer at omdøbe til Kenzobedet, når jeg har fået det helt som jeg vil have det)  flankeres af et næsten blåt bed.

Min echinops ritro er gået helt amok i år og er over to meter høj.


Kig langs det blå bed.
Det rødlige i midten er ikke rødt, men min rose 'Rhapsody in Blue' og de liatris kæresten gav mig dagen før min fødselsdag.


 Her ses  'Rhapsody in Blue' tættere på.


Apropos roser, så er min 'Blue Moon' tæt på udspring, selvom jeg nu ikke synes knopperne ser specielt fine ud...


Den lille sti igennem det blå bed.


Lidt mere fra det blå bed. Jeg er helt vild med solhatten 'Virgin', selvom den ikke er blå. Har sat den i det blå bed, for at have lidt kontrastfarve.


Den er fantastisk smuk.


Min anden solhat Rudbeckia 'Cherry Brandy' står stadig ufattelig smuk rundt omkring. Her er det i en krukke sammen med tobaksplanten 'Lime Green' og nyresnerle.Den står sammen med et par andre krukker foran det lyse bed.


Min løjtnantshjerte er en af de planter, der har flest efterårsfarver. Til højre for den, foran haveklinten står mine to eneste pæoner, 'Shirley Temple', købt i år. Er spændt på om de blomstrer allerede næste år.


Her fra en anden vinkel.


Dahliaen 'Striped Volcano' blomstrer fint endnu.


Her er det lyserøde bed, hvor der stadig er godt gang i farverne.
Kig til Sydhaven.


Jeg bemærkede forøvrigt - også i år - en clematis, der kun blomstrer meget langt oppe. Jeg mindes ikke at have plantet den og jeg har ingen anelse om, hvad det er for en, men den får da lov at blive, selvom farven er forkert på det sted ;)


Her ses den fra den anden side. jeg kan ikke komme tættere på den, før vi får en højere stige :)


I Sydhaven er der ikke mange farver på denne årstid, det er mest grønt og hvidt. Jeg synes, det er lidt for kedeligt, så til næste år skal der sættes en masse Rudbeckia 'Cherry Brandy' - de må da kunne give noget mere farve :)

Jeg regner dog med der kommer en smule mere farve, når de japanske lygter, der står ved muren, får den orange farve.


I køkkenhaven er den syriske rose sprunget ud. Den hænger noget mere end den plejer. Jeg tror den er fordi naboen forleden rumsterede voldsomt meget på den anden side af hegnet, fordi de fjernede deres store dronningebusk. Anden forklaring kan jeg ikke finde, for den plejer ikke se så "spredt" ud.


I surbundsbedet ser det stadig rimeligt ud.

Jeg skal nok have flyttet den lyse hortensia, da rhodoerne ellers vokser sammen omkring den.


Rådhusvinen på det lille skur har haft rigtig godt af, at blive beskåret i foråret, da vi malede skuret. Aldrig før har den været så tæt og smuk.

Jeg har besluttet at den godt må dække (plastic)vinduerne, hvis den vil det. Jeg vil hellere kigge på sådan en smuk plantevæk end på grimme plasticvinduer :)


Den clematis 'Montana odorata', som jeg plantede i foråret er vokset gevaldigt, så det varer vist ikke mere end et år elelr to før den har dækket rionettet helt.


Forhaven har jeg vist slet ikke vist billeder af i år, den er heller ikke særlig køn, men fra denne vinkel, ser den da okaay ud lige nu...indtil man kigger rundt om planterne. Haha.


Min elefantgræs er så småt begyndt at springe ud og det er det sikre tegn på efterår.Så nåede vi til vejs ende - men her til sidst vil jeg lige vise jer de stiklinge jeg tog af min elskede 'New Dawn'. Der er liv i nogle af dem. Spændende hvor mange af dem, der bliver til noget.


Nu vil jeg dog sige godnat.

8 kommentarer:

 1. Hej Esther, der er jo nærmest lidt junglesteming, altså på den gode måde. Clematis kan jo klippes med, hvis den er blevet for lang. Det er virkeligt tydeligt at se at der plantes tæt, det er overraskende hvad man kan få plads til.
  Kommer til at tænke på dengang vi have kolonihave (og alt for få penge til de mange ønsker) men tæt beplantet blev den nu alligevel. Flot sensommer i din have, måske nogle faste sensommerstauder til sydhaven, et par høje græsser, de giver både liv og lyd.
  venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik
   Tro mig, jeg er skam også efter mine clematis (og de fleste andre planter)med saksen...det er nødvendigt i sådan en bette have ;)
   Jeg er gået i tænkebokse mht. Sydhaven....tusind tak for ideen med græsser...den er noteret, for du har da helt ret :)

   Slet
 2. Et sandt paradis, du der arbejder på, Esther. Indlægget og billederne oser af mange fornøjelige timer og sorte negle :D Er ret vild med kigget til sydhaven og Vildvinen bliver da helt fantastisk dér! Pøjpøj med rosenstiklinger - den slags kan man blive helt bidt af (jeg har fået smittet min bror i år, så han dårligt kan snakke om andet hihi).

  Hjerteligst

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Ja, det er i hvert fald mit paradis.
   Haha....ja...må indrømme mine negle næsten altid er mere eller mindre sorte...SELVOM jeg vasker hænder tit OG renser neglene....

   Jeg har en gang før prøvet at stiklingeformere en rose....min New Dawn....stiklingerne - de tre der blev til noget - plantede jeg sammen som én rose - og den lever da endnu :) Den står dog et lidt dårligt sted...så den bliver ikke så stor, men pyt.

   Det er lidt for sjov jeg prøver at stiklingeformere Lykkefund...jeg mener; jeg har jo faktisk ikke plads til flere SÅ store roser. Haha.... Gad dog godt have en til at klatre op i rønnebærtræet. Det kunne se supergodt ud. Nå, men ellers er der flere, der gerne vil overtage de små stiklinge, hvis de bliver til noget, så det går nok.

   Slet
 3. Skønne billeder fra sensommerhaven! Jeg må vist ha' fat i 'Virgin', den er godt nok fin!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. ja, 'Virgin' er fantastisk smuk. Jeg faldt jo for den med et brag ude på planteskolen og måtte bare haven den med hjem...og siden den dag er den bare blevet smukkere og smukkere. Den er dog vist ikke helt hårdfør, så jeg tror jeg vil prøve at vinterdække den og håber den så kan overleve.

   Slet
 4. Så fint och mycket som blommar hos dig. Dahlian är vacker, undrar om det är samma som min dotter har, väldigt lik.
  Hortensian och Anemonen matchar varandra. Du har en fin trädgård.
  Ha det bra!

  SvarSlet