mandag den 27. juni 2016

Hækklipning og skybrud

Her kommer så endnu et indlæg, der igen mest handler om noget, der er sket i haven for en, to eller tre uger siden. Bedre sent end aldrig.

Har endnu to ikke-færdigskrevne "gamle" indlæg liggende; det ene er mit Lykkefund-spam-indlæg.  Jeg smider dem på snarest.

Efter kæresten flyttede ind for snart to år siden (Tiden flyver!) har jeg mere eller mindre overdraget al "formklipning" til ham - han er nemlig meget bedre til det end mig; han har meget mere tålmodighed. Hihi.

Spiræaen (tror jeg det er) der står i hjørnet i Flammebedet, var blevet alt for voldsom. Jeg gik derfor temmelig heftigt til den....og fik selvfølgelig klippet for meget af i den ene side...jeg slap derfor saksen og tænkte det nok var bedre at vente til kæresten kom hjem.

Da han kom hjem rystede han grinende på hovedet af mit forsøg og forsøgte så at få rettet op på skaden. Det lykkedes kun nogenlunde, da jeg havde fået klippet temmelig dybt.
Spiræaen er derfor ikke den kønneste busk lige pt. men heldigvis vokser den jo ud igen - og næste gang lader jeg kæresten klippe den!

Her skal I til gengæld se, hvad han kan i frihånd, når jeg ikke først har været der med en saks...!
Dværgsyrenen vokser kraftigt hvert år og skal derfor have en ordentlig tur efter blomstring, da den ellers hurtigt bliver for stor til haven. Det er andet år han klipper den og allerede i år er den blevet meget tættere. Smukt ser det ud, synes jeg.

Naturligvis har jeg også overladt klipningen af buksbomhækken til min bedre halvdel. Det strammer haven gevaldigt op med sådan nogle nyklippede hække.
Nogen vil måske undre sig over ikke at kunne se min flotte Clematis alpina på billederne herover. Den plejer at stå ved den forreste "jern-tipi", men jeg har været tvunget til at klippe den helt i bund. Jeg har så meget bøvl med #)%/#%)¤/¤)& snerler inde fra naboen. Inden jeg havde fået set mig om, var min clematis fuldstændig filtret ind i de s**** snerler. Jeg måtte opgive at få dem pillet ud igen. Nogle af dem var over en meter lange! Men det skidt vokser jo også 10-15 cm om dagen.

Jeg gjorde derfor kort proces og klippede den ned. Den er så småt begyndt at skyde igen, så jeg håber den kommer sig....og jeg fjerner nu snerler fra de to skyggebede mindst hveranden dag...eddermame et kedeligt arbejde.

Det ender med jeg må tømme begge bede for planter og få jorden grundigt renset for snerler...og så få lavet en barriere ind mod naboen, så de slet ikke kan komme gennem plankeværket.

Nogle gode ideer til sådan en barriere, der også gerne må se pæn ud?
Her har jeg ikke lige nået at fjerne afklippet endnu.
Årets sidste formklip klarede han igår.

Den buksbom vi fik med hjem fra Tyskland i oktober stod i en krukke hele vinteren. Da forhaven blev omlagt fik den så lov til at komme i "rigtig" jord. Den fik en god måneds tid til at "sætte sig"...og i går klippede han den så....og Ih, hvor det pyntede.
Det sjove er jo egentlig, at kæresten overhovedet ikke interesserer sig for have og da slet ikke havearbejde. Han kan allerbedst lide at sidde på terrassen og kigge på haven....gerne i timer... ;) Han hjælper mig dog med "havearbejde", når jeg beder ham om det.

Jeg tror dog, han synes det der formklipning er lidt sjovt - og han ser synligt tilfreds ud, når han kan se, hvor begejstret jeg bliver for resultatet :)

Og nu ikke mere om formklip, men derimod om regn - en hel del af det.

Vores 22 mm på 30 minutter d. 16. juni 2016 er godt nok ingenting i forhold til, hvad Horsens havde fået dagen i forvejen (115 mm), men ikke desto mindre var her oversvømmet nogle steder, så længe det stod på.
 Værst gik det ud over min nye forhave og flisegangen....der stod op til 8-10 cm vand nogle steder.
Men, hurra for at haven efterhånden er blevet gravet godt igennem..OG at jeg har lerjord, der var tørstig....5 minutter efter regnen stoppede, så der således ud:
Kun min "regnvandsrende" i "lagkagebedet" lå der stadig vand i - men ikke ret længe, så var det også forsvundet.

Skt. Hansaften fik vi så skybrud igen. Igen 22 mm - denne gang på 20 minutter.....og så endnu 20 mm i løbet af natten.

Opdagede i den forbindelse, at vi har et problem med regnvandstønden, når det regner så kraftigt. Nedløbsrøret (der først fylder regnvandstønden, før vandet fortsætter ned i faskinen) kan slet ikke følge med ved disse vandmængder, så regntønden fyldes helt op til kanten og en anelse mere.

Det vand, der så er for meget, står og drypper heftigt ud over kanten... Det er i og for sig ikke noget problem. Problemet er bare, at det drypper ned direkte ved husets sokkel...og det er mindre smart.

Det har kæresten så fundet en løsning på: Næste gang det regner så voldsomt, sætter vi blot haveslangen på regnvandstønden og åbner for hanen...og så løber vandet ud i surbundsbedet i stedet for. Der gør det oven i købet gavn. Smart, synes jeg.

Lørdag fik vi jo så regn igen (det blev så "kun" til 8 mm ialt) - og vi fik afprøvet "vandslange-tricket" og det virkede. Der var ikke noget vand, der dryppede ned ved husets sokkel.

I dag har jeg ikke særlig meget på programmet: Jeg har hovedpine og er generelt bare træt...så jeg nøjes nok med at svinge en pensel om lidt, mens jeg maler det "scoop" jeg har scoret til min forhave...mere om det om et par dage...og så tror jeg den står på sofa resten af dagen.

10 kommentarer:

 1. Dejligt at 'se' dig igen! Heldigvis gror planter ud igen, så pyt med at spiræaen blev klippet lidt rigeligt! Det ser flot ud med de mange små nyklippede hække!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Jeg synes der nu er dage, hvor jeg har lidt mere energi...og så starter jeg gerne dagen foran computeren - og i dag har jeg oven i købet fået kommenteret på en del blogs...for første gang i over en måned tror jeg.

   Slet
 2. Hej Esther! Det blev fina nyklippta kanter. Ibland klipper man för mycket, men det växer ut. Det var inga små mängder med regn, här har det också regnat, så mina pioner ligger ner, men nu har jag plockat in en stor bukett.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nyklippede hække er smukke.
   Min Lykkefund har taget lidt skade af al den hårde regn...men heldigvis nåede jeg at få taget en masse billeder inden. Dem viser jeg nok i morgen.

   Slet
 3. Det er nemt at komme til at klippe for meget af, det kender jeg godt. Fint du har kæresten til det nu, selvom han ikke er haveinteresseret, men han hjælper dig nu en hel del alligevel.
  Jeg skal da love for, at I har fået vand, imens har vi fået sølle 3 mm, sådan er der så meget. Nå vi fik vist lidt mere i forrige uge, men ikke de mængder

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var en hel del vand, men det var godt nok også tiltrængt. Nogle steder var lerjorden begyndt at sprække...så tørt var det blevet.
   Det er jo så fordelen ved lerjord; det kan suge enorme mængder vand.

   Slet
 4. Hej Esther
  Du kan roligt rose din kæreste for hans flotte formklip, tror måske der gemmer sig en lille havetrold i ham også, den er nok bare ikke sluppet fri endnu ;)
  Voldsomt med dobbelt skybrud, her har vi også fået regn i rigelige mængder den sidste uge, men heldigvis er det kommet lidt mere stille.
  God eftermiddag på sofaen ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha...tja han kan da ikke helt undgå at lære lidt om planter og sådan...i hvert fald ved han nu der er noget, der hedder dahliaer...og at der er mange forskellige af dem. (Tror jeg har mellem 25-30 forskellige i år...)

   Slet
 5. Hej Esther.Flotte buskbomhække..........godt gået af din kæreste.
  Er jo selv i gang med klipningen.Og den opstammede plante ligner da min til forveksling.
  Her er det kun nogle byger hist og pist.........har højst fået 22 mm. på en gang.Men var da glad for vi trængte da meget.
  Godaften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Her trængte vi også meget til vand. Jeg har flittigt vandet min nytilplantede forhave, da jeg nødig ville have planterne ikke fik en god start.

   De første 14 dage blev den vandet grundigt mindst hveranden dag...herefter de to skybrud har jeg så kun vandet krukkerne lidt, hvis de så tørre ud.

   Slet