fredag den 30. marts 2018

Langfredag

Ih, hvor vi fik sne igen igår.
Det begyndte ved 8-tiden i går morges...og blev ved det meste af dagen.
I alt fik vi omkring 10 cm...
Nu vil jeg så gerne proklamere, at jeg har fået så rigeligt af den sne, jeg ønskede mig for et stykke tid siden. 

DER BEHØVER IKKE KOMME MERE NU! 

FORÅR, TAK!

Nå, men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget og pga. gårsdagens vejr måtte vi jo ty til indendørs aktiviteter - og et af vores hængepartier var skabene i bryggerset.

Især det ene skab var slemt, så det tog sin tid, men vi fik virkelig ryddet grundigt op, smidt ud, pakket til genbrug osv...
Allerbagerst - på øverste hylde - (gen)fandt jeg et askebæger og et cigaretbæger, som min salige farmor malede helt tilbage i 1944.

Askebægeret har de sødeste små erantis på:
 Cigaretbægeret har hele tre motiver:


Det er slet ikke så tosset at få ryddet lidt ud en gang imellem - så finder man glemt guld :)

Apropos guld, så vågnede vi op til det smukkeste solskinsvejr idag. Desværre ligger der stadig så meget sne, at man ikke kan komme i haven, men så vil vi i stedet tage ned på den lokale kro og indtage en påskefrokost senere idag.

GLÆDELIG PÅSKE.

onsdag den 28. marts 2018

Mere topiary til haven


Det kan jo næppe komme som en overraskelse, at jeg vedbliver at anskaffe mig flere planter - heller ikke, selvom haven ikke er særlig stor.

Jeg går heller ikke af vejen for at bringe større planter hjem:
Mandag var det fint vejr - i hvert fald, når man, som jeg, var iklædt Thyborønhabitten. 

Det første bed "Mistbænkbed 1" blev luget og jeg fik sat de erantis, vintergækker og dorthealiljer, jeg havde fragtet hjem fra "Spirens vintergækkefestival". 
Der kan de nemlig stå i fred - og jeg ved, hvor jeg har dem. Desuden var der slet ingen - som i SLET ingen - løg i bedet overhovedet forinden.
Jeg skal helt klart også have placeret en del af de krokus, der lige nu står i krukker, i bedet om et stykke tid.

Nå, men for at vende tilbage til det formklippede.

I julegave fik jeg jo denne smukke Ilex 'Alaska' af min søster & familie. De første måneder har jeg haft den stående i udestuen, men nu var det på tide at få den sat i jorden. Den skulle naturligvis stå i forhaven, hvor dens røde bær kan lyse fint op om vinteren (Hvis altså ikke solsortene æder bærrene - de har allerede opdaget dem!)
Jeg har i vinterens løb også anskaffet mig to små stedsegrønne. Den bløde tror jeg er ene (den gråblå) - den anden ved jeg ikke, hvad hedder, men den er sød.

Mandag formiddag var vi en tur i Rema 1000. Jeg havde et par dage i forvejen set, at de solgte formklippede thujaer til blot 399,-.
Siden jeg anlagde min forhave, har jeg villet have en sådan - og nu stod den der så til ikke ret mange penge.
Det var kun lige, at den kunne være i bilen, så det var da godt, at jeg ikke valgte den allerstørste ;)
Som det ses, er der pludselig "bare pletter" i bedet efter jeg havde fjernet resterne af sommerblomsterne, så der bliver også plads til nogle krokus der - herligt :)

Jeg synes, det har pyntet helt gevaldigt at få noget "højde" i det bed også. Om sommeren står der to hvide hjortetrøst, Eupatorium 'Ivory Tower' men de visner jo ned om vinteren. De står der, hvor bambuspindene rager op. 

Nu hvor thujaen er blevet plantet, skal hjortetrøstene naturligvis flyttes, men da de nærmest ikke er kommet i gang endnu - og vejret er som det er - så kan det godt vente lidt.

Jeg ved heller ikke rigtig, hvor jeg skal stille dem. De vil gerne stå lidt fugtigt og så nytter det jo ikke noget, at sætte dem i Sydbedet, hvor jorden er meget tør. Nå, jeg finder sikkert på noget - det plejer jeg jo.

Her den lille gran fra før - tættere på. Jeg synes, den er noget så sød. Hvis du kender dens navn, må du meget gerne fortælle mig det.

...og her med sne på, for her til morgen vågnede vi atter op til sne. 5-7 cm er der kommet.
Jeg gider ikke en gang ærgre mig over vejret - jeg kan jo ikke gøre noget ved det. Så vil jeg hellere fokusere på de ting, jeg så kan nå, når jeg ikke kan arbejde i haven. F.eks. får jeg læst nogle bøger :)

Som det ses her på dagens vinterbillede, så har forhaven fået et andet udtryk pga. den formklippede thuja, synes jeg. Der har virkelig manglet noget højde i det højre bed.
I morges var alle krokus helt dækket af sne, men da vi nu har plusgrader, begynder de at dukke op igen
 Mine 'de Jager-krokus' har atter formeret sig en smule. I år kan jeg tælle tolv knopper. Sidste år var der ni. Jeg lagde fem knolde i efteråret '16, så jeg er meget tilfreds med udviklingen.
 Solsorten sidder i læ og hakker i mejsekuglerne.
 Sne er pænt ja, men nu vil jeg gerne snart kunne plante hornvioler i disse tre krukker, så der kommer noget farve.
 Kattene gider heller ikke rigtig vejret - de er kun lige ude et øjeblik - og så smutter de atter ind i varmen. Her er det Felix, der sonderer terrænet.

mandag den 19. marts 2018

Mandag formiddag

Åh, hvor jeg elsker, at jeg møder sent om mandagen.

Det er luksus at kunne starte ugen stille og roligt. Jeg sover en smule længere og står op kl. 7-7.30 i stedet for kl. 6 og så trisser jeg lidt rundt, inden jeg går i gang med skoleforberedelserne.

Der er dog også tid til at tage en lille tur rundt i haven. I morges var der godt nok koldt; minus 6-7 grader, så det blev en meget kort tur.

Det bliver nu rart, når temperaturen stiger, så jeg atter kan sidde på terrassen :)

Her et par billeder fra morgenens korte tur rundt:
Helleborus i udestuen. De skal plantes ud i skyggebedene, når jorden er til at grave i.
Buksbom med rim på.
Krokus med rim på - endelig er der ved at komme knopper på flere steder.
En clematis-frøstand i det smukke solskinsvejr.
Mit lille "træ-bed", hvor det pibler op med løgplanter :)

Så fik jeg sået første omgang

I går fik jeg endelig gang i såningen.
Nogle af frøene (ridderspore, jakobstige m. fl.) blev sået og sat ud i udestuen - så får jeg se, om de bliver til noget. Frøene er også ret gamle, så spiringsprocenten er vel ikke særlig høj, men lad os nu se.
Indendøre fik Carsten hentet bordet ned fra loftet og rigget til med lys.

Jeg fik sået tomater og sommerblomster. Jeg har sået rigtig mange tomater i år, da mine kolleger meget gerne vil aftage.
Zinnia, rudbeckia og pragtsnerle fik jeg også plads til. Resten må komme i anden så-omgang.
Til sidst et par kattebilleder.
Quintus "hænger til tørre" i kattehegnet...
...og Felix ligger på en løgbakke i udestuen :)

søndag den 18. marts 2018

Ny telefon = nyt kamera

Igår købte jeg mig en ny telefon.

Jeg har længe (i over et år) været irriteret på den, da lysstyrkeregulatoren var holdt op med at fungere. Dvs. jeg nogle gange havde (for) lidt lys og andre gange var der for meget. Ret upraktisk, når man skal tage billeder, fordi billederne så blev enten mørke eller overbelyste.

Kameraet begyndte jeg også at blive irriteret på; jeg syntes billederne begyndte at blive mere grynede, især under lidt sværere lysforhold, som f.eks koncerter.

Har gået og overvejet, om jeg nu skulle købe et nyt digicam eller en telefon med et godt kamera. Det blev det sidste; telefonen har jeg altid på mig - et kamera skal jeg huske at tage med.

Valget faldt på en af de helt nye mobiler (Det er forøvrigt første gang jeg anskaffer en af de helt nye telefoner - jeg plejer at købe (den billigere) forgænger.)

Min - indtil i formiddags - aktuelle telefon var en Samsung Galaxy S6. Den har holdt i knap 3½ år. Min nye telefon er en Samsung Galaxy S9+.

Dens kamera (som er et såkaldt dual camera) har mange flere funktioner end jeg er vant til, så det tager nok noget tid, inden jeg har vænnet mig til dem alle....og da især i denne kulde sætter jeg mig altså ikke ned foran en blomst og eksperimenterer med kameraet, så indtil nu er det mest "auto", der benyttes - og de foreløbige resultater er meget lovende:













 Speedy
Jeg glæder mig til jeg har lært kameraet godt at kende :)

lørdag den 17. marts 2018

"Med huset som hoved og haven som krop"

Onsdag oprandt så endelig dagen, hvor Kjeld Slot skulle holde foredrag i vores afdeling af Haveselskabet.
Vi var meget spændte på fremmødet og det var pænt....omkring 50 tilhørere + os fra bestyrelsen. Der havde dog været plads til mindst 25 mere, men skidt pyt.
De, der kom fik en rigtig god - og lang aften, er mit indtryk.
Kjeld taler nemlig meget - hvilket han også selv siger ;) - og da de ord, der kommer ud af hans mund, oftest er nogle man bliver klogere eller inspireret af, så gør det ikke spor.
Udover at øse ud af sin enorme viden, er han også morsom, når han fortæller - vi grinede højt mange gange undervejs - så et foredrag med ham er altså både lærerrigt og morsomt.
Kjeld fortalte først om sin fortid som keramiker og det var tydeligt, at meget af hans viden herfra også kan ses, når han tegner haver. Især mht. beplantningens form/placering.

I kaffe-kagepausen var der en del, der fik en havesnak med eller et godt råd af ham. 
Jeg var også henne at hilse på. Jeg havde medbragt mit eksemplar af hans bog "Havespor" - og den signerede han - tak for det :)
Vi så mange forskellige eksempler på haver, han har tegnet. Både store landbohaver, en vindomsust bolig på Vestkysten, en herskabsvilla i Aarhus og mange flere.
Historien om hans egen have med Ellipsehaverne, fik vi også. Jo, han kom vidt omkring.
Det var som sagt et fremragende foredrag, så hvis han holder foredrag i nærheden af dig, så kan jeg kun anbefale dig at høre det.

Vores afdelings næste foredrag er torsdag d. 12. april. Det er Jørn Møller Jensen, der kommer og fortæller om "Den klippede have".
Igen foregår det kl. 19.00 på Vilvorde, Køgevej 131 i Roskilde. Jeg skriver snart mere om det.