onsdag den 28. marts 2018

Mere topiary til haven


Det kan jo næppe komme som en overraskelse, at jeg vedbliver at anskaffe mig flere planter - heller ikke, selvom haven ikke er særlig stor.

Jeg går heller ikke af vejen for at bringe større planter hjem:
Mandag var det fint vejr - i hvert fald, når man, som jeg, var iklædt Thyborønhabitten. 

Det første bed "Mistbænkbed 1" blev luget og jeg fik sat de erantis, vintergækker og dorthealiljer, jeg havde fragtet hjem fra "Spirens vintergækkefestival". 
Der kan de nemlig stå i fred - og jeg ved, hvor jeg har dem. Desuden var der slet ingen - som i SLET ingen - løg i bedet overhovedet forinden.
Jeg skal helt klart også have placeret en del af de krokus, der lige nu står i krukker, i bedet om et stykke tid.

Nå, men for at vende tilbage til det formklippede.

I julegave fik jeg jo denne smukke Ilex 'Alaska' af min søster & familie. De første måneder har jeg haft den stående i udestuen, men nu var det på tide at få den sat i jorden. Den skulle naturligvis stå i forhaven, hvor dens røde bær kan lyse fint op om vinteren (Hvis altså ikke solsortene æder bærrene - de har allerede opdaget dem!)
Jeg har i vinterens løb også anskaffet mig to små stedsegrønne. Den bløde tror jeg er ene (den gråblå) - den anden ved jeg ikke, hvad hedder, men den er sød.

Mandag formiddag var vi en tur i Rema 1000. Jeg havde et par dage i forvejen set, at de solgte formklippede thujaer til blot 399,-.
Siden jeg anlagde min forhave, har jeg villet have en sådan - og nu stod den der så til ikke ret mange penge.
Det var kun lige, at den kunne være i bilen, så det var da godt, at jeg ikke valgte den allerstørste ;)
Som det ses, er der pludselig "bare pletter" i bedet efter jeg havde fjernet resterne af sommerblomsterne, så der bliver også plads til nogle krokus der - herligt :)

Jeg synes, det har pyntet helt gevaldigt at få noget "højde" i det bed også. Om sommeren står der to hvide hjortetrøst, Eupatorium 'Ivory Tower' men de visner jo ned om vinteren. De står der, hvor bambuspindene rager op. 

Nu hvor thujaen er blevet plantet, skal hjortetrøstene naturligvis flyttes, men da de nærmest ikke er kommet i gang endnu - og vejret er som det er - så kan det godt vente lidt.

Jeg ved heller ikke rigtig, hvor jeg skal stille dem. De vil gerne stå lidt fugtigt og så nytter det jo ikke noget, at sætte dem i Sydbedet, hvor jorden er meget tør. Nå, jeg finder sikkert på noget - det plejer jeg jo.

Her den lille gran fra før - tættere på. Jeg synes, den er noget så sød. Hvis du kender dens navn, må du meget gerne fortælle mig det.

...og her med sne på, for her til morgen vågnede vi atter op til sne. 5-7 cm er der kommet.
Jeg gider ikke en gang ærgre mig over vejret - jeg kan jo ikke gøre noget ved det. Så vil jeg hellere fokusere på de ting, jeg så kan nå, når jeg ikke kan arbejde i haven. F.eks. får jeg læst nogle bøger :)

Som det ses her på dagens vinterbillede, så har forhaven fået et andet udtryk pga. den formklippede thuja, synes jeg. Der har virkelig manglet noget højde i det højre bed.
I morges var alle krokus helt dækket af sne, men da vi nu har plusgrader, begynder de at dukke op igen
 Mine 'de Jager-krokus' har atter formeret sig en smule. I år kan jeg tælle tolv knopper. Sidste år var der ni. Jeg lagde fem knolde i efteråret '16, så jeg er meget tilfreds med udviklingen.
 Solsorten sidder i læ og hakker i mejsekuglerne.
 Sne er pænt ja, men nu vil jeg gerne snart kunne plante hornvioler i disse tre krukker, så der kommer noget farve.
 Kattene gider heller ikke rigtig vejret - de er kun lige ude et øjeblik - og så smutter de atter ind i varmen. Her er det Felix, der sonderer terrænet.

14 kommentarer:

 1. Hej Esther!
  Ditt formklippta träd är så fint. Du har mera snö än det är i min trädgård. Krokusen tittar fram här också, men inte lika långt som hos dig. Njuter av det soliga vädret, och hoppas att snön håller sig borta.
  Ha en Glad Påsk!
  Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marika.
   Tja, den der sne har vist svært ved at holde sig væk. I hvert fald sneede det det meste af dagen igår. Tror vi fik omkring 10 cm...noget af det er dog smeltet bort igen.
   I dag vågnede vi op til solskinsvejr, så jeg håber, at solen kan få smeltet noget af sneen. Desværre har jeg mange steder i haven, der på denne årstid stadig ligger i skygge - og som det derfor kun er højere temperaturer, der kan få bugt med. Lige nu har vi -3 grader.
   Hav en god påske.

   Slet
 2. Jamen, jamen, så kom der sørme lidt sne.... Aj, hvor træls.
  Til gengæld er jeg vild med noget, der giver højde i bedene, og din nye thuja er superflot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den de sne må godt forføje sig nu. Jeg har forlængst fået det sne jeg ville have i år.
   Jeg er meget glad for den nye thuja - og smiler hver gang jeg ser den; den har ændret strukturen i forhaven rigtig meget - til det endnu bedre.

   Slet
 3. En riktigt bra bild på krokus i snön, illustrerar våren som svänger fram och tillbaka tills den vinner förstås!

  Din formklippta tuja är fin, jag förstår att den fick följa med hem. Den tar ju ingen plats så den passar perfekt i en liten trädgård.

  Glad Påsk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg synes også ret godt om det billede af krokus i sneen :)
   Det er jo det skønne med opstammede/formklippede træer/buske. De fylder "ingenting" - det er sikkert heller ikke den sidste, der er blevet slæbt hjem. Jeg er vild med formklip :)

   Slet
 4. Så vakre bilder av crokusen i snøen! Snø er pent ja, men ikke på denne tiden ;)
  Jeg forstår dine katter veldig godt!
  God påske!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak.
   Ja, kattene var godt nok utilfredse - og endnu mere i går hvor det sneede nærmest uafbrudt + kraftigt blæsevejr.
   I dag skinner solen og vi har næsten ingen vind, så de har ikke så meget imod at gå ud, selvom der ligger sne.

   Slet
 5. De Jager er jeg også faldet for. Den er fin og lover godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er meget begejstret for den og vil gerne have den flere steder i haven, men løgene er ikke sådan at finde. Blomsterverden, dk, hvor jeg købte dem for to år siden, havde dem slet ikke i sortimentet sidste år.

   Slet
 6. interessante nye indkøb af planter, håber at du kan finde plads til dem :), vores have er desværre begravet i 10-15 cm sne i dag, surt.. så bruger jeg lidt tid på blogverden og diverse havebøger ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg fandt plads til det hele :) Igår blev det hele så atter begravet i sne...men så fik vi da ryddet op i et skab, der har trængt længe. Man må jo se på det positive, ikke? :)

   Slet
 7. Så fik du endelig en formklippet thuja du har ønsket dig så længe, det ser brand godt ud. Og det lyser op med de røde bær, mon ikke solesoten den bare sidder og venter på du smutter sammen med Findus, så den kan komme ned og nappe sig et rødt bær eller 2.
  Sneen gider jeg slet ikke kommenterer, heldigvis for det så er der noget der arbejde.
  Knus fra Alma og mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Solsorten har været der - også i den grad - sidst jeg kiggede var der 4-5 røde bær tilbage. Men det skal være den velundt med al den sne og kulde.

   Slet