torsdag den 16. januar 2020

Det lyserøde bed & Sydhaven - før og efter

Som det ses, bestod haven mest af græsplæne, da jeg flyttede ind.
Her det, der senere bliver til den store bue mellem Sydhaven og resten af haven - med det lyserøde bed bagved.
Oktober 2010
Allerede i maj 11 var jeg i gang med større ændringer. Som jeg har nævnt mange gange før, var buksbomhækkene noget af det første jeg plantede.
I det meste af 2011 så haven ud som på billedet herover. Jeg havde jord/græsbunker liggende nærmest overalt, fordi jeg ikke havde noget sted at gøre af det, før jeg begyndte på mine pallerammebede i Køkkenhaveafdelingen. 

Så kunne jeg bruge jorden til at "fylde op" med, så der kun var "ny jord" i de øverste 30-40 cm af pallerammerne.

Nu er græstørvene i pallerammebedene forlængst blevet til jord og fiberdugen jeg brugte til at adskille den gode jord fra græstørvene, er fjernet.

Fra 2014 (hvor jeg havde fået lagt alle sten-stier) har både det lyserøde bed og Sydhaven set præsentable ud.

Her et par billeder fra 2018-2019
...og her lige et billede af buen fra den anden side, når 'Lykkefund' blomstrer:
Den er meget livskraftig, selvom den bliver beskåret hårdt hvert forår. 

Billedet her er fra 2018. I år klippede vi alle de lange skud af, så de ikke tog fokus fra blomstringen (men det tog jeg selvfølgelig ingen billeder af! Doh!)


Her til sidst et billede af Det lyserøde bed - set forfra.

Sydhaven


I maj 2013 skrev jeg om Sydhavens forvandling første gang. Det var dengang jeg endelig havde fundet en løsning på, hvordan jeg skulle gribe området an, da dets mål var temmelig skæve: 
Bredde: 3,10 m i den ene ende og 3.55m ved lågen og hele 9,10 m langt.

Den løsning jeg kom frem til har jeg aldrig fortrudt; den har bundet Sydhaven sammen med resten af haven - og fordi stien snor en anelse, føles stykket slet ikke så langt - og så er den store bue jo også et fokuspunkt man ikke kan undgå at se  - ligesom man bliver nysgerrig efter, hvad der mon gemmer sig bag buen :)

Her Sydhaven i 2018.
Her i 2020 ændrer Sydhaven forøvrigt udseende, i hvert fald i bedene, da der er blevet fjernet en masse stauder og lagt en hulens bunke løg.

Tanken er at plante en masse små zinniaplanter ud, når løgene begynder at visne ned. Muren er stik syd og zinnia elsker sol...så det bør kunne blive meget flot og farvestrålende. Jeg har tidligere nævnt, at jeg har indkøbt 8 slags zinnia samt lidt blomsterkarse. De fleste af zinniaerne er meget store af slagsen.

Jeg er nemlig lidt træt af de lidt "ferske farver" i Sydhaven om sommeren, så nu skal der mere "knald på" og dertil er zinnia jo perfekte. Desuden er de en af mine yndlings-sommerblomster :)

-----

Forøvrigt kan jeg så konstatere, at det jo går forrygende med mine nytårsforsætter - dette indlæg er det tiende her i januar.

Jeg kan ikke love frekvensen holder ved, men jeg kan godt mærke, at jeg ikke har ekstratimer på jobbet i år. Det giver noget mere energi til at blogge :)

16 kommentarer:

 1. Ja du er godt med nu, det er fint at følge med i, nu har du så også fået lyst til at kigge i arkivet, det er et spændende og sjovt projekt, og nu der er tid til det.
  Du har godt nok fået lavet meget om på haven, det er flot. Jeg tænkte netop på de lange skud på Lykkefund, hvad du gjorde ved dem, det skrev du så heldigvis.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er slet ikke så tosset at gå tilbage i fotoarkivet :)

   Nogle gange glemmer jeg helt, hvor meget jeg faktisk har knoklet i haven og så er det jo rart at kunne se det på fotos.

   Slet
 2. Det er spennende å lese om dine forandringer i hagen. Lykkefund har jeg også plantet for noen år siden, og i sommer måtte jeg beskjære den kraftig. Noen roser vokser enormt når de først setter i gang, og Lykkefund er absolutt en av de som må passes på ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har de sidste 4-5 år beskåret Lykkefund meget hårdt hvert forår - og lige siden har den blomstret helt vildt hver sommer :)

   Slet
 3. Hej Esther

  Ja, der er da rigtig god gang i bloggeriet - og gode temaer.
  Morsomt at se den store forandring i haven - lykkefund er godt nok frodig!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten.
   Tsk skal du have.
   Ja, jeg har åbenbart en hel del på hjerte her i januar 😊
   Ja, begge mine Lykkefund er temmelig vilde, så er flittig med saksen om foråret 😊

   Slet
 4. Mon ikke Lykkefund er i familie med Rose Helene Hybridia. De opfører sig næsten ens. Vores er en helene hybridia,, formodentlig, det er en stikling fra mine svigeforældres have. Og den er mere end gro og blomstervillig. Den sætter osse meterlange skud ud i alle retninger. På trods af den bliver barberet godt ind hvert år, er den et orgie af blomster, duft og bier hver sommer.
  Flot at se hvordan du har fået "sat skik" på det lange bed. det bliver spændende at se med zennia. det er jo en herlig sommerblomst.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Den hedder Rose helenae 'Lykkefund', så jo 😊
   Ja, det er rart når det lykkes at få sat skik på "udfordrende områder".

   Jeg håber det bliver flot med Zinnia, de er så smukke

   Slet
 5. Det er interessant og sjovt at følge, hvordan du har udviklet haven, og typisk nok for os haveejere bliver du ved med at få ideer til nye ændringer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, ja...en have er jo aldrig færdig...og heldigvis for det 😊

   Slet
 6. Det er så sjov at se dine billeder, især det fra gavlen af huset husker jeg at have set før :o) Det er flot du har fået lavet så mange indlæg :o) jeg er bagud, men det er der jo en grund til.
  Hvor har du købt dine kæmpe Zenia ? jeg havde nogle hvide sidste år og de var så smukke.
  Stort Knus fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ELSKER før- og efterbilleder. Næsten af hvadsomhelst, men haver er nu det sjoveste 😊
   Har købt zinniafrø hos chiltern seeds - impecta plejer også at have. Men chiltern havde gigantzinnia, dem vil jeg gerne prøve 😊

   Slet
 7. Hej Esther!
  Ser fint ut hos dig, blir förtjust i din Lykkefund. Min är bara några år gammal. ser fram emot att den klättrar som din gör. Alltid trevligt att se bilder på förändringar.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Min Lykkefund begyndte rigtigt det 3. år men blomstrer førdt rigtig meget, efter jeg er begyndt at klippe den hårdt.

   Slet
 8. Det er altid dejligt at se før og efter-billeder, men også at læse om de tanker du gjorde dig mens anlægsarbejdet stod på. Man kan vist roligt sige din have er blevet meget mere spændende og indholdsrig efter din indsats, og faktisk virker den større nu end da den var fuld af græs.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 9. Tusind tak for de pæne ord 😊

  SvarSlet