fredag den 24. marts 2017

Atten nye stauder til mig :)

Det var egentlig planen, at vi om onsdagen ville tage forbi Staudengärtnerei Peters, der ligger i byen Uetersen, hvor vi også boede, men - som det også kan læses på deres hjemmeside - de er ved at ombygge og har derfor ikke åbent.

Godt nok kan man ringe inden, men jeg syntes, det ville være lige lovlig meget at få dem til at åbne, fordi jeg gerne ville købe et par planter...så dem må vi besøge næste gang vi skal til Westphal. (Det skal vi jo nok, hvis jeg kender mig selv ret...haha.)

Efter udtjekning fra hotellet (Hotellet skriver jeg lidt om i et andet indlæg) og indkøb af bl.a. "Felix KnabberMix"  - som kattene er helt vilde med - begyndte vi stille og roligt at trille mod Fehmern.

Da vi ikke havde spor travlt, fravalgte vi at køre på motorveje og tog i stedet de små veje og hovedvejene. - vi havde først færgebillet til kl. 20.40, men da det var en flexbillet, kunne vi tage en tidligere færge, hvis vi ville.

Vi havde ikke kørt ret langt, før jeg pludselig udbrød:

"Hov, se der...et plantecenter!"

...og så kørte vi derind :)
Det var et stort plantecenter. Det så pænt ud med alle forårsblomsterne linet op, men jeg styrede fluks mod udgangen til det udendørs areal, hvor stauderne befandt sig... :)

Pæoner i lange baner.
Sikke et syn, der mødte mig, da jeg trådte udenfor....nøøøøøj! :)
Lykkelig gik jeg rundt og kiggede på stauder og satte da også et par stykker i vognen...
Da jeg endelig havde fået set mig mæt på stauderne - gik turen mod kassen. Undervejs blev jeg dog opholdt af disse kassers indhold....bl.a. dahliaer :)
I mandags fik jeg kigget til mine dahliaer hjemme - og ganske som forventet, fordi de ikke nåede at tørre helt i efteråret - var langt de fleste fyldt med mug/råd.

Heldigvis har jeg købt nye dahliaer ved Blomsterverden.dk, så selvom alle fem 'Blue Bell' var gået til, så har jeg to nye af dem, så jeg ikke skal undvære dem.

"Fordelen" ved at miste så mange dahliaer, er at der er plads til at købe nogle nye :), så det gjorde jeg:
Bemærk lige navnet på den gul/orange....den måtte jeg have to styk af, så jeg kan være nogenlunde sikker på, at i det mindste den ene bliver til noget.
De to andre er 'Que Sera' og 'Priceless Pink'.

Jeg vidste ikke, der var en dahlia med navnet 'Esther' - og da slet ikke at den har lige "mine farver"...jeg er jo ret begejstret for "flammefarver".

Nå, men efter en times tid, var vi ude af butikken igen og kunne køre videre....denne gang nåede vi noget længere...førend jeg igen udbrød:

"Nej se! Et plantecenter! Nøj, hvor er det stort..."

Carsten vendte bilen, så jeg kunne få lov til at indkøbe endnu flere planter - sød kæreste jeg har :)
Plantecenteret var større end det første, men deres udendørsareal var faktisk mindre, i hvert fald hvad angik mængden af stauder.
De havde dog et pænt udvalg af iris germanica - og da jeg indtil videre kun har haft den "almindelige blå med lidt gult" i haven, måtte jeg da selvfølgelig have mig nogle andre også. Som sagt, så gjort.
Vi var i plantecenteret omkring 45 minutter og kørte så videre.
Efter et kort besøg i en næsten tom (?!) BorderShop tog vi færgen over allerede kl. 16. Vi ankom Henriette i Rødby lidt over 17 og fik afleveret clematis og så kørte vi hjemad.

Vi var hjemme før 19 og så kunne vi endelig begynde at pakke ud efter en dejlig tur.

Nå, Esther...hvad er det så for stauder du har købt dig? Her kommer de:


Her er så et billede af alle mine nye planter - nu skal jeg "bare" finde en plads til dem....Det skal nok blive sjovt :)
Et samlet overblik:

1x akeleje vulgaris 'Winky Double Blue & White'
1x akeleje vulgaris 'Winky Double Red & White'
1x akeleje caerulea 'Crimson Star'
2x Geranium renardii 'Philippe Vapelle'
2x Geranium sylvaticum 'Mayflower'
2x Cerastium tomentosum
1x Artemisia schmidtiana 'Nana'
1x Scabiosa columbaria 'Butterfly Blue'
2x Iris germanica 'Sky Fire'
2x Iris germanica ' Edith Wolford'
2x Iris germanica 'Golden Muffin'
1x Iris germanica 'Bronzaire'

20 kommentarer:

 1. Lækre stauder du har købt og en Esther dahlia, ja den måtte du da have.
  Jo du har bestemt en sød og tålmodig kæreste, nu må du snart vise os et billede af den flittige mand :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den dahlia måtte jeg bare have :)

   Jeg skal se om jeg kan få taget et billede af den hårdtarbejdende mand :)

   Slet
 2. Hej Esther

  Forstår til fulde din begejstring! Både over din forstående og søde kæreste og alt det grønne guld du har fået med hjem :-). Det er så spændende at se nye planter vokse og blomstre.

  Jeg vil dog lige advare dig mod cerastium tomentosum/ gråbladet hønsetarm. Sidste år havde jeg den på tung jord, solrig placering i mit staudebed, var plantet efteråret før. Den var så fin hele sæsonen, både med og uden blomster. Faktisk lidt en yndling. Her i efteråret opdagede jeg dog hvor agressiv den er, den havde sat udløbere langt væk fra basen og forsøgte at infiltrere alle stauder omkring. Er stadig vild med den, så den har overvintret i potte og klaret det fint, skyder allerede. Det smukkeste sted jeg har set den stod den som fodpose under stort træ med grov bark, så fint! Lang historie kort - vil egentlig bare råde dig til potte eller plante den hvor den ikke kommer op og slås med andre stauder.

  Mvh. Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Mange tak for din advarsel...sjovt...jeg har haft hønsetarm TO gange før...og begge gange er det lykkedes mig at slå dem ihjel. Nu prøver jeg for sidste gang.

   Måske jeg skulle plante den under mit rønnebærtræ...hvor bedet bagved alligevel ikke rigtig er noget rigtigt bed...hm...jeg overvejer. Det er ikke den, der bliver plantet først...overvejer den også i mit stenbed...godt det ikke haster med at få den plantet.

   Slet
  2. Nej hvor sjovt, jeg troede faktisk ikke man kunne slå den ihjel ;-). Hos mig gror den forvildet flere steder i udkanten af haven (stammer fra tidligere beboere, vi har efterhånden boet her i 11 år...) ved buske og højt græs hvor den får masser af sol. Det er faktisk der jeg har stjålet et stykke til staudebedet. Nu pottet! Bliver spændende at se hvad der sker med den hos dig :-).

   Slet
 3. Heldige deg! Skal si du fikk kjøpt mange flotte stauder!
  Jeg blir helt vill når jeg ser bildene fra hagesenteret :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg blev også helt vild, da jeg så dem...og heldigvis vendte Carsten bilen :)

   Slet
 4. Det er da et must med en plante, der bærer ens navn :-). Lækre planter du havde med hjem. Du er da gået all in :-). Håber at I har haft en skøn dag i haven og mange af gøremålene er nået. God weekend til dig. Kh Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det mener jeg jo også det er :) Anede slet ikke der fandtes en dahlia med mit navn...men har nu heller ikke søgt på den... Jeg ved der findes en clematis med det navn...dog uden H....den står i min forhave.
   Også god weekend til dig. Kh

   Slet
 5. Anonym16.40

  Sikke da en skøn hjemtur! Man bliver så glad af at nusse rundt på en planteskole - og også af at købe planter med hjem :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Man (=jeg) bliver nærmest høj af at være på en planteskole :)

   Slet
 6. uha, det er vist en farlig vej at slippe dig løs på - sikke nogle flotte Iris'ser du har købt, Iris gad jeg godt forske lidt i, meeeen pladsen mangler :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha...jeg har heller ikke plads, men tænkte optimistisk, at når jeg nu alligevel skal flytte om i Flammebedet, så kan jeg vel nok også få plads til de flammefarvede iris der... ;)

   Slet
 7. Hej Esther
  Nøjs hvor er han sød din kæreste. Tænk at han slår bremsen i, hver gang du spotter et nyt slaraffenland ;)
  Skønne nyerhvervelser du har fået fingrene i og selvfølgelig skulle du da ha et par navnesøstre med hjem ;). Jeg syntes også Que Sera ser spændende ud.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, han er vældig sød. Han siger selv han ikke er noget havemenneske...men efterhånden begynder han da at kunne nogle (få) plantenavne...ligesom han nok synes beskæring egentlig er meget sjovt :) Så stille og roligt.... hihi :)

   Slet
 8. Jeg syntes du har været dygtig at du ikke købte mere, jeg havde nok forkøbt mig i alle de lækre planter. Hvor er det nogle flotte plantecentre. De iris ville jeg gerne have kigge lidt nærmere på. Selvfølgelig skal du have en dahlia der hedder Ester, hvis ikke du sku, hvem sku så ?
  Jeg er spændt på om du får plads til det hele :o)
  Knus fra Mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Ikke købte mere? Du læste godt jeg også hev 17 clematis med hjem, ikke? ;)

   Jeg er også lidt spændt om jeg finder plads til det hele, men er også optimistisk...jeg plejer jo at kunne finde plads til det jeg køber. Knus

   Slet
 9. Hej Esther

  Det ser da bare super ud - og du har da været mådeholden!
  Godt med overraskelser når man sådan bare sidder og kører!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten

   Mådeholden? Det var så ikke lige det udtryk Carsten (eller min mor) brugte om mit planteindkøb. Haha :)

   Det kan anbefales at tage de små veje/hovedveje istedet for motorvejen, hvis man har tiden, især når man kører i de områder af Tyskland, der kaldes "Baumschuleland"...Schleswig-Holstein omkring Hamburg og Landkreis Ammerland i Niedersachsen er de to steder jeg personligt kender til. Begge steder vrimler det med planteskoler (en del sælger dog ikke til private)

   Slet
 10. Hej Esther!
  Vilket ställe att shoppa loss på. Ser alldeles underbart ut.
  Där skulle jag trivas.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlet