onsdag den 10. september 2008

Opereres i øjet? Mig? Never!

"Ikke på vilkår om der er nogen, der skal rode i mit øje og forøvrigt har jeg det helt fint med briller...!",...sådan har jeg altid svaret, hvis der var nogen, der foreslog mig en nærsynetshedsoperation og jeg mente det. Jeg har altid været ualmindelig sart mht. mine øjne.

 Så var det jo, at jeg fik konstateret grå stær i en alder af 41. Ubehandlet ville den grå stær kunne udvikle sig til grøn stær, som i mange tilfælde fører til total blindhed, så jeg sagde naturligvis ja til operation, og var meget lettet over, at jeg kunne få den i fuld narkose.

 Til første forundersøgelse blev jeg spurgt, om jeg ville have, de indsatte en linse med styrke, eller om jeg ville beholde mit nuværende syn. Selvfølgelig sagde jeg ja tak til at få forbedret synet, når nu der under alle omstændigheder skulle "rodes" med mit øje*.

Det ville da være fuldstændig hjernedødt at foretrække et dårligt syn, fremfor et bedre. Og jeg skal da lige love for, at et bedre syn er et plus. Igennem hele mit liv har jeg altid skullet have tekst meget tæt på øjnene (10-15 cm) for at kunne læse den - også selvom jeg havde briller.

 Derfor kom jeg også til at grine højt af overraskelse og glæde i går eftermiddags: Jeg skulle til at læse indstikssedlen til øjendråberne. (Igennem det sidste års tid har jeg måttet bruge lup, når jeg skulle læse så lille en skrift, men det regnede jeg dog ikke med ville være nødvendigt nu.)

 Jeg sidder så der med indstikssedlen, og teksten ser meget uklar ud - lige så uklar som før operationen... og jeg når lige at tænke; "Nå, så skal du stadig have briller med læsefelt..."... samtidig med at jeg ubevidst har sænket hånden med teksten....

 Jeg kigger på teksten igen.......og igen.....og tror det er løgn....på 30-40 cms afstand fra mine øjne står teksten fuldstændig klar og tydelig...!

Så nu får jeg da nok at se til med at få "aflært" min totalt indgroede vane (indlært da jeg begyndte at læse!) med at hive det jeg skal læse helt op til øjnene....selv mobilen skal jeg have på den afstand nu for at kunne læse mine sms'er. Men den aflæringsproces skal jeg nok knokle med - med glæde!!

 Det er altså helt vildt! Og jeg må indrømme, at jeg - selvom jeg ikke er så begejstret for at skulle i narkose igen - glæder mig ret så meget til at vågne op fra den næste narkose, for det må da blive en ENDNU mere fantastisk synsfornemmelse, når mine øjne atter kan arbejde sammen og jeg ser godt på begge øjne. (Pt. kan jeg jo kun se med et øje ad gangen.)

Uanset grunden til min grå stær - så har jeg da fået en ualmindelig vellykket bonus oveni operationen: et meget bedre syn :)

 *Den eneste anerkendte behandling af grå stær er operation. Ved operationen fjernes den naturlige linse og erstattes af en plastiklinse. Den tager 15-20 minutter. Ved operationen laves et lille hul i øjet. Den naturlige linse knuses med ultralyd og suges ud i småstykker. Den naturlige linse ligger i en kapsel. Kapslen efterlades i øjet og udnyttes til at holde plastiklinsen på plads. Såret i øjet er så lille, at øjenlægen sjældent behøver at sy. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar