lørdag den 15. marts 2014

Rosenbue-afløserne er på plads

I oktober kom 'Allan' som bekendt forbi og gjorde hvad han kunne for at ødelægge mine rosenbuer og det han ikke klarede, det klarede 'Bodil' så en måneds tid senere og så måtte jeg finde på noget andet - mere holdbart...og mere kattesikkert.

I december - efter Felix havde været "på udflugt" via de ødelagte buer, fjernede jeg det meste af bue-resterne - og lige siden har min have manglet noget - den blev så skrækkelig "flad", selvom jeg stadig havde mit fine rønnebærtræ...men buerne gjorde virkelig en forskel.

Derfor var året første større have-projekt da også at få lavet en erstatning -og nu er den her så - og selvom stativerne er meget, meget bare endnu, så har det allerede ændret haven rigtig meget, at der igen er kommet noget, der rager op.


...og rager op kan man vist roligt sige de gør!

De to stativer i Syd-haven består hver af tre 2 meter høje 12 mm armeringsjern, holdt sammen for oven med et spændebånd (rustfrit, så det ikke knækker så nemt). Hvert jern er banket 1 meter ned i jorden, så der skal noget af en storm til at vælte det.

Ved overgangen mellem Syd-haven og resten af haven står så de to andre stativer. Eneste forskel på dem og dem i Syd-haven er højden. De rager nemlig 3 meter op i luften!

Det lyder temmelig voldsomt - og ser også lidt vildt ud lige nu, men jeg tror faktisk det kommer til at se ganske fint ud, når først de er dækket af planter.


Den bue der stod der før, ragede kun godt 2,10 meter op og efterhånden som klatreplanterne voksede til, blev pladsen under buen lavere og lavere, så jeg til sidst måtte bukke mig en del for at kunne gå under - jeg er 182 cm høj - og det var dælme upraktisk!

Eftersom det jo er nogle meget livskraftige planter*, der for de fleste vedkommende kan blive 3-4 meter høje, der indtager stativerne, går der næppe ret lang tid før stativerne er godt dækkede.

Planen er forøvrigt også at forbinde de to stativer med en enkelt jernstang 2,50-2,60 meter oppe, så jeg igen får en bue, men denne gang en jeg kan gå under uden problemer.

* På stativet til venstre: Rose Helenae 'Lykkefund' og på den til højre: Clematis 'Tangutica' og Viticella 'Etoile violette' - plus den 'Golden Tiara' der faktisk er plantet helt ovre ved husmuren, men som breder sig lystigt henover de andre.

Dette var så årets første have-projekt - og jeg er allerede i gang med det næste....en øm ryg har dog skubbet tidsplanen en del...men regner snart med at kunne tage fat igen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar