torsdag den 11. oktober 2018

Havetur til Nordjylland - Bangsbo Botaniske Have

Her kommer så endnu et indlæg fra den skønne havetur jeg var på i juni måned:

Først på eftermiddagen (Lørdag d. 16. juni) nåede vi til Bangsbo Botaniske Have.

Her fik vi en guidet rundtur på et par timer.
Vi startede i læge- og krydderurtehaven, hvor vi fik en introduktion til haven.
Haven er 9 ha, så det tager nogle timer at komme igennem den. Vi havde lidt over to timer der,  og fik set rigtig meget.
En samling af gamle møllesten.
...og andre sjove sten.
Det område i haven jeg fandt mest interessant var deres spaltebed. Jeg kunne slet ikke se mig mæt og fik godt nok taget mange billeder - her er nogle af dem:Der var masser af smukke hosta rundt omkring.
I det hele taget var der rigtig meget at se på - og fotografere  - og jeg knipsede løs.


Det er gratis at komme i haven. Hunde må medbringes - i snor.
Jeg bemærkede, der var mange lokale familier, der medbragte madpakker og satte sig på de små plæner rundt omkring og hyggede sig med det.


Deres bonzaisamling var meget fin. Den var dog låst inde i et "jernbur", da planterne ellers ville blive stjålet.
Ærgerligt det er nødvendigt med den slags tiltag.
Efter rundturen var det dejligt at kunne sætte sig ind i bussen og blive fragtet til hotellet i Frederikshavn.

Det havde været overskyet hele dagen - og da vi nåede til Frederikshavn, fik vi sørme et rigtigt regnvejr! Allerede midt i juni var regnvejr et særsyn i sommeren 2018.
Aftensmaden blev indtaget i hotellets restaurant. Jeg kan dog ikke huske, hvad det var vi fik, så I må nøjes med billederne:


Efter aftensmaden var det mit indtryk at langt de fleste gik tidligt i seng. Det havde været en lang og oplevelsesrig dag - og om søndagen ventede bl.a. Haven i Hune.

Når jeg skriver næste indlæg fra turen, bliver det dog om planteskolerne Staudemarken og Henriettes Havedesign.

12 kommentarer:

 1. Ja men tak for turen. Det var spændende at se spaltebedet, som blev lavet, da vi var på besøg deroppe i 2010. Min søn blev færdig som officer, derfor var vi i Frederikshavn. Det er en rigtig spændende have, det var i maj, så der var masser af blomstrende rhododendron :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme.
   Det var første gang jeg besøgte haven, så det var en stor oplevelse.

   Slet
 2. Super flot reportage, hvor jeg navnlig falder for de flotte Hosta bede. Sikken en frodighed! Bonzai er også rigtig spændende, og det er da en stor samling de har der.

  Glæder mig til næste beretning!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også nogle fantastisk smukke hostaer, der var rundt omkring.

   Slet
 3. Det var et flott sted! Spaltebedene var veldig fine, og hvilken samling med bonsaiplanter! Det er trist når sånne sjeldne planter må låses inne. Det samme har skjedd her, for de er jo veldig kostbare og derfor interessante for tyver :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er ærgerligt det er nødvendigt at afspærre tingene, fordi folk ellers stjæler dem.

   Slet
 4. Hej Esther

  Alletiders at se spaltebedet nu 8 år efter det blev lavet super at komme væk fra rapportagerne og reklamebillederne bla i 'Haven'. Det virker dejligt velpasset men også med mange bare platter - har de mon haft problemer?
  Alletiders at en selvejende institution kan skaffe midler til at vedligeholde dette anlæg af international klasse!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved ikke om de har haft problemer, må jeg indrømme. Jeg opfattede det dog ikke sådan. Opfattede mere områderne med kun sten som gangstier, så man kunne gå rundt i og oppe på bedet.

   Slet
 5. Vi besøgte også Bangsbo i år, nærmere betegnet sidst i maj på vej Gøteborg Botaniske Have, netop fordi jeg gerne ville opleve spaltebedet i virkeligheden. Det blev jeg nu lidt skuffet over, havde forventet, at planterne havde domineret noget mere; men haven som helhed var en stor oplevelse. De enorme, gamle træer danner en fantastisk ramme om hele anlægget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en meget spændende have.
   Jeg har ikke set spaltebed før, så jeg var meget begejstret for det. Jeg opfattede de "planteløse" steder som stier, man kunne bruge til at gå rundt i og på bedet.

   Slet
 6. Tack för rundturen i den vackra miljön, 9 ha trädgård är imponerande. Ja, för den som gillar sten är spaltbäddar oerhört spännande. Har sett några små spaltbäddar i privata trädgårdar och jag finner dem mycket intressanta och dekorativa. Jag tror de har sitt ursprung i forna öststaterna, kanske Tjeckien? Gröna växter framhävs så vackert bland grus och stenar, dessutom är det en bra miljö att odla i, grus och sand håller fukten fint under torrperioder.

  Trevlig helg Esther!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var meget imponeret over spaltebedet. Jeg har ikke plads til at lave et selv, men overvejer dog at putte nogle flere sten i mit lille stenbed...så kan det være jeg kan slippe for at Zinnia (hunkillingen) konstant graver mine løg op og bruger bedet som kattebakke :D

   Slet