lørdag den 27. oktober 2018

En syg efterårsferie...

...bogstavelig talt.

Den startede ellers så godt. Om onsdagen begyndte jeg dog at blive lidt øm over lænden og fredag morgen var det ret slemt. Om lørdagen var ryggen helt umulig og samtidig havde jeg fået hoste, feber og en forkølelse under opsejling.

Vi skulle ellers have været sammen med gode venner - og spist rigtig lækker mad - men jeg måtte blive hjemme og nøjes med bacon og røræg, (Det eneste jeg orkede at lave.) mens Carsten mæskede sig.

I løbet af søndagen fik jeg det dårligere, så der var ikke andet for en at sygemelde mig mandag morgen. Mandag tilbragte jeg - mest sovende - på sofaen og sådan gik det også tirsdag og onsdag. Torsdag eftermiddag fik jeg - endelig - nogen energi og var helt stolt over at have energi til at smide en enkelt vaskemaskine over og lave aftensmad. Mit første varme måltid siden lørdag aften.

Derfor raskmeldte jeg mig også torsdag aften, selvom jeg ikke var helt frisk endnu. Men - skulle kun have tre lektioner om fredagen, så tænkte det var fint nok lige at komme i gang igen inden weekenden.

Det var dejligt at komme på arbejde igen - omend jeg var temmelig bombet i hovedet, da jeg kom hjem. Fredag eftermiddag lavede jeg derfor absolut ingenting, udover at ligge på sofaen og se fjernsyn.

Pga. sygdom fik jeg altså slet ikke lavet alt det i efterårsferien, som jeg havde glædet mig til. Bl.a. ville jeg have færdiggjort min "græske kirke-mosaik" - men den ligger altså stadig ufærdig.

Ligeså kom jeg slet ikke i haven, men det er vist godt det samme. Efter de sidste dages blæst er stierne totalt fyldte med blade. Håber dog snart at få tid til at komme derud og få ryddet lidt op i bedene og på stierne.

Det eneste jeg har fået lavet i ferien er at få malet lidt med kalkmaling....nå ja - og glædet mig over mine crocus speciosus, der endelig blomstrer - og det er da også de to ting, som resten af dette indlæg kommer til at handle om.

---

Om søndagen havde jeg tilmeldt mig et kursus i Vintage Paint. Kurset var både sjovt, inspirerende og lærerigt. Vi lærte bl.a. at lave "kobberpatinering" - en noget billigere metode end at købe Art by Kobber-ting :)

Jeg havde medbragt denne vase, hvor jeg hele tiden har været vild med dens form og knap så vild med dens mønster. Så er det jo heldigt, den kunne males :)

 Jeg havde også medbragt nogle julekugler og de blev også forvandlet.
Uden mad og drikke dur helten jo ikke - og vi fik den lækreste tapas til frokost. Mums.
Jeg var træt i hovedet, da jeg kørte hjemad sent på eftermiddagen, men så fyldt med ny inspiration. Herligt.
Stadig opfyldt af inspiration mandag morgen, fik jeg Carsten til at tage en tur på loftet, så jeg kunne male nogle flere kugler.

En gang i 90'erne indkøbte jeg rigtig mange blå julekugler og de trængte da i høj grad til en gang maling. Det samme gjaldt de pink og lyserøde kugler jeg har arvet efter min far. Dem har jeg aldrig brugt pga. farven.
 Det ændrer sig nok nu, hvor de er blevet forvandlet.
For sjov, prøvede jeg også med en helt almindelig rengjort metaldåse - og den blev til en fin lille beholder.
 Jeg har stadig hovedet fyldt med ideer til ting, jeg vil have malet - godt der er under to måneder til juleferien :)

Og nu til mine efterårsblomstrende krokus. Af alle mine sativus, var det kun fem af dem, der blomstrede i år - men det gav da lidt safran:
 Den tørrede safran blev en del af værtindegaven til værtsparret lørdag aften. Hun er vild med at lave mad - og god til det - og da jeg ikke lige ved, hvad jeg skal bruge safran til, tja, så kunne hun lige så godt få det. Det sjoveste for mig var at høste safranen :)

Både crocus sativus og crocus speciosus blev først lagt d. 16. september, så jeg synes de har haft imponerende travlt med at vågne op.
De sidste par dage har jeg kunnet glæde mig over, at der er godt gang i speciosus nu:
 Fantastisk smuk blå/lilla farve.


Pt. hænger de i ampler i udestuen og jeg regner med de bliver hængende der vinteren over. Til foråret, når man kan komme i jorden, har jeg så tænkt mig at sætte dem i min nye plantekasse. Den mangler nemlig farver her i efteråret.

Mine sativus regner jeg med at beholde i amplerne i udestuen, da de ikke er helt hårdføre herhjemme. Derinde står de mere beskyttet. Jeg har dog tænkt mig at flytte nogle af dem udenfor. (Har over 90 løg - og de har sikkert formeret sig vildt igen.)

12 kommentarer:

 1. Hej Esther

  Morsomt med dine safran!
  De der ligger i skålen er nok mere værd end det du har givet for løgene:)
  Alletiders at du holder humøret oppe og ikke lader lidt modgang gå dig på!

  Ha en dejlig frisk weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Nja...har en gang købt en lille pose safran - den kostede 30,-...og jeg gav noget mere for løgene...men hvis nu alle 90 løg giver safran næste efterår...så... :)

   Slet
 2. Sådan jeg skal love for, at både julekugler og vasen blev noget flottere end de var i forvejen. Moden skifter kuglerne var jo flotte en gang.
  Flot med dine crocus og med safran.
  God bedring - nu ikke mere sygdom i år :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Javist - jeg var meget begejstret for de blå kugler - en gang :) Dejligt de kunne "upcycles".
   Nej, jeg håber sørme også det er slut med sygdom for i år. Jeg gider simpelthen ikke.

   Slet
 3. Hej Esther!
  Tack för härlig inspiration, både vas och julkulor blev riktigt fina.
  Fint med crocus i höstkylan. Hoppas du mår bättre nu.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak.
   Jo, det går bedre. Hoster stadig, men mindre og mindre for hver dag.

   Slet
 4. Så vakre dine crocus er! Safran er en av verdens dyreste krydder, så det er jo flott det du har der. Vasen og kulene ble riktig flott.
  God bedring!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak.
   Jeg synes det er sjovt selv at kunne høste safran. Håber flere blomstrer næste år, for har mindst 90 løg.

   Slet
 5. Godt at du blev rask igen, det har været svært at undgå sygdom for der er mange der har ligget. Jeg gætter på at din jul skal være præget af kobberfarvede sager, det varer ikke længe før det skal i spil, for ja der er 2 mdr til juleaften, men vi skal jo pynte op om en månedstid allerede :-)
  Så fine dine crocus er og vildt så mange du efterhånden har! Det var en dejlig værtindegave du gav.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der kommer nok en del kobberkugler på træet...men jeg er godt nok spændt på om de får lov at hænge, med Zinnia og Scipio i huset! :D

   Slet
 6. Hej Esther
  Jamen altså, har du nu været syg igen. Du bliver altid ramt så hårdt. Godt du nu er ved at frisk igen og har mod på alt det kobberfarvede. :o)
  De er altså så fine dine krokus. Tænk at du kan lave Safran (Ud over kobberkugler) :o))
  Knus og varme hilsner fra Mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Jamen, det var sandelig heller ikke planlagt at jeg skulle blive syg igen. Det passede mig rigtig dårligt. Havde så mange planer for hyggeprojekter i ferien.

   Ja, det er nogle fine krokus. Håber der er flere, der blomstrer næste år :) Knus

   Slet