torsdag den 21. april 2016

Forårstur i min lille have (mange billeder!)

Sidst på eftermiddagen igår  gik jeg en tur i haven for at tage lidt billeder af, hvordan det ser ud lige netop nu.

Håber I har lyst til at følge med rundt :)

Forhaven, som vi så småt er gået i gang med at omlægge, må I dog undvære billeder af. Den ligner noget, der er løgn pt. :)

Derfor starter vi på mc-parkeringspladsen, der er den ene vej ind i køkkenhaveafdelingen. Den vej går venstre om det store skur.
Vi kunne også vælge at tage turen højre om skuret, som var den jeg valgte til denne tur. 
 Som det ses har jeg mange baljer og potter stående med blomsterløg. Det bliver skønt, når de springer ud.
Surbundsbedet ses til venstre, foran det lille skur.
 Der er allerede en balje med narcisser ('Sempre Avanti') i blomst.
 Surbundsbedet. Det har pyntet gevaldigt, at jeg fik omrokeret nogle af planterne for et stykke tid siden.
Allerbagerst - på plankeværket - er mit "pottebord", som det ses står der allerede en del planter (igen!) der er lovet væk til venner og familie.

Jeg såede en del i to af højbedene i efteråret, men det lader ikke til der kommer så meget op. (Udover tulipanrester fra sidste år - gravede ellers jorden grundigt igennem for løg, men man misser altid nogle.)
Jeg skal ikke bruge højbedene til grøntsager før om tre ugers tid, så indtil da får de lov at stå - og eventuelle frø får en sidste chance for at spire.

Så er vi på vej ind til Sydhaven, der ligger på den anden side af lågen.

Egentlig er Sydhaven, både en Syd- og Nordhave, da bedet langs husmuren står mod syd, mens skyggebedene til den anden side, næsten kan siges at ligge mod nord, på grund af plankeværket.
Her ses begge skyggebede. Den store clematis er min clematis alpina, en af de første clematis jeg købte. Det var den jeg de første år beskar på det forkerte tidspunkt, så jeg kun fik et par blomster forneden.
Jeg håber vi når lidt videre med malingen af plankeværket i år, men det har ikke højeste prioritet, må jeg indrømme. 
I det første skyggebed er der blevet sat rionet op og plantet tre af de clematis jeg købte hos Westphal i oktober. Det er fra venstre; Clematis 'Lemon Chiffon', Clematis fauriei 'Albina Plena' og Clematis 'Guernsey Cream'. 

Yderst til højre står forøvrigt en bette kamæleonbusk (Actinidia kolomikta), som jeg har fået som lille pind af en sød. ældre dame, der bor tæt på min arbejdsplads, for tre-fire år siden. Den har ikke før været så fin som nu, det skyldes nok den nu har et rionet, der støtter den.
 Ellers ser bedet lidt tomt ud, næsten alle mine påskeklokker, der stod her, er gået til, men der skulle dukke en hosta eller to op, så jeg venter med at sætte andet.
I det andet skyggebed skal jeg snarest have luget ramsløg op. De er fine ramsløgplanterne til venstre, men for pokker, hvor de smider frø, hvis jeg ikke får klippet blomsterne hurtigt nok af...
 Her skulle der egentlig være et billede af rosenbuen med min, kraftigt beskårede, 'Lykkefund', men der kom solens sidste stråler i vejen, så I må vente på billedet taget den modsatte vej :)

Dette billede er taget under buen. Herfra kan man næsten se resten af haven, og så alligevel ikke helt. Flammebedet ses f.eks. ikke. Kun plankeværket bag det.
 Til venstre i billedet ses det lyserøde bed (se også nedefor) og til højre terrassen med det hvide bed og stenbedet foran.
 Nogle undrer sig måske over det hvide "plastic" på armeringsjernet. Det er særligt bløde  opbindingsbånd, - opfundet af Ernst Jensen - til at beskytte roser, da de ikke kan fordrage at være i nærkontakt med jern (eller metal i det hele taget). 
Båndet kan både bruges til at sno om jernet, men også til at binde roser op. (På side 49 i sin bog om roser, skriver Ernst lidt om det.)

Videre på haveturen:

I går var kæresten sød og hjælpe med at få flyttet de fleste af alle de krukker, der havde overvintret på terrassen, så vi atter har lidt plads at sidde på. Nogle af krukkerne ses her i forgrunden.
 Det hvide bed. Jeg havde plantet clematis opad armeringsjernet, men de tre gange jeg nu har plantet clematis der, er de døde. Det må være et vink med en jernstang (pun intended) om, at jeg ikke skal have clematis der.
Lidt ærgerligt, da jeg egentlig havde tænkt mig bl.a. at plante Clematis 'Ester' i det bed. Den er jo hvid.
 Jeg må finde en anden plads til jernstængerne, spørgsmålet er bare...HVOR?!
 Stenbedet ser rigtig fint ud - det var godt jeg fik givet det noget af en overhaling.

Her nedenfor ses det lyserøde bed fra den modsatte side. Det ligner altid noget "rod" her i de tidlige forårsmåneder...men når først planterne er vokset til, ser det fint ud.
 Som det måske kan fornemmes, er bedet lidt hævet på midten. Det fungerer fint - og har givet plads til flere planter :)
Jeg overvejer noget lignende i nogle af de andre bede, når de skal "renoveres" til næste år (renses for skvalderkål), da det giver en fin virkning - og plads til lidt flere planter.

Her er kig til udestuen, terrassen - med det lange blå bed til venstre.
 Her et billede, hvor stien gennem de to blå bede, ses tydeligere.
Her overgangen mellem de blå bede og Flammebedet (der ligger bag hækken længst væk.)
 Her ses så Flammebedet, der ikke flammer ret meget endnu. Jeg er stadig ikke helt tilfreds med bedet, men efterhånden skal jeg nu nok få styr på det. Ting tager nu en gang tid.

 Selvom kæresten har flyttet mange krukker fra terrassen, står der stadig en del, men de får nu lov at blive stående til de har blomstret.

Derefter skal de visne ned - og så skal løgene tørres, til de skal lægges i forhaven til efteråret. Det er i hvert fald planen. Nu må vi se, ellers må de overvintre i deres krukker endnu en vinter.
 To af de clematis jeg købte hos Westphal i oktober er forøvrigt ikke blevet plantet endnu, men de skyder nu fint, så det går nok. Det drejer sig om 'Ester' og Clematis viticella 'Luxuriant Blue'.

Her til sidst ses de blå bede fra Flammebedet.
 ...og som lovet er her billedet af rosenbuen med den meget slanke 'Lykkefund' - jeg er godt nok spændt på, om den bliver lige så blomsterfyldt i år, som den plejer.

Den ser jo ikke ud af meget lige nu...men ham Ernst, han har jo nok ret ;)
 
 Katten er forøvrigt Quintus.

I går aftes havde jeg forøvrigt havegæster, da vi havde bestyrelsesmøde her hos mig. Mødet startede med en rundvisning i haven og jeg blev opfordret til at holde åben have...
Det har jeg selv overvejet før, men nu vil jeg lige have forhaven lavet først, så måske til næste år... :)

16 kommentarer:

 1. Jeg synes at din "lille" hage ser veldig fin ut! Du har utnyttet plassen veldig godt. Det blir fint å følge utviklingen utover våren/sommeren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for de pæne ord - de gjorde mig meget glad :)

   Slet
 2. God idé med åben have, så folk kan se hvor meget man kan have i en lille have. Imponerende og uforståeligt når man ser billederne, at det kun er en lille have du har.
  Flot må jeg sige, det ser godt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak skal du have for de pæne ord - de gjorde mig glad :)

   Slet
 3. Hej Esther.Tak for rundvisningen i din have.Og planter har du vist mere end rigeligt af.
  Kan godt lide alle denne stier og de små buskbomhække.
  Spændende om du holder åben have næste år.
  God aften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette

   Haha...ja planter har jeg nok af - det kniber mere med pladsen :)
   Ja, det bliver spændende om jeg åbner haven, det kommer an på så meget. Både om forhaven bliver færdig i år og naturligvis også hvordan det kommer til at gå med min stress...hvor svært/nemt det bliver at komme af med den.

   Slet
 4. Hej Esther
  Tak for turen rundt i din fine have. Den er bare så super godt indrettet, du må være god til tetris ;)
  Ja det er med at holde ramsløgene i skak, inden de kommer for godt igang...tænk man betaler 20 kroner for et lille bundt, så det er dejligt at kunne føle sig rig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   haha...jeg er ikke særlig god til tetris...har ikke tålmodighed til det...og slet ikke når det går hurtigere og hurtigere ;) Det kan havearbejde heldigvis ikke...det tager den tid, det tager.

   Slet
 5. Kære Esther
  jeg kan kun takke som du andre. Jeg er virkeligt betaget af den have, som ser så stor ud med alt det den indeholder og så ved jeg jo at den alligevel ikke er så stor, men at det er dig som er god til at få ting og planter placeret så godt så det virker stort :-)
  Kh
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Kirsten

   Mange tak for dine pæne ord, der gjorde mig meget glad :)

   Slet
 6. Meget fint med alle de små forskellige rum..... Vi vil have en plantegning!! 😃 hilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for ordene :)
   Jeg vil også gerne have en plantegning...tvivler stærkt på jeg selv har tålmodigheden til at lave den...så skal der jo måles op osv...og det er jeg ikke så sikker på jeg har temperament til :D

   Slet
 7. Tak for turen i din smukke have :)

  SvarSlet
 8. Der er jo virkelig styr på tropperne i din have Esther :-) Det ser super godt ud i alle bedene. Dejligt at se haven igen.

  SvarSlet