fredag den 5. juli 2013

Haven må vente

Jeg har overhovedet ikke arbejdet i haven de sidste par dage. Ikke fordi lysten manglede, men fordi jeg er i gang med planlægningen af næste skoleår.

Den slags forberedelse FYLDER, både tidsmæssigt og pladsmæssigt og derfor har jeg p.t. inddraget mit spisebord i stuen. Det har nemlig ekstra plader og dem er der brug for!

Jeg er i gang med at finde egnede tekster og opgaver til mine tyskhold (4 hold). Det regner jeg med at være færdig med i morgen, senest.

Dernæst gælder det engelsk (3 hold) og til sidst håndarbejde. (2 hold)
Ikke at jeg skal finde tekster til håndarbejde, men der skal skrives årsplaner og evt. produceres nogle prototyper.

Jeg satser på at være helt færdig (Altså bortset fra kopieringen af materialerne!) senest d. 10. - på onsdag - så jeg kan holde ferie fra jobbet indtil august.

Timetælleri

Jeg har indtil nu altid arbejdet til opgaven var løst, uanset timeforbrug, men eftersom jeg fremover skal normaliseres, skal jeg jo kun arbejde til tiden er brugt og det betyder naturligvis, at jeg er nødt til at holde øje med mit timeforbrug. Jeg skal jo helst ikke overskride det.

Det kommende skoleår gør det dog ikke så meget, hvis jeg overskrider, eftersom jeg først er rigtigt normaliseret fra august 2014. Jeg bliver dog nødt til at få mig et overblik over mit tidsforbrug (Eftersom vi nok skal slås om forberedelsestid fremover - supergodt for det psykiske arbejdsmiljø!) så jeg står godt rustet til forhandlingerne.

Så, til forskel fra tidligere sommerferier fører jeg denne gang regnskab med hvor mange timer jeg egentlig bruger på mit job - og det fortsætter jeg med at gøre hele næste skoleår. Godt nok en meget anderledes måde at arbejde på - men sådan er det åbenbart at være normaliseret.

Jeg har alt i alt 440 timer til forberedelse næste skoleår. Det er i gennemsnit 11 timer til 25 lektioner pr. uge (40 skoleuger).

I forberedelsen ligger bl.a. planlægning af skoleåret, udarbejdelse af årsplaner, (Det jeg er i gang med i disse dage) udarbejdelse af opgaver og ikke mindst efterbehandlingen, dvs. opgaveretning foruden et hav af andre opgaver, der har relation til undervisningen.

Bare et enkelt eksempel mht. tidsforbrug til retning:

Min kommende 9. klasse (som jeg har i både tysk og engelsk) skal aflevere 3-5 skriftlige opgavesæt pr. fag i løbet af et skoleår (Inkl. terminsprøven). Et opgavesæt består af to opgavehæfter samt en stil.

Det giver følgende arbejdsopgaver til mig pr. opgavesæt (Alle tal er baseret på et skøn, da timetælleri er en helt ny disciplin!):

Kopiering af opgavesættene - vi antager at kopimaskinen virker og der ikke opstår papirstop - 1 time ca.

Opgaverne skal også rettes. Selve hefterne tager ikke så lang tid, da der findes en facitliste, så lad os bare sætte tidsforbruget til 5 minutter pr. hefte, dvs. 10 min pr. elev.

Så er der stilen - alt efter deres længde kan jeg nå at rette 4-6 på en time - lad os sige 12 min. pr. stil.

Altså (10+12) = 22 min. pr. elev. I klassen er der 24 elever. dvs. 528 minutter = 8,8 timer + 1 times kopiering = 9,8 timer pr. opgavesæt.

Lad os sige de afleverer 4 gange i løbet af skoleåret pr. fag. Dvs. 8 gange i alt = 8 x 9,8 = 78,4 timer.

Så trækker vi rettearbejdet for 9. klasse fra forberedelsestimerne: 440 - 78 = 362 timer tilbage.

I 7. og 8. klasserne har jeg naturligvis også rettearbejde, ikke i lige så store mængder som 9. men lad os bare sige jeg bruger 10 timer/skoleår på rettearbejde i 7. (1x tysk) og 50 timer/skoleår i 8. klasse (2x tysk og 1x engelsk).

De 60 timer trækkes fra de 370 -> 302 timer tilbage.

Dvs. jeg nu har 7,55 timer forberedelse pr. skoleuge. Med 25 ugentlige lektioner giver det ca. 30 min. pr. lektion.

I dette tal har jeg ikke taget højde for, at jeg lægger en del timer her i sommerferien. Det timeantal skal naturligvis trækkes fra den ugentlige forberedelsestid.

Indtil nu har jeg brugt 25 timer (Brugte f.eks. 4 timer ved kopimaskinen på skolen i går)....dvs. forberedelsen pr. lektion nu er på 27 minutter. Altså lidt over 1 minut pr. elev.

Det bliver spændende ved næste skoleårs afslutning at se, hvor mange timer jeg egentlig har brugt på jobbet; om det passer med de 1680 timer jeg får løn for eller om jeg har overskredet tiden.

I så fald må jeg tilpasse antallet af retteopgaver osv. så jeg ikke kommer til at arbejde gratis, når den nye skolereform træder i kraft fra august 2014. Det ville jo være et skidt signal at sende, ikke?

3 kommentarer:

 1. Sikke en iver! Min tillidsmand sendte mig på ferie med besked på IKKE at arbejde i de kommende 4 uger. Her er der altså ingen forberedelse i ferien, selv om jeg god kan mærke at tankerne rumsterer. Jeg skal have 3 nye 7. Klasser i mat, f/k ig bio. Den ene klasse på engelsk. Det skal nok blive spændende, men altså først til august..god ferie, når du kommer dertil.

  SvarSlet
  Svar
  1. Iver og iver... ;) Jeg vil nu hellere kalde det at passe på mig selv. Jeg har stadig stresshormoner i kroppen og hvis jeg lagde ud med bare at holde fri, ville mine tanker mere eller mindre konstant kredse om alt det jeg skal nå inden skoleåret starter igen, jeg ville bruge tid på at lave huskelister osv. osv. og altså slet ikke holde rigtig fri.

   På denne måde kan jeg meget bedre holde FRI - med rimelig god samvittighed - håber jeg. En af grundene til jeg gik ned med stress, var/er jo at jeg altid mener jeg godt lige kunne forberede lidt mere...den slags tanker skal jeg stadig bekæmpe...og det er nemmere at gøre, når jeg VED jeg har helt styr på, hvad mine klasser skal lave til næste år.

   En anden fordel ved at jeg gør det på denne måde, er at jeg sparer mig selv for en del arbejde i det daglige.

   Eftersom jeg finder samtlige tekster frem til 9. klasse i engelsk og tysk, sparer jeg også mig selv for en del arbejde i hverdagen. Når jeg klarer det hele i et hug (godt nok over et par dage)koster det sammenlagt mindre i tid, end hvis jeg blot fandt tekster frem i takt med vi skulle bruge dem.

   At jeg også tæller siderne op nu betyder, at jeg har sparet en masse timer i de travle forårsmåneder, da mine prøve-tekstopgivelser er lavet. Det eneste jeg skal gøre i april er at udvælge de tekster, der skal opgives - og slette resten fra listen ;)

   Slet
  2. ...og så trykkede jeg lidt for hurtigt på "Udgiv".....ville også lige ønske dig en god ferie :)

   Slet