fredag den 8. juli 2016

Flora Danica, dahlia, clematis og loppefund

Den gør ikke meget væsen af sig; min rose 'Flora Danica' - ikke før den blomstrer. Det gør den nu. Godt nok har den ikke mange knopper, men den er saftsuseme smuk, når den springer ud.
Dahliaerne er endelig ved at komme i gang. 'Arabian Night' har været i gang længe. Især er jeg begejstret for, hvor godt det ser ud med dem i de mælkejunger jeg fandt på et loppemarked - med nyresnerlen i bunden. 
At jeg så sikkert får en pokkers besvær med at få knoldene ud til efteråret,,,den tid, den sorg.
Her lidt andre dahliaer, øverst fra venstre mod højre: 
Ukendt (ikke en jeg har bestilt, medmindre det er 'Worton Blue Streak', som jeg har bestilt. Den var dog noget lysere på billedet.) og 'Tamburo'
Nederst: Enten 'Hy Trio' eller 'Table Dancer', 'Blue Bell' og 'Seattle'
Den clematis alpina jeg var nødt til at klippe helt ned pga. snerleinvasion er godt på vej igen :)
En clematis 'Tangutica', som jeg har taget som stikling af min store 'Tangutica' er endelig begyndt at tage fat og mænge sig med den afblomstrende 'Lykkefund' ved køkkenhaven.
'Cardinal Rouge' og 'Ville de Lyon' har ikke været glade for al den regn. Det er der flere af mine clematis, der ikke har været. De har fået slået flere af kronbladene af.
Viticcella 'Etoile Violette' breder sig supersmukt i år - den deler bue med den store 'Lykkefund' og de to gule clematis ('Tangutica' og 'Golden Tiara'.)
Min 'Jackmanjii' går pænt amok i år og har bredt sig ind i den syriske rose og op i rønnebærtræet. Det får den lov til. Den bliver jo alligevel klippet ned om foråret.
Mine pragtsnerler er endelig begyndt atf å de første blomster. Der er dog ikke noget at sige til de først kommer i gang nu; de blev jo plantet ud meget sent.
Handlede i Rema1000 i går og de havde masser af heuchera. De fleste med mørke/røde blade. Dem lod jeg stå, da jeg har en del af dem, men denne måtte med hjem.
Hvor jeg skal placere den, ved jeg ikke endnu, men jeg satser på at finde en plads til den i forhaven, hvor de fleste andre af mine heuchera også er.
Apropos forhaven, så er der ved at komme lidt gang i mine frøkenhat. Dette er en frøblanding, der hedder "Hot Mix" - jeg ville aldrig have valgt de lyserøde farver. Haha.
Har også udplantet nogle limefarvede frøkenhat 'Envy', men de blomstrer slet ikke endnu.
I køkkenhaven sker der også en del. Bønnerne skyder godt til vejrs og har mange blomster. Det varer ikke længe, førend jeg kan høste den første zucchini/squash. Ærterne har vi kunnet gå og spise af de sidste par dage. Der er kun 3-4 bælge klar ad gangen, men de er nu også kun beregnet som "slik", så det er helt fint.
I drivhuset (=udestuen) er de første tomater ved at være klar. Der er massevis af blomster, så jeg håber at kunne servere hjemmedyrkede tomater til min fødselsdagsfest i august.
På hjemvejen i går kørte jeg forbi en gårdbutik, der solgte roser. Roserne var nu ikke særlig pæne, synes jeg. Formentlig pga. den megen regn, så jeg nøjedes med at købe lidt fra butikken.

Der var rigtig mange ting i den såkaldte 'Shabby chic-stil" - en stil jeg ikke rigtig kan finde ud af, om jeg kan lide at have eller ej.

Ved nærmere eftertanke (og ved at kigge på mine indkøbte ting!) kan jeg konstatere, at jeg godt kan lide at have et par enkelte ting i den stil. Det skal bare ikke være for mange, for det passer slet ikke til mig.

Jeg har ikke et særligt udviklet "pynte-opstillings-gen"; jeg kan simpelthen ikke finde ud af at sætte tingene pænt og "tilfældigt" op. Når jeg ser rundt omkring på blogge, hvor fint folk får pyntet op, så kan jeg godt blive en smule irriteret over, jeg ikke kan finde ud af det.

Fik jo f.eks. et zink vaskebrædt i julegave - det står bare i et hjørne i udestuen og bliver ikke brugt, fordi jeg ikke aner, hvor jeg skal stille det... Det er SÅ typisk mig.

Nå, men tilbage til gårdbutikken:

I baglokalet/lageret var der en slags "loppemarked", hvor jeg fandt nedestående ting til en flad halvtredser i alt.
Hvad jeg skal bruge tingene til ved jeg ikke, men de egner sig jo alle til noget med dekorationer, så det er nok der jeg finder anvendelse for dem.

24 kommentarer:

 1. Mine Arabian Night blomstrer også flot nu. Mine snerler som jeg såede og plantede ud, vokser ikke rigtigt. Jeg tror de mangler varme. Mange flotte clematis du har.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mine snerler er godt nok i gang, men de blomstrer slet ikke så rigt som de plejer.

   Slet
 2. Sikke mange flotte blomster du har - det ser da megagodt ud med dahlia i mælkejungerne. Hvis du har plads indendøre, kan du jo sætte hele spanden ind med knold og det hele, så kan de overvintre dernede - trygt og godt. Mine dahlia blomstrer ikke endnu, men de er heller ikke forspiret inde, så jeg må væbne mig lidt med tålmodighed!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :)
   Jeg har jo ikke rigtig mulighed for at overvintre jungerne indendørs, så jeg skal have knoldene op...men det går nok..om ikke andet må jeg jo dele dem nede i jungerne. Haha.

   Slet
 3. Kære Ester.
  Hvor er din rose Flora Danica smuk nu ved jeg at det er navnet på min jeg har ikke kunne finde ud af hvad den hedder.Tak for det Ester...Da jeg læser omkring stille ben så sæt du det du kan lide i klynge. Reglen er start med en høj ting i midten og lad to til tre ting på hver side af mindre...Rosenlund har en video hvor hun viser ideer...men jeg forstår din frustration om det..det står jeg selv med ofte. Du ved græsset er altid grønnere ved naboen...kh. Grethe

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme :)
   Jeg vil have dine tips in mente, når det bliver tid til at "pynte" lidt i haven :) - hvis jeg når der til. Tak for det.

   Slet
 4. Godt at se blomster og stor trivsel i dine klematis - og så har jeg på fornemmelsen, at du er ved at have det bedre, håber jeg har ret:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har fået det bedre, tak. Det vigtigste er, at det føles som om hovedet er begyndt at kunne tænke og huske igen.
   Satser stærkt på at blive raskmeldt, så jeg kan starte på jobbet igen d. 2. august.

   Slet
 5. Så mange flotte dahlia og clematis du har! Mye blomstring å glede seg til for deg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en dejlig tid med alt det, der blomstrer :)

   Slet
 6. Det der med opstillinger er heller ikke mig, det gør ikke noget, i min have er der planter, mange planter, det må kunne gøre det. Du har også mange planter i din lille have, jeg er imponeret over alt det, du kan have i den. Så pyt med dimseriet, som jeg havde en gæst forleden, der kaldte det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dimseriet...hihi...sjovt udtryk.
   Det er ikke fordi jeg vil lave opstillinger rundt omkring, men gad nu godt kunne bruge nogle af de ting jeg alligevel har stående...som vaskebrædtet f.eks.

   Slet
 7. Hvor er dine dahlier lang fremme, jeg har kun en der blomstre. Nøjjjj hvor er de der pragtsnerler smukke, hold da op sikke nogen farver.
  Din Flora Danica rose er også meget smuk.
  Altså når man laver stilleben er det efter samme princip som man bruger i blomsterbinding :o) og det er du jo så dygtig til.
  Det er da nogle rigtig fine loppeting du har fundet, den høje skål på fod er smuk med vand og blomster hoveder i :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så skulle du bare se mine dahliaer nu...de nye af dem begynder så småt at folde sig ud...smider nok billeder på om et par dage. Har allerede emner til et par indlæg inden da.

   Slet
 8. Hej Esther

  Det ser da dejligt frodigt ud.
  Hedder din Heuchera "Green Spice" ?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Desværre stod der ikke noget navn ved heucheraen, så jeg må blive dig svar skyldig...
   Har lige googlet 'Green Spice' og den ligner meget.
   Den er fra Elvira Roser (det eneste navn der stod på den) men når jeg kigger på deres udvalg af heuchera, synes jeg ikke den er der. Den eneste de viser med røde bladtegninger er 'Electra', men der er bladene meget lysere. Det er de små nye blade dog også på min plante...så...det er nok den.

   Slet
 9. Hei!
  Så fint det blomstrer hos deg. Nå er det rett før 'Arabian Night' blomstrer her også. Gleder meg.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. kan godt forstå du glæder dig til 'Arabian Night' springer ud, den er supersmuk.

   Slet
 10. Hej Esther!
  Så många fina klematis, och härliga dahlior. Mina har inte börjat blomma ännu, men ser fram emot det, då jag har många nya i år.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er altid meget spændende når nye planter springer ud :)

   Slet
 11. Kære Esther.
  Hvor er dine clematis flotte. De stortrives hos dig må jeg sige. Gruppen Montana clematis fungerer fint her, men mange af dem som blomstrer lidt senere visner midt i deres blomstring - både Piluu og Huldine ser meget trælse ud, så det skal nok graves op. Ved du hvad det kan være?
  Knus
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Tja...desværre er det jo ikke alle clematis, der trives hos mig...men så må jeg jo bare få købt nogle erstatninger.

   Umiddelbart lyder det som de har fået visnesyge. Prøv at google det. De visner pludselig ned, selvom de ellers var godt i gang. En af mine yndlinge *Königskind' har fået visnesyge i år, så jeg har klippet den hårdt ned...og håber den kommer igen til næste år.
   Sidste år var der en af mine andre der havde det...den blev også klippet hårdt ned....men den står flot i år.

   Slet
 12. Lækre clematis du viser:-))) sjovt med det lyserøde, jeg har heller aldrig været til det, men de blev ved med at komme til mit hjem, så i foråret tog jeg det til mig, så nu blomstre der en romantiker i mig;-) Holder meget af de lyserøde og gule sammen:-) Vaskebrættet kan man bruge som en magnettavle, eller som en bakke, med vaser/krukker, eller server kaffen for manden på den:-))

  SvarSlet
 13. Det er lidt sjovt med mig og den lyserøde farve...for jeg tilstræber at min have har et strejf af romantik...bare uden for meget lyserødt...haha.

  SvarSlet