lørdag den 30. juli 2016

Sommerfugle og haven lige nu

Allerførst vil vise jer et par billeder af sommerfuglen Kejserkåbe. 

En sommerfugl jeg ikke mindes at være stødt på før. Den er ellers rimelig udbredt, så vidt jeg har kunnet læse mig til.

Jeg så den i min mors have i tirsdags, da vi var på vores haverunde. Den er ret stor i forhold til andre sommerfugle jeg har set. Men den er godt nok smuk, synes jeg.
Der var hele tre af dem i og omkring hendes Tusindstråle. Her lykkedes det mig at fange to samtidig.
 Herhjemme har jeg indtil videre kun set Dagpåfugleøje og Kålsommerfuglen.
 Min montbretia, som betyder ekstra meget for mig, da den kommer fra min afdøde fars have, og som desuden var hans yndlingsblomst, står superflot i år.
Det samme gør den røllike jeg fik af min mor for et par år siden. De første par år har den været en undselig lille plante, der fik en blomst hist og pist. I år er den så kraftig, at jeg har måttet give den støtte, da den ellers lå hen ad jorden.
Den klæder min blåsvingel; Festuca glauca 'Intense Blue' fantastisk godt.
Hm...og så er der mine ærteblomster...Dem er jeg ikke helt tilfreds med.

Jeg købte frø til to hvide ('Hi Scent' og 'White Ensign'), en blå ('TopHat'), en gul/orange ('Princess Elizabeth') en mørk ('Black Knight') og en rød ('Welcome').

De fleste af dem bliver lyserøde eller den fesne røde, der ses på billedet herunder. På terrassen har jeg  dog set et par enkelte lyslilla.

Nå, men når jeg stiller mig med næsen nede i dem - og med lukkede øjne - så dufter de nu som de skal. Det er en formildende omstændighed ;)
I foråret såede jeg Zinnia 'Envy' og Zinnia ' Hot Mix' (en pose jeg fik med et haveblad.) Jeg ved dog ikke lige, hvor meget HOT, der er over planterne...der er en del pink/lyserøde, en enkelt kraftig orange og så en del sartgule...men det er store, fine planter med masser af knopper, så det er okay.
Jeg TROR (=læs: jeg HÅBER) jeg kan begrænse mig LIDT mht. såning næste forår. Jeg fik sået alt for mange forskellige planter dette forår....MEN...det betyder naturligvis også en hel del, at jeg gik ned med stress og derfor ikke havde nogen energi overhovedet.

Jeg fik sået 38 forskellige slags blomster i år. Ikke alle blev dog til noget. Næste år synes jeg det kunne være rart blot at skulle koncentrere mig om 10-15 slags...men...jeg ved jo godt, hvor ualmindelig svært jeg har det med at begrænse mig, når det bliver tid til frøindkøb. Hihi.

Da jeg var på plantebyttemarked tidligere i år, fik jeg en violfrøstjerne med hjem. Den var knap nok kommet frem, da jeg plantede den, men det er den så nu og inden længe springer den helt ud.
Et eller andet fejler den dog, for de nederste blade er helt gule? Nogen, der ved hvorfor? Mon den mangler vand - jeg har ellers vandet ret flittigt i forhaven, siden den blev etableret. (Den står mellem pragtsnerlerne på stativet.) 
Min stormhat har forøvrigt også fået gule blade forneden...mon det også skyldes vandmangel?
Mine dahliaer står til gengæld fint. Min 'Tsuki yori no Shisha' har aldrig været smukkere, større eller flottere. Dens hoveder er nærmest dobbelt så store som de "normale" store dahliaer. Sidst jeg målte den, havde den en diameter på 17 cm.
Dahlia 'Hy Trio' og 'Lady Kate' (Sidstnævnte skulle være helt hvid...hmfpr...)
En smuk, smuk orangerød blomst på min nyeste heuchera 'Cherry Cola'. Jeger forøvrigt helt vild med farven på den anden af de nyeste heuchera. Den har et passende navn: 'Forever Purple'.
Astrantia hybrid 'Star of Billion'

Clematis Viticella 'Etoile Violette' breder sig vildt og voldsomt over rosenbuen i år. Det må den gerne. Når den blomstrer af, tager Clematis 'Tangutica' og 'Golden Tiara' over...
Høstanemonerne står flot.
Den hortensia, der de første par år var blå, er nu begyndt at ændre farve - og det må den gerne, eftersom den står i det lyserøde bed. Til gengæld vil jeg se om ikke jeg kan huske at få vandet mine andre hortensiaer (i surbundsbedet) med "Farv mig blå" og håbe på det hjælper.
Clematis 'Jackmanjii' er stukket totalt af i år - op i rønnen. Det ser rigtig godt ud. Jeg begriber stadig ikke, hvordan den har fået fat, men håber da den også gør det til næste år.
Rudbeckia 'Cherry Brandy' her i krukken blev sået sidste forår - og har altså overlevet en vinter uden vinterdække.
Når solen ellers skinner om morgenen (hvilket ikke sker ret tit for tiden) er det et farvestrålende syn at sidde på terrassen og se på pragtsnerlerne.
Til sidst lidt 'blandede bolsjer' fra haven...og så må jeg hellere se at komme i gang med at hjælpe kæresten.

12 kommentarer:

 1. Hej Esther.Flotte billeder du har taget med sommefugle.Her er det mest dagpåfugleøje og den helt hvide jeg ser.Jeg synes det har været et rigtig godt dahlia år............mine har aldrig været flottere.
  Røllike er jeg glad for i min have.Og mine lathyrus er heller ikke noget at råbe hurra for i år.Og det samme kan siges om meget af det jeg såede i foråret.Og du kan vist godt begrænse dig til næste år med den str. have du har.
  Rigtig god weekend knus Jette
  Men kan da se at dine klematis også er helt forrygende i år.

  SvarSlet
 2. Flot sommerfugl som jeg vist ikke har set før...ja og en masse skønne blomster.

  SvarSlet
 3. Flot billede af kejserkåben, den har vi heller ikke set her i haven, ikke så vidt jeg ved i hvert fald.
  Begrænsningens kunst er svær, når man er glad for at så og har succes med det. Du må plantebytte men så får du selvfølgelig noget andet med hjem. Du har i hvert fald mange smukke planter i din have, kan vi se.
  Mine violfrøstjerner får også gule blade for neden, men de blomstrer jo flot alligevel.

  SvarSlet
 4. Hej Esther

  Det ser dejligt frodigt ud hos dig, skønne dahlia med mere.

  Min violfrøstjerne gør det samme, jeg tænker dog nærmere det har med temperaturen at gøre? Jeg har flere planter der begynder at opføre sig som om der er efterår. En busk der får ildrøde efterårsfarver er begyndt at smide de første røde blade :-/.

  Har også den samme oplevelse af frøsåning af ærteblomster. Den lilla blev hvid og den der skulle være pastellyserød er desuden pink, hvid og lilla. Fire farver, det er da intet mindre end imponerende ;-).

  Mvh. Gitte

  SvarSlet
 5. På norsk heter den første sommerfugl brunflekket perlemorsommerfugl. Den er her også, og jeg synes den er så fin. Flotte dahlia du har!

  SvarSlet
 6. Hej Esther! Så mycket fint, vackra växter och härliga fjärilar. Din rölleka är fantastisk, har prövat den, en ljust gul, men tyvärr överlevde den inte.
  Ha en fin lördag / Marika

  SvarSlet
 7. Flotte sommerfugle og lækre blomster. jeg er enig med de kommentarer, som siger, at de gule blade på violfrøstjernen ikke behøver at være tegn på noget slemt.

  SvarSlet
 8. Sikke mange smukke blomster du har, Esther! Min violfrøstjerner gør det samme som din, mon ikke det har noget med året at gøre? Mine clematis vil ikke rigtig, som jeg vil - synes ellers de er så fine, når de klatrer som dine!

  SvarSlet
 9. Du har godt nok mange skønne planter og blomster, de Zenia er altså bare så skønne og det er din Røllike også. Ja hvordan mon din clematis er kommet op i rølliken, tror du at den kan have haft en lang spire som så har fået viklet sig rundt om en gren i blæsevejr :o)
  Skøn weekend til dig.
  Kram fra mig

  SvarSlet
 10. Hej esther

  Flot Kejserkåbe -Argynnis paphia- og en hun! Hannen som jeg viste, har en noget andet tegning på de forreste vinger.
  det sker jo ofte at planter smider de nederste blade, de længere oppe får mere lys!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 11. Flot Kejserkåbe. Jeg har set en for nogle år siden, men ellers aldrig. Men der er mange sommerfugle i år. Indtil videre har jeg set 4 forskellige slags.
  Mange flotte blomster både dem der ikke flytter sig så meget og alle dem der kravler op af.
  Knus
  Kirsten

  SvarSlet
 12. Great photos of the butterflies !!
  Greetings

  SvarSlet