søndag den 3. juli 2016

Rundvisning i Fredensborg Slotshave

I dag, søndag, tog vi tidligt afsted hjemmefra og kørte nordpå. Nærmere bestemt Fredensborg, hvor vi skulle på rundvisning i Fredensborg Slotshave. Arrangeret af Haveselskabet Køge-Roskilde.
Heldigvis havde vi paraplyer med, for rundvisningen var knap nok gået i gang før vi fik en enorm byge.
Bare se hvor det fosser ud af nedløbsrøret. Heldigvis fandt vi ly i en teltpavillon.
Vores rundviser var landskabsarkitekten Christine Wage Rasmussen, der ledede restaureringsprojektet for et par år siden.
Hun var meget vidende og vi hørte om havens historie og om de udfordringer projektet havde givet. Hun viste også en del plancher undervejs af havens forskellige udseender. Meget spændende og interessant.
Undervejs kom der endnu en byge, men den var ikke nær så voldsom som den første, så der fungerede det fint at stå lidt i ly af træerne (med paraplyen slået op.)
Resten af tiden kunne vi heldigvis gå rundt i solskin.
Jeg har set tv-udsendelsen om restaureringen, så det var helt sjovt nu at se haven ved selvsyn.
Som sådan var det interessant at høre om havens historie, men det jeg glædede mig mest til, var nu at se "rigtig have" - de der store landskabsparker siger mig ikke så meget igen.

Jo, det ser da pænt ud, men der er godt nok ikke mange farver, for ikke at tale om blomster :)
I den reserverede have (den private have) var der heller ikke særlig mange farver, men den var trods alt mere spændende at se på, selvom man ikke kunne gå rundt i den, men kun se ind på den.

Den tidligere menageri-ø, hvor der nu er plantet 725 roser (Skænket af Bogense Kommune)  kunne man godt gå ind på, men det nåede vi ikke.
I stedet krydsede vi alleen her og gik over og så den nye staudehave.
Der var endelig lidt farver at se på. Her var der også afspærret (græsset var temmelig nysået, så det havde været nødvendigt at afspærre, ellers er det meningen, at folk skal kunne gå rundt.)
Staudehaven er inddelt i fire felter; forårshave, forsommer, sensommer, efterår. Forårshaven består f.eks. af frugttræer og mange tusinde forårsløg.
Forsommerhaven herover. Staudehaven er forøvrigt en gave fra Folketinget til Dronningens 75 års fødselsdag.
Sensommerhaven.
Efterårshaven består af ni forskellige træer, med smukt efterårsløv. Det tog jeg ingen billeder af, da de jo har grønt løv lige nu.
Efter staudehaven nåede vi til Rosenhaven.
Jeg kunne vældig godt lide alt det formklippede, men den måde at plante roser på, synes jeg er kedelig. Jeg er mere til blandede bede, hvori der også indgår roser.
Men - roserne var da pæne.
Det var belægningen også.

Efter Rosenhaven var det så endelig blevet tid til det jeg havde glædet mig mest til at se: Urtehaven.
Der var den mest fantastiske alle af rosenbuer med mange forskellige roser på.
Det var virkelig smukt - og nogle af roserne duftede også.
Det sidste vi så var Orangeriet, bygget i 1995 - en meget smuk bygning, synes jeg.
Nu holder jeg jo også meget af formklip, så der var lidt at kigge på.
Her ses nogle af de mistbænke, hvor de fremavler deres planter til haven.
Inde i selve orangeriet var jeg meget betaget af den smukke orangegule farve på væggene. Smukt.
Der var bl.a. agapanthus, figentræer, citrustræer og duftpelargonier over det hele.
Der var også en butik, der solgte planter, men der var kun åbent under almindelige rundvisninger - og da vores rundvisning var en sær-rundvisning havde vi ikke mulighed for at købe planter. Der var ellers en duftpelargonie, jeg godt gad have med hjem, men pyt med det.
Efter rundvisningen kunne vi have taget en rundvisning inde på slottet (og i haven) og på den måde have handlet i butikken, men jeg var så træt, at jeg bare ville have noget at spise og så hjem.

Vi kørte derfor ad "Kongevejen" hjem, indtil vi nåede Holte. Der boede jeg får tyve år siden. Det var godt nok sjovt at se byen igen. Den virkede bekendt og så alligevel så anderledes. Der sker jo meget på tyve år.
Efter en udmærket burger på Cafe Emil i Holte Midtpunkt trillede vi så hjem - og jeg fik mig en laang lur på godt tre timer.

Jeg er stadig træt efter dagens indtryk, så det skal gøre godt med en god nattesøvn om ikke ret længe. Jeg ville dog lige have skrevet dette indlæg, mens jeg havde dagens oplevelse i frisk erindring.

15 kommentarer:

 1. hvor spændende at have sin egen turguide med. Jeg oplevede haven sidste sommer og fandt det også rigtig spændende at gå rundt og se hvad de kongelige så!! ;). Dog var den nye staudehave ikke anlagt,men så er der noget at komme efter en anden gang. Tak for turen. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme :)
   Det var første gang jeg var der, så alt var jo nyt for mig :)

   Slet
 2. Hej Esther.Tak for en dejlig rundvisning på Fredensborg slot.Har jo været der nogle gange.Men glæder mig til at se staudehaven.
  Synes heller ikke at rosenhaven er noget at skrive hjem om.
  Men er også vild med det flotte orangeri og køkkenhaven med de flotte rosenbuer..
  Nu må jeg se om jeg får tid til et besøg i år.
  For er så småt på vej om et par dage til London og Hampton Flower Show.Viser et par billeder fra sidst vi var derover.Og tror du lige jeg glæder mig!!!
  God dag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme. Jeg har som sagt ikke været i Fredensborg før, så det var godt endelig at se den live.

   Slet
 3. Flotte omgivelser og rigtig vellykkede billeder, du har taget. Vi var jo på Jesperhus med børnebørnene, og der var der ikke sparet på farveladen. Jeg kan huske, at Søren Ryge engang kaldte det for blomsterporno.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have.
   Ja, sådan har jeg også hørt Søren Ryge udtrykke sig om Jesperhus, men bare I havde en dejlig tur, så er det jo det vigtigste.

   Slet
 4. Fredensborg slot er en oplevelse, det var synd du ikke havde energien til at se det inden i, men det står der jo nok nogle år endnu :o) i øvrigt var det rosen buerne der gav mig ideen til rosenbuerne i Casa Rosen.
  Jeg har lige læst mig mig igennem og kigget billeder af de indlæg du har lavet i den tid hvor jeg har føjtet det halve af Dk igennem.
  Din have ser helt fantastisk ud. Det er meget frodigt og grønt ud. Det er altså uheldigt med dine Clematis.
  Stort Knus fra Mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor sjovt du har inspirationen fra rosenbuerne.
   Ja, du får da føjtet en hel del for tiden ;) Tja, det er surt med clematis, der dør, men så må jeg jo "desværre" en tur forbi Clematis-Westphal.de igen...hehe.
   Knus

   Slet
 5. Dejligt gensyn med denne have/park! Det glæder mig især at der sker lidt nyt i staudehaven, for den var godt nok blevet lidt "træt" og trængte til lidt nytænkning.
  Urtehaven/potageren er helt klart det der står stærkest i min erindring, og især når jeg ser dine billeder kan jeg se at må tilbage og gense den inden længe :-)
  Tak for turen!
  Hilsen Henrik Havehjerne

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme.
   Det var også hvad landskabsarkitekten fortale; om staudehaven: at gartnerne var meget trætte af den, den gamle altså.
   Ingen tvivl om, at urtehaven og orangeriet var de største hits hos mig.

   Slet
 6. Flot ser det ud, jeg er vild med rosenbuerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. De var også fantastiske at gå igennem :)

   Slet
 7. Så flott omvisning du har vært på. Rosebiene var fantastiske, ja! Mange flotte roser der :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var en rigtig god tur og rosenbuerne var skønne.

   Slet
 8. Nyder i den grad også at se alle de ting der er formklippet, rosenbuerne, så romantisk og dejligt. Savler næsten over køkkenhaven:-P er vild med sådanne imponerende og store kig, så tusinde tak for en skøn rundtur:-)))

  SvarSlet