søndag den 17. marts 2013

Et par billeder fra haven

Det kan godt være det er bidende koldt udenfor, men det hindrer nu hverken tulipaner eller allium at skyde godt i vejret.

Prøvede for sjov skyld at tage et par billeder med den IPad jeg har lånt via jobbet - det kræver en smule tilvænning, så ikke alle billeder er lige skarpe :)

 Her er det Felix, der har fået øje på noget spændende på den anden side af plankeværket. Til højre for buksbommen kan lige anes nogle af mine nye krokus. Skulle gerne være 'Creme Beauty' eller de lilla/hvidstribede 'Pickwick'.

 Nedenfor nogle af mine tulipaner (Kan ikke helt huske hvilke - og jeg kan jo ikke lige se på bloggen, hvad de hedder...!) Det er enten de hvide og sorte papegøjetulipaner 'Mount Tacoma' og 'Black Parrot' eller Queen of Night/Whitedream tulipaner.

At jorden ser lidt "ophævet" ud, tror jeg skyldes kattene, der i løbet af vinteren åbenbart har fået en forkærlighed for at "rode" i jorden lige der...! Må trøste mig med, det er gødning...hm...!


 Fælles for nedenstående planter er at de alle står langs sydmuren, hvor der åbenbart er lidt lunere og tørrere.


Mine allium er dog nemme at genkende. Aner ikke hvad de hedder, men har kun den ene slags.

Her til sidst er nogle af mine botaniske tulipaner, det må være enten Tulipa 'Tarda' eller Tulipa 'Little Beauty', eftersom det er de eneste botaniske tulipaner, der står i det bed :)
...og nu er det vist sengetid efter denne lidt-for-blog-begivenhedsrige-dag... Godnat :)

13 kommentarer:

 1. Jeg flasher lige min uvidenhed!! Står allium bare ude hele året? Jeg drømmer om at få nogle i min have, men troede det var løg som skulle ind for vinteren.

  Åh jeg synes det her haveliv er svært. Det eneste tidligere ejer dyrkede var skvalderkål og bjørneklo (i 2 meters højde med stænger tykkere end min arm!). Suk - nu er vi blevet enige om drivhus (yay!) og hækken er klippet ned fra 6 meter til almindelig 1,80 meter. Håber dette bliver sommeren hvor jeg også får blomster at hive indenfor i buketter. Sidste år spiste dræbersneglene det hele :-(

  SvarSlet
 2. Kære Stine

  Den eneste måde man lærer mere "have" på, er jo ved at spørge...og tro mig, der er dælme også meget jeg ikke ved, endnu :)

  Okay, det gavner også at læse en masse bøger og blade - jeg har altid gang i mindst een haverelateret bog/blad/artikel.

  Men, for nu at besvare dit spørgsmål. Ja, allium lægger man i efteråret ligesom tulipaner, krokus osv.

  Før jeg flyttede til huset her, havde jeg aldrig haft allium - opdagede så den første vinter, at der lå nogle gullige løg halvvejs oppe ad jorden...i sne og frost. Dækkede dem dog til med jord på et tidspunkt - det var allium.

  Jeg har så haft dem gravet helt op (fordi min sokkel skulle repareres) og bagefter satte jeg dem noget dybere (3 gange deres højde).

  Nu er der min 3. sæson i haven og mine allium er som jeg har skrevet pænt høje allerede. Omkring 30 cm.

  Bjørneklo er slem - håber I snart får bugt med den.
  Hvad angår skvalderkål, som også kan være slem, men på en anden måde end bjørnekloen, så ville det måske være en løsning at kvæle den med en storkenæb?

  Du kan læse om det her:

  http://go.tv2.dk/articledag/id-40258521:s%C3%A5dan-slipper-du-af-med-skvalderk%C3%A5len.html

  Håber det var en hjælp :)

  SvarSlet
 3. Kære Esther
  Det var rigtig god hjælp - tusind tak :-)

  Jeg tror heldigvis vi har fået bugt med bjørnekloerne, men det var en hård kamp. Jeg blev anbefalet at dække dem til med sort plastik, men de var så kraftige at de bare groede lige igennem. Heldigvis har jeg en fætter der er landmand så han miksede noget der virkede til os. Ikke lige min smag, men jeg gav simpelthen op.

  Jeg glæder mig til at læse den artikel du linker til. Vores skvalderkål gror inde i vores Naurhæk - jeg har tidligere fået anbefalet at kvæle skvalderkålen med det afklippede græs fra græsopsamleren på plæneklipperen. Det fungerer fint nok i sommerhalvåret hvor den er tæt - jeg kom netop nu til at tænke på, at vi kunne plante løgplanter til efteråret så der er lidt farver at se på her i foråret hvor den er helt bar. Den har ikke været klippet i 10 år - nu er den blevet klippet ned, næste skridt er at den skal klippes helt ind til stammen for det er svært at komme forbi med græsslåmaskinen... Men det er desværre ikke et oplagt sted at plante storkenæb. Desværre. Vi har dog en skrænt vi skal have gjort noget ved - der kunne storkenæb måske være en mulighed.

  Jeg må få lavet en liste over alt det jeg skal have købt til efteråret, så jeg får blomster til næste forår. Jeg fik det ikke gjort at mange grunde sidste efterår så selvom vi nu har boet der flere sæsonener er haven stadig meget bar. Men jeg øver mig :-)

  SvarSlet
 4. Hej igen

  Godt jeg kunne hjælpe :)

  Man kan jo altid stresse skvalderkålen ved konstant at klippe den ned, hvis græsdækket ikke er godt nok...ellers også må man jo bare ned på knæ og hive det hele op (hvilket ikke kan lade sig gøre i et hug, da bare et bitte stykke rod er nok til nye planter.

  Hvor i landet bor du egentlig? Det kan jo ikke læses på din profil :)
  Spørger fordi jeg måske ville kunne være dig behjælpelig med nogle planter - ikke lige nu - men længere hen på sæsonen, hvis det kunne have interesse, det er i hvert fald billigere :D .

  SvarSlet
 5. Åh hvor er du sød! Jeg bor i Aalborg så jeg kunne næsten ikke være længere væk :-( Men sikke en sød tanke. Tusind tak! Kunne vist godt bruge nogle gode råd... Hvis nu I snart begynder at arbejde igen og du skal være censor i Nordjylland må du sige til ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo typisk...jeg var censor i Hjørring sidste år... men skal til Midtjylland i år - hvis altså ikke prøverne bare bliver aflyst i år, det er der jo noget, der tyder på.
   Antorini er i hvert fald gået bort fra at garantere alle kan komme til prøve og siger i stedet, at alle nok skal få deres bevis.
   Altså, at de bare får deres årskarakterer overført...hmm...og dem har lærerne så ikke givet endnu..og hvis konflikten varer til sommerferien...så får vi heller ikke givet dem...og hvad vil hun så gøre?

   Nå, men nu tror jeg dog ikke på konflikten varer til sommerferien...medmindre de VIL have tømt lærernes strejkekasse, that is.. Mand, jeg er træt af dem!

   Slet
  2. Typisk! Jeg har af flere grunde ikke haft overskud til at gå i gang med haven, men nu skal det være!

   Jeg forstår sørme godt at du er frustreret over situationen! Jeg er ikke lærer og jeg er træt af det. Jeg er bibliotekar og jeg skal da lige love for at vi er på de her dage :-)

   Du må meget gerne sende mig nogle frø til efteråret. Vi har en skrænt vi skal have gjort et eller andet ved, jeg drømmer om blomster med farver så vi har snakket om hostaer og lupiner f.eks. Vi havde en gartner ude men at få det lavet præcis som vi drømmer om koster næsten 250.000 kr.!!! Det bliver der altså ikke noget af :p

   Jeg elsker valmuer men vidste ikke de er grønne om vinteren også. Du er da for sød, tusind tak. Vil gerne gøre noget for dig men har ikke rigtigt andet i haven end skvalderkål og bjørneklo og det vil jeg altså ikke byde dig ;-) Jeg går i tænkeboks!

   Slet
  3. Haha, jeg vil gerne betakke mig for skvalderkål og bjørneklo :)

   Faktisk havde jeg næsten ingen skvalderkål, da jeg flyttede ind her. Det eneste sted var der hvor jeg nu har køkkenhave...men der er lagt fiberdug og hældt granitskærver ud, så jeg regner med det kan holde dem nogenlunde nede (bortset fra dem, der vokser under plankeværket, men dem må jeg så luge/stresse.)

   Hm...synes ikke det er ret lang tid siden jeg så noget med hvordan nogen havde fået ordnet en skrænt...formodentlig i et af de mange haveblade jeg køber, næ...det var i Søren Ryges program om engelske haver og hække...hvor de havde en skrænt...De havde godt nok fået en italiensk gartner til at lave arbejdet, men det var blevet supergodt... noget med inddeling i terrasser. Argh..kan ikke huske det. Men hvis man har lidt mod på det, så behøver man jo ikke lave det med sten i første omgang, da kan man vel bare lave (jord)stier? og så evt bare kante med sten for at holde jorden på plads... Lidt svært at forklare, jeg er jo ikke havearkitekt ;)

   Slet
  4. Du slipper for bjørneklo og skvalderkål ;-)

   Vi havde netop forestillet os en slags mure med højbede i to niveauer men da det er kridtjord som arbejder meget skal det åbenbart både armeres med jern og beton og så var det at det blev sindsygt dyrt. Oprindeligt havde vi snakket om nogle stauder på skrænten og en trappe. Det kan vi selv ordne så det tror jeg enden bliver på det.

   Bibliotekaren må lige se om jeg kan finde det program og få set hvad de gør ved den skrænt :-)

   Slet
 6. Nå, men siden du nu bor deroppe, så kan jeg da godt sende dig nogle frø til efteråret. En hel del stauder kan med fordel sås om efteråret, så dukker de op tidligere.

  Mine valmuer, som jeg såede for to år siden, har stået med en grøn roset hele vinteren :)

  SvarSlet
 7. Jeg har fundet Søren Ryges program og hentet det som podcast på telefonen. Glæder mig til at se hvad de gør ved en skrænt. Vores er virkelig trist så jeg glæder mig til at få lavet en trappe og sået noget på den. Meget gerne med farver. Kender du til nogle blomster som dræbersnegle ikke er vilde med? De spiste godt nok meget i haven sidste år. Næste gang vi er i Sønderjylland må vi hellere trille til Tyskland og købe mere sneglegift!

  SvarSlet
 8. Godt du har fundet programmet. Nu håber jeg så ikke jeg husker forkert...haha ;)

  Hm. mig bekendt spiser sneglene vist alle slags planter - de skulle især være vilde med tagetes, fordi de stinker råddent?!

  7-9-13 har jeg max. haft 20 dræbersnegle i løbet af en sæson...så har ikke den store erfaring, men MENER at have læst de ikke er så glade for storkenæb?

  Tror dog nok du må prøve at google dig frem til et nogenlunde svar?!

  Kan man ikke købe sneglegift (den med de blå piller Ferromol, tror jeg den hedder) i Danmark?

  SvarSlet
 9. Hvor er du heldig, jeg fangede rigtig mange sidste år før heg begyndte at bruge feromol. Man kan godt købt det i Danmark, men det er meget billigere i Tyskland. Og vi er jævnligt i Sønderjylland på familiebesøg så det kan godt svare dig at købe der.

  SvarSlet