lørdag den 27. oktober 2007

"Angels & Demons Tour"...eller "The Path of Illuminati"

NB!!! Indeholder spoilers!

På nettet var jeg stødt på en Angels & Demons Tour - og eftersom jeg havde slugt Dan Browns "Engle og dæmoner", så måtte jeg naturligvis på den tur, så den blev booket.

Mødestedet var Santa Maria del Popolo-kirken på Piazza del Popolo.

Som Robert (vores fremragende guide) sagde, så kan vi jo ikke starte, førend vi har fået Robert Langdon til Rom.

Derfor fik vi først et lille resume af den første halvdel af bogen (!) - det kan derfor anbefales at have læst bogen inden man deltager i denne tur :o)Santa Maria del Popolo-kirken

Efter at have fået Langdon til Rom - er det så på tide at få kigget nærmere på det vers, han finder i Diagramma-foliet:

From Santi's earthly tomb with demon's hole
'Cross Rome the mystic elements unfold.
The path of light is laid, the sacred test
Let angels guide you on your lofty quest.

Santi er Rafael og han ligger begravet i Pantheon og "demon's hole" er hullet i Pantheons loft, finder Langdon ud af.

Her er det så at Langdon og Vittoria drøner afsted til Pantheon, hvor de finder ud af, at de er det forkerte sted. Santi var nemlig også arkitekt og "earthly tomb" henviser ikke til hans grav, men til en grav, han har tegnet...

...og derfor befinder vi os på Piazza del Popolo ved Santa Maria del Popolo-kirken..

Her ligger nemlig Chigikapellet, også kaldet Capella della Terra. "Jordens kapel".

Robert (guiden!) gav os forøvrigt lidt "lektier"; at beliggenheden af videnskabens altre altid er i nærheden af pyramider (=obelisker) og statuer af Bernini.


En af pyramiderne i Chigikapellet - i brunt (=jordfarvet) marmor.


Dæmonhullet ved Chigikapellet.

Nede i et såkaldt "demon hole" (Et begravelsesrum for mindre værdige familiemedlemmer i nærheden af graven. Gik efterhånden af mode pga. stanken) finder Langdon og Vittoria den første kardinal, kvalt i jord og brændemærket.Inden Langdon og Vittoria forlader kirken, leder de efter en markør, der fortæller, hvor det næste alter befinder sig.

Langdon finder markøren i Berninis statue "Habakkuk og Englen".Englen peger mod Peterspladsen. Det kan Langdon først ikke få til at stemme, indtil han - naturligvis - finder ud af

1) at der står en obelisk på Peterspladsen
2) at Bernini har lavet relieffer på Peterspladsen, herunder et, der hedder "Vestenvinden".

Så afsted til Peterspladsen!
Da vi ankom Peterspladsen, måtte vi desværre nøjes med at se obelisken på afstand - og relieffet kunne vi slet ikke komme i nærheden af.

Pladsen var nemlig afspærret omkring obelisken, fordi der var gjort klar til Pavens tale dagen efter. Sådan noget hø!

Derfor måtte Robert nøjes med at fortælle os om relieffet uden at kunne vise os det.


Et andet relief.

Men det var altså for foden af obelisken, at den næste kardinal findes myrdet og med brændemærke på brystet.
Langdon kender nu retningen af det næste alter, nu skal han bare finde ud af, hvad det er.
Det har han ikke så store vanskeligheder med - han er jo vores helt, som Robert ofte påpegede *G*

Og ganske rigtigt, Langdon finder ud af, at næste alter må findes i Santa Maria della Vittoria-kirken og ganske rigtigt. Da de kommer til kirken hænger der en brændende mand i røgelseskarernes reb.Han er også brændemærket.
Langdon finder Berniniskulpturen "Den hellige Teresa" - og der er sandelig en engel, der udpeger retningen til næste alter med sit spyd.

Her er det så at Vittoria bliver bortført og Langdon næsten dræbt under en kæmpesarkofag. (Men reddet af Mickey Mouse! Vi kan jo ikke have, at helten dør!)

Efter lige at være kommet til kræfter, finder Langdon ud af at næste sted må være på Piazza Navona, ved Berninis skulptur "De fire floders fontæne" - så han drøner mod piazzaen.

Det gør vi ikke! Vi skal nemlig først have en kaffepause ved Pantheon. På vejen dertil får vi en sjov lille historie, der intet har med bogen at gøre.

I nærheden af Pantheon (Piazza della Minerva) står der en lille elefant med en obelisk.

Elefanten er lavet af Bernini (hvem ellers!)
Bernini havde egentlig planlagt, at obelisken skulle bæres af elefantens 4 ben alene, men det var der en Fader Paglia, der modsatte sig, fordi han var overbevist om, at elefanten så ville brase sammen under vægten.

Derfor måtte Bernini lade elefanten få en støttesøjle under maven. Til hans store irritation.

Han fik dog taget hævn. Han lod nemlig elefantens bagende pege mod dominikanermunkenes boliger på en lettere obskøn måde:Det var nemlig en hunelefant - og eftersom man ikke må ændre på en statue, når den først er sat op, endte det med at munkene måtte flytte, da de ikke kunne tåle synet og man aldrig ændrer en statue, der er færdig! *G*

Efter denne morsomme historie var det så kaffetid og derefter gik turen ind i Pantheon.


Det forkerte "demon's hole"

Rafael Santis grav

Efter besigtelsen af Rafaels grav fortsatte vi atter i Langdons fodspor, så vi gik fra Pantheon til Piazza Navona.

Der var fontænen "De fire floder" pakket godt ind, pga. renovering.

Den skal jo snart være klar til filmoptagelserne af "Engle og dæmoner". Med Tom Hanks og Catherine Zeta Jones i hovedrollerne.

Det er i denne fontæne at Langdon kæmper med morderen og forsøger at redde den sidste kardinal. Men forgæves.

Også han udånder - brændemærket:For at finde den sidste markør, kaster Langdom mønter op mod fuglen på toppen - og finder ud af, at den ikke er levende.

Aha, det er så nok markøren! (Forøvrigt temmelig imponerende, at han kan kaste en mønt så langt! Men okay, han er jo vores helt!)

Langdon begynder at kravle opad obelisken (Dét syn glæder Robert - guiden - sig helt vildt til at se *G*) for at finde ud af, hvilke kirker, der kan ligge i fuglens næbs retning.Nå, men i følge bogen peger duen (symbol på fredsenglen - så her er englen!) over på Castel S'Angelo - Englenes Borg - med Englenes bro med 12 af Berninis engle.


I virkeligheden peger den i den modsatte retning! Altså har Dan Brown endnu en gang fusket lidt med sandheden. (Vi fik en del eksempler undervejs - dette er dog den eneste, jeg lige kan huske.)

Så os over til Castel S'Angelo.Inde i gården står den gamle engel. En gang blev den ramt af lynet og derfor måtte den flyttes.Så nu står den altså i gården og en ny engel er sat på dens gamle plads - med en kæmpe lynleder bag sig!Det er den engel Langdon ser, da han kravler op på Castel S'Angelo. Den der står og peger ned i gården med sit sværd.

Indenfor i borgen så vi "Illuminationens kirke" - et stort rum med en kæmpepejs. Desværre var det lige netop det rum, hvor man ikke måtte fotografere!

Nå, men tilbage til historien.

Efter en masse besvær er har Langdon atter fundet Vittoria og ved fælles hjælp får de hældt morderen ud over brystværnet - og han lander på en stak kanonkugler nedenfor.Nu var vi ved at nærme os bogens højdepunkt - og derfor gik vi op på taget, hvorfra der er en god udsigt over Rom.Bl.a. kan man se Il Passetto, som slet ikke er en hemmelig tunnel, men en ganske synlig gangbro fra Vatikanet til Castel S'Angelo!

Robert gik så i gang med at genfortælle romanens sidste kapitler - og sandelig om ikke der i det fjerne dukkede en helikopter op, samtidig med han var nået til "helikopterkapitlerne" i bogen. Dét er skisme timet! *G*Godt 16.15 var turen så slut. Lidt over 6 timer havde den varet. Den skulle egentlig kun vare 4 timer, men Robert havde det med at blive "carried away" - og det nød vi jo så kun godt af. På intet tidspunkt kedede vi os.
Det var virkelig en tur, som vi kun kan anbefale til andre. Faktisk var vi så begejstrede, at vi bookede "Dark Heart of Rome-turen" til torsdag aften - men jeg blev jo ligesom syg - så den måtte vi desværre aflyse. Men næste gang vi skal til Rom...så!

1 kommentar:

 1. VI inviterer dig til at blive medlem af det store illustre hus, der skal være rig, berømt og opnå dine drømme og mål i livet.  Illuminati er en eliteorganisation af forretningsmyndigheder, innovatører, kunstnere og andre indflydelsesrige medlemmer af denne planet. Vores koalition forener påvirkninger fra al politisk, religiøs og geografisk baggrund for at fremme velstanden for den menneskelige art som helhed.

  Ønsker du at være en stor og en berømt

  Fodboldspiller, tennisspiller, basketballer, e.t.c

  Kunstnere, skuespiller, borg, en producent eller en præst e.t.c

  Politiker, landmand, forretningsmand / kvinde. etc.

  Eller hvis du vil etablere en stor virksomhed / virksomhed, eller du vil helbrede din sygdom og bringe dine kærlighedsinteresser tilbage.

  Hvis du er interesseret i noget af dette eller mere, kontakt GRAND MASTER på whatsapp +15672057060 eller illuminatiteemple@gmail.com eller klik på linket https://chat.whatsapp.com/BjeItSnGY4LHmcp6EM4sLa


  TAK

  SvarSlet