søndag den 6. marts 2016

Dahlia-tjek

To kasser fylder mine dahliaer. Det er pænt meget, når man ikke har særlig meget plads ude i skuret, hvor de skal overvintre.
Jeg har før prøvet at overvintre et par dahliaer derude - og blev dybt skuffet, da de var helt smattede/eller fyldt med mug, da jeg tog dem frem igen i slutningen af april måned, så i år ville jeg kigge til dem noget før.

Det var med nogen spænding jeg fik kasserne ind på stuebordet i dag: Ville jeg skulle kassere den ene smattede dahlia efter den anden eller havde de overlevet vinteren?
Som det ses her, havde mine dahliaer det fint.

I alt måtte jeg kassere en enkelt lille, der var muggen, mens resten var fine.

Jeg har lige lært, at dahliaer faktisk skal deles inden man gemmer dem væk. (Dahliaforedraget i forbindelse med generalforsamlingen). De skal nemlig slet ikke være så store. Faktisk skal de kun have en stilk pr. stk.

Derfor har jeg stået og "brækket" dahliaer idag og hvor det ikke kunne lade sig gøre, har jeg skåret igennem med en skarp kniv. Så må vi se, om de klarer det. Dem jeg har skåret i er blevet sat til forspiring.

Her nedenfor er det lykkedes mig at trække dem fra hinanden. Det er knolden fra sidste billede, der er blevet delt.
Jeg har lagt ca. 1/3 af mine dahliaer til forspiring - har ikke plads til mere - og da slet ikke nu jeg fik delt dem.

De står nu - igen - og fylder godt op på gulvet i krea-rummet.

Forrest står forøvrigt de begoniaknolde vi fik med fra Tyskland. De ligger på noget jord og har fået vand...så må jeg jo se, om de vågner. Jeg aner ikke en pind om begonier.
Alle de dahliaer jeg ikke fik plads til, blev delt, når det var muligt og indpakket i nyt, tørt avispapir og så ned i flamingokassen igen.

Det lykkedes mig at få plads til dem alle i flamingokassen, inkl. de nyindkøbte og den blev så atter sat ud i skuret og dækket med fiberdug.

Så håber jeg knoldene er lige så fine igen, når jeg atter tager dem frem - for at sætte dem i potter. (Det kræver minus frost i udestuen om natten, for det er kun der jeg vil have plads til dem...medmindre jeg venter helt til maj med at sætte dem, men det er jeg ikke sikker på jeg gør.)

Udenfor har vejret været helt vildt dårligt...regn og slud og tøsne det meste af dagen...ØV. Håber godt nok det er vinterens sidste krampetrækninger.

13 kommentarer:

 1. er du ikke meget tidligt på den med forspirring ? jeg har ikke engang tænkt på det :o) men det kunne da være jeg skulle se at komme i sving.

  Så kan det det da være der kunne komme bare lidt forår, det vil være dejligt :O)
  Knus fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Tja...jeg har lige kigget gamle indlæg igennem og kan se jeg lagde dahliaer til forspiring d. 10. marts sidste år...så det er da kun fire dage tidligere :)
   Det er nu også kun 1/3 af dem. Resten ligger stadig i avispapir i flamingokassen ude i skuret :)

   Slet
 2. Du har godt nok også mange dahlia, godt de har klaret det i år. Tak for tippet om at dele dem i efteråret, det har jeg ikke fået gjort, så jeg må have kigget til mine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det med at dele dem i efteråret (glemmer man det, kan man dele dem i foråret) er blandt andet fordi der er mindre risiko for de "bliver smattede", når de ikke ligger så mange knolde tæt sammen; de får mere luft.

   Slet
 3. Det er nok en god idé som dig at holde øje med dahliaerne, så de hverken rådner eller tørrer ud. Det med at dele dem handler vel mere om at få mange end om at få dem til at overleve.

  SvarSlet
  Svar
  1. Både og. Det jeg lærte til foredraget var, at mindre knolde får mere luft, hvilket giver mindre risiko for "smat"/råddenskab.
   Den anden grund var, at en lille knold giver lige så mange blomster som en stor, da en dahlia ikke blomstrer på mere end 5 stilke ad gangen. Derfor skal man, når man klipper dem til buketter, faktisk klippe helt nede, da en ny stilk så får plads til at vokse op og få blomster på.

   Slet
 4. Imponerende at så mange klarte seg!

  SvarSlet
 5. Det var en hel del Dahlior, mina lyfter jag bara upp, putsar och paketerar in för vinterförvaring. Får nog börja dela de stora, så får jag fler.
  Ha det fint!
  Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en god ide at dele de store. Både for at få flere, men også så de får mere luft...og desuden giver det flere blomster, da en lille knold giver lige så mange blomster som en stor, fik jeg at vide til foredraget.

   Slet
 6. Hei! Fint at de har greid vinteren så godt. Gleder meg til å fordrive dahliane. Håper der hat klart kjellerlivet.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
 7. det var da godt at der kun var en der måtte væk. De ser utrolig flotte ud og jeg kan forstille mig at det bliver rigtig flot når de kommer og begynder at blomstrer. Ved godt at der er et stykke tid, men forskudglæder er dejlige.
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet