lørdag den 26. februar 2005

Store forventninger til "Der Untergang"...

... var hvad jeg havde, da jeg kl. 7.15 i morges satte mig ind i taxaen, med kurs mod stationen og toget, der skulle bringe mig ind til Københavns centrum. Jeg passer normalt på med at have for store forventninger til en film - så er risikoen for skuffelse noget mindre - men efter alt det, jeg havde læst om "Der Untergang", kunne jeg ikke andet end at have meget store forventninger til filmen.

 

Og mine forventninger blev indfriet - til fulde og mere til. For det første var det en biografoplevelse af de meget sjældne; at sidde i en biograf, hvor alle var musestille i de 2½ time filmen varede! Selv under de sidste "doku-oplysninger", sad folk helt stille; der var ingen, der utålmodigt begyndte at tage overtøjet på eller lign. Først da lyset blev tændt igen, kom der liv i folk. Men okay, det var jo også et voksent publikum - der var ingen unge, tror faktisk min søster og jeg var nogle af de yngste *G* Filmen veksler mellem scener i den klaustrofobi-fremkaldende dystre Førerbunker og kampene i Berlins gader april/maj '45. Krigs-scenerne er ikke lige så voldsomme som i f.eks. "Saving Private Ryan", men visse scener snerter derhenad, f.eks. scener fra lazaretter hvor sårede får amputeret lemmer - med håndsav - og formodentlig også uden bedøvelse!

 

 De to skuespillere jeg lagde mest mærke til var - selvfølgelig - Bruno Ganz, der ikke spiller Hitler - han er simpelthen Hitler. Kort sagt; en fremragende præstation!! Den anden skuespiller er Corinna Harfouch, der spiller Magda Goebbels. Hun spiller hovedrollen i en af filmens allerstærkeste scener; den hvor hun slår sine egne børn ihjel. Og så ikke mere om den scene - den skal opleves!

 

  Så, hvis du har den mindste historiske interesse, bør du ikke snyde dig selv for denne formidable film! Gå ind og se den! Det skal dog lige siges, at filmen kræver en del af publikum, hvis man skal have det fulde udbytte af den; Kort sagt: Jo mere man ved om 2. Verdenskrig, desto bedre. Mange af "bunker-scenerne" handler om politik - men er spændende, hvis man altså har den fornødne baggrundsviden. Jeg fik jo tilbuddet om denne forpremiere i kraft af mit job som lærer. Personligt er jeg meget begejstret for filmen - hvilket også burde fremgå ret tydeligt af ovenstående - og jeg vil helt sikkert se den igen, når den udkommer på DVD, men som lærer kan jeg ikke rigtig se filmen - i sin fulde længde - som et velegnet tilbud til Folkeskolen. Eleverne har slet ikke den historiske baggrundsviden filmen kræver. De fleste af dem ved jo ikke en gang hvornår 2. Verdenskrig fandt sted! Desuden har langt de fleste af nutidens unge slet ikke den tålmodighed, der skal til for at se sådan en film. De vil "underholdes" (=action) hele tiden! Hovedparten af eleverne ville begynde at kede sig efter max. en times tid - De "urolige" allerede efter 15 min. - og gå i gang med at SMS'e, snakke/grine i stedet for - og det har filmen ikke fortjent!! Derudover har jeg jo i forvejen det princip, at jeg ikke vil undervise om 2. verdenskrig i mine tysktimer - Eneste undtagelse er faktisk emnet "Berlin", hvor man bliver nødt til at nævne 2. Verdenskrig for at kunne forklare opdelingen i et Øst- og Vesttyskland. Jeg mener dog godt, at man ville kunne bruge uddrag af filmen i f.eks historie/samfundsfag, hvis man arbejder med 2. Verdenskrig. Lige så ville man også kunne bruge klip derfra, hvis man arbejder med filmanalyse.


 Filmen har Danmarkspremiere d. 11. marts 2005. Filmens danske hjemmeside Filmens tyske hjemmeside

Ingen kommentarer:

Send en kommentar