fredag den 24. maj 2013

Sydhaven - før og efter

Rundt regnet 2½ år er der mellem de første og sidste billeder i dette indlæg. Omregnet til "havetid" er det ikke særlig meget, så jeg er ovenud tilfreds med, hvilken forvandling den forsømte syd-have har gennemgået på så relativ kort tid.... :o)

Fra starten har det været den del af haven, der voldte mig de største hovedbrud, da arealet ikke er specielt bredt (3,10 m i den ene ende og 3.55 ved lågen), men til gengæld ret langt (9,10 m).

Desuden kunne jeg ikke rigtig lave ret meget, førend husets sokkel var blevet repareret; den smuldrede for et godt ord!

Billeder (fra venstre):
1. Et af de første fotos jeg tog af sydhaven - primo 2011
2. Snevejr kort efter indflytning - december 2010
3. Maj/juni 2011 - soklen er endnu ikke repareret, det blev den i juli måned


I april 2011 plantede jeg 196 buksbom, heraf en del i sydhaven.
Jeg havde på det tidspunkt en vag ide om, hvordan jeg gerne ville have det til at se ud, men ideen var slet ikke tænkt færdig.
Buksbomhækken står dog, med enkelte undtagelser, stadig som da jeg først satte den, så man kan i det mindste sige, at min grundide har holdt næsten hele vejen :o)

Billeder (fra venstre):
1. Maj 2011 - her ses det evigt-tilbagevendende problem med græsplænen; Enten har den meget mos, ellers også er den slidt, fordi der konstant er en livlig trafik med tunge trillebører...
2. Juli 2011 - så er soklen blevet repareret og jeg har fået stukket kanter
3. April 2011 - En meget grim sydhave, der bærer præg af græstørvskørsel...!
4. Marts 2012 - en del planter langs plankeværket er blevet flyttet og der er plantet et lille æbletræ


Foråret 2012 stod der så kattesikring af haven på arbejdsplanen. Det betød: Bygning af plankeværk med låge, så haven kunne lukkes af, nedgravning af net (30-35 cm ned) samt opsætning af vinkler med net.

Billeder (fra venstre):
1. Stolperne til lågen er kommet i stolpebeton
2. Nu mangler blot lågen og jeg har opdaget et problem. Pga. vinklerne kan personer over 180 cm (bl.a. mig selv) ikke gå oprejst på stien uden risiko for at støde ind i en vinkel, så jeg må ændre på stiens bane.
3. + 4. Jeg nytænker hele stiforløbet og laver en ny åbning og anlægger to små skyggebede på den gamle sti, der altså ikke nåede at blive ret gammel....


Efter flytning af buksbom og færdiggørelsen af kattesikringen, gjorde jeg så ikke mere ved sydhaven i resten af 2012. Jeg var ikke tilfreds med dens udseende, men trængte til en tænkepause mht. den videre omlægning.

Mine kræfter blev i stedet lagt i køkkenhaven (bl.a. med maling af højbede og udlægning af to tons skærver - det var TUNGT!) og i havens andre bede....nå ja...og så gjorde ryggen jo en del knuder, så jeg slet ikke nåede alt det jeg havde planlagt.

Billeder:
Sydhaven, april 2013

I løbet af vinteren havde jeg siddet med fotos over området og prøvet at indtegne mine ideer. Jeg var nået frem til, at en eller anden form for belægning måtte være løsningen, men den slags kræver jo en del overvejelser før man kaster sig ud i indkøbet af sten m.m..

En vis lockout havde også begrænset pengebeholdningen - jeg havde overvejet chausse-sten til belægning, men de er jo ikke ligefrem billige, derfor regnede jeg faktisk med at måtte vente et pænt stykke tid, før jeg ville kunne komme videre med omlægningen....


...men så var det jo - lige pludseligt - at jeg kunne erhverve mig temmelig mange GRATIS sten, hvis jeg bare selv hentede dem! ...og fik jeg travlt med at få arrangeret transporten.

Det lykkedes som bekendt og samtlige sten blev tranporteret til matriklen i løbet af to dage (2. og 3. maj) og så gik det pænt stærkt:

I løbet af et par dage (15.+16. maj) var al græsplæne blevet fjernet, der var blevet stampet jord og sat "brolæggerpinde" i jorden. (17. maj) Desuden var der ankommet et par tons brolæggersand.

Kattene har under hele processen fundet området meget interessant, derfor er de også at se på et par af billederne... ;)

Tirsdag d. 21. maj blev der lagt grus ud, stampet og lagt de første sten.


Onsdag skete der ikke spor, eftersom det væltede ned med vand det meste af dagen...men torsdag (igår!) var hovedparten af stenene blevet lagt....og jeg var ovenud begejstret, da jeg så resultatet - det er jeg forøvrigt stadig ;o)


I dag blev de røde mursten, jeg selv havde lagt, erstattet med de "nye", så det hele hænger sammen.

Jeg har brugt eftermiddagen på at feje fugesand (det ukrudtshæmmende) og overbruse fliserne, mens jeg nærmest har gået og trallet af glæde over at min sydhave er blevet så pæn. Hvem skulle have troet det for bare to år siden?


Nu venter så det sjove, nemlig "det med planterne".


Først skal jeg lige have luget alle bedene og så skal der sættes nogle planter, der hvor der er bar jord, undtagen ved ribs- og stikkelsbærbuskene.

Et par krukker skal også placeres, men det er nu begrænset, hvor jeg kan stille dem. Kattene skal jo ikke kunne benytte dem som "springbræt" til at hoppe op OVENPÅ kattehegnet ;)

Jeg håber at kunne komme i haven i morgen, men det er allerede begyndt at regne nu, så jeg skal vist finde på noget andet at lave....godt jeg har TV2Fri :)

Der kommer jo både "Gardener's World" og "Around The World In 80 Gardens" med Monty Don i morgen :o)

3 kommentarer:

 1. Hvor har du fået det fint i den lidt problematiske strimmel mellem hus og stakit. Det skal du nok blive glad for.

  Jeg elsker sådan nogle små succeshistorier. Lidt á la de utroværdige "ny have på 3 dage" i tv. Men troværdigt, fordi der er de nødvendige år til eftertanke og ændringer undervejs, som sådan noget kræver for at lykkes. Og ikke mindst er det lavet af hende, der skal passe det.

  Nu forstår jeg bedre dit besøg i planteskole i forgårs. Jeg undrer mig stadig hvordan du transporterer planter på motorcykel, med mindre du har sidevogn.
  Hilsen Bente

  SvarSlet
 2. Hold nu maule Bente, det ser godt ud..hold fast en forandring. det må jeg sige at du har fået et ganske uinteressant stykke jord, som nærmest lignede en tarm til at blive noget så flot. SÅDAN :)
  Det har givet mig inspiration til måske at lave nogle små buskbom eller taks hække, i min kolonihave.
  Havehilsner fra Linda

  SvarSlet
 3. Bente> Tak - jeg er faktisk også temmelig forbløffet over, hvor godt projektet er lykkedes... ;) Mht. transport af planter på mc, så kan der faktisk være temmelig mange i en topboks OG to sidetasker....bare de ikke er for høje, planterne altså ;)

  Linda> Mange tak :)
  Kan kun anbefale små hække, de giver en fin struktur. Her i Sydhaven kommer de faktisk endnu mere til deres ret, end de gør i resten af haven...så nu er jeg da begyndt at overveje om jeg HELT skal sløjfe den strimmel græs, jeg har tilbage og i stedet få lavet en flisegang gennem resten af haven...men den ide skal modne først...OG de andre bede skal lige være ordnet først ;)

  SvarSlet